|

Akıncı'ya götürülenler listede

Ömer Halisdemir'in şehit edilmesine ilişkin iddianameye, o gece derdest edilerek Akıncı Hava Üssü'ne götürülen komutanların ismi de girdi. 16 kişilik listede, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırga, Genelkurmay Başkanı Akar, İstanbul'da düğünde rehin alınan Hava Kuvvetleri Komutanı Ünal, Kara Kuvvetleri Komutanı Çolak ile kritik isimler yer alıyor

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/12/2016 Pazar
Güncelleme: 03:38 - 4/12/2016 Pazar
Yeni Şafak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Ankara'daki kalkışmaya ilişkin hazırlanan ilk iddianamenin ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor. Darbeci Semih Terzi'nin 18 kişilik ekibi hakkında düzenlenen ve cuntacıların Özel Kuvvetleri nasıl ele geçirmeye çalıştığı ve Halisdemir'in şehit edildiği anların ayrıntılı anlatıldığı iddianamede, FETÖ'cülerin Ankara'daki faaliyetleriyle ilgili de bilgiler yer aldı.



İŞTE DARBE ÜSLERİ


Genelkurmay Başkanlığı, Akıncı 4. Ana Jet Üssü, Jandarma Genel Komutanlığı, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı ile Gölcük Donanma Üssü gibi alanların darbeciler tarafından üs olarak kullanıldığı belirtilen iddianamede, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda komutanın rehin alınarak Akıncı Üssü'ne götürüldüğü kaydedildi. Darbecilerin "Yurtta Sulh Konseyi Başkanı" imzası ile yayınladıkları direktiflerde her ile sıkıyönetim komutanı atadıkları, sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirme yaptıkları, diğer atamalar başlığı altında kuvvet komutanlıklarına, Genelkurmay Başkanlığına ve diğer askeri alanlara atamalar yaptıklarına yer verilen iddianamede, bu kapsamda çok sayıda ismin derdest edildiği ve darbe girişiminin sevk ve idaresinin yapıldığı Akıncı'ya götürüldüğü kaydedildi.



KASIRGA VE AKAR İDDİANAMEDE


Akıncı'ya götürülen 16 kişilik listede, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Genel Kurmay 2. Başkanı Org. Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Salih Zeki Çolak, Jandarma Genel Komutanı Org. Galip Mendi ile İstanbul'da düğünde derdest edilen Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Abidin Ünal ve Eskişehir Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Mehmet Şanver de bulunuyor. Darbe girişiminin FETÖ tarafından gerçekleştirildiğini gösteren en somut göstergelerin başında gelen zaman, mekan ve şahıs olarak manidar bir anlam ifade eden hususun üst düzey imamlar Adil Öksüz, Kemal Batmaz ve Harun Biniş'in Akıncı'da yakalanması olayı olduğu belirtildi. Darbecilerin karargah olarak kullandığı Akıncı'da 16 Temmuz'da bir sivilin bulunmasının mümkün olmadığına işaret edilen iddianamede, "Üssün komuta merkezinde yakalanan Adil Öksüz, ifadesinde Ankara'ya tarla bakmaya geldiğini beyan etmiştir. Şahsın, 11 Temmuz 2016'da İstanbul-Newyork seferini yapan 06:45 THY uçağıyla ABD'ye gittiği, 13 Temmuz 2016'da saat 12:10'da ülkemize ulaştığı belirlenmiştir.



İMAMLARIN AKINCI'DA ÇIKMASI SOMUT ÖRNEK


2002'den bu yana 109 kez yurtdışına seyahat yapan Öksüz'ün tahsis edilen 34 SIR 49 plakalı aracın FETÖ ile iltisaklı Kaynak Holding bünyesinde faaliyet gösteren firmanın imkanlarıyla hareket ettiği tespit edilmiştir. Öksüz'ün 2014'ten itibaren hakkında Mahrem Hizmetler İmamı olarak Hava Kuvvetleri imamı olduğu yönünde ifadeler ve istihbari bilgiler bulunması, kalkışma tarihinde Akıncı'da bir GPS cihazı yakalanan siviller arasında olması sebebiyle durumun ciddiyetini ve FETÖ irtibatının ortaya konulması yönünde kuvvetli şüpheler doğurmuştur" ifadelerine yer verildi.



En kritik komutanlar kaçırıldı


Listede kritik önemli birliklerin komutanları da bulunuyor. Akıncı'ya götürülen diğer komutanların isimleri şöyle: "KKK Eğitim ve Doktrin Komutanı Kamil Başoğlu, Genel Kurmay Başkanlığı Genel Kurmay Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Komutanı Korgeneral Uğur Tarçın, Kara Kuvvetleri Komutanlığı 4. Kolordu ve Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar, Etimesgut Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Atilla Gülan, İzmir Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Hasan Küçükakyüz, Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Tümen Komutanı Tümgeneral Erdoğan Akyol, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Karargah ve Destek Kıtaları Grup Komutanı Albay Tuncay Polat, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın emir subayı Albay Binbaşı Yunus Can." İddianamede, cuntacıların, Jandarma Genel Komutanlığı'nda rehin tutulan Terörle Mücadele Dairesi Başkanı Turgut Aslan'ı başından vurarak ağır yaraladığı, Aslan'ın hala yoğun bakımda olduğu belirtildi.


#Ömer Halisdemir
#Akıncı Hava Üssü
7 yıl önce