|

Akkuyu bitmek üzere

Sınırda düşürülen uçağı bahane eden Rusya, Türkiye ile giriştiği dev projeleri askıya almak üzere. Rus tarafı, Akkuyu Nükleer Santral projesinin Türkiye’ye yönelik yaptırımlara dahil edilebileceğini bildirdi.

Yeni Şafak
04:00 - 27/11/2015 Cuma
Güncelleme: 00:42 - 27/11/2015 Cuma
Yeni Şafak

Rusya'ya ihale edilen Mersin'deki Akkuya Nükleer Santrali Projesi durma yolunda. Uçak krizi sonrası Türkiye'ye yönelik bir dizi önlemi uygulamaya sokan Rusya, dev projelerin de yaptırımlara dahil edilebileceği mesajı verdi. Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, Türkiye ile serbest ticaret bölgesi anlaşması görüşmelerini durduracaklarını, sivil uçuşlara sınırlama getirebileceklerini belirtirken, “Türkiye'ye karşı alınabilecek ekonomik tedbirlerden biri de, Türk ürünlerinin Rusya limanları ve hava sahasına girişinin yasaklanması olabilir” ifadesini kullandı. Türkiye'ye uygulanan yaptırımlara Türk Akımı boru hattı projesinin de dahil edilebileceğini belirten Ulyukayev, “Akkuyu Nükleer Santrali projesi de yaptırımlar dahiline alınabilir” dedi.



YATIRIMLAR DURUR


Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev de Kremlin'in 'yaptırım uygulanmayacağı' yönündeki mesajlarının tam tersi yönde açıklamalar yaptı. “Bazı ortak yatırım projeleri durdurulabilir. Türkiye ile yüksek bir güven seviyesiyle üzerinde işbirliği yapılan yatırım projeleri dondurulabilir ya da tamamen sonlandırılabilir. Türk şirketlerinin faaliyetlerine sınırlama getirilebilir. Türkiye'den gıda ithalatı da kısıtlanabilir” ifadelerini kullanan Medvedev, gümrük vergileriyle ilgili yeni düzenlemeler yapılabileceğini de söyledi.



O PROGRAM İPTAL


Öte yandan Akkuyu Nükleer Santrali'ni yapan Rus devlet şirketi Rosotom, Türk gazeteciler için yaklaşık 1,5 ay önceden organize ettiği 'yeni nesil teknoloji tanıtımı programı'nı süresiz olarak erteledi. Programa katılması planlanan gazeteciler 'bilinmeyen' numaradan telefonla arandı. Gazetecilere tek tek bilgilendirme yapan Rus yetkili, 'programın süresiz şekilde ileri bir tarihe ertelendiğini' duyurdu.


#Akkuya Nükleer Santrali Projesi
#Rosotom
#Nükleer
8 yıl önce