|

Akyürek, suikast hazırlığını gizledi

Dink cinayeti davasında savunma yapan dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, “Akyürek tarafından devam eden operasyonlar hakkında bana yazılı ve sözlü bilgi verilmedi” dedi. Altay, Tuncel'in yardımcı istihbarat elemanı olduğunu da Celalettin Cerrah'tan öğrendiğini belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/05/2016 الجمعة
Güncelleme: 00:13 - 27/05/2016 الجمعة
Yeni Şafak

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin eski emniyet müdürleri Ramazan Akyürek, Coşgun Çakar ve Ali Fuat Yılmazer ile ana dava dosyası sanıklarının da aralarında bulunduğu 35 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşması dün başladı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, bu dava kapsamında olduğu gibi Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik soruşturma ve davalarda tutuklu bulunan Ali Fuat Yılmazer, Dink cinayeti soruşturması kapsamında tutuklanan Ramazan Akyürek ve dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Ercan Demir katıldı.



HAYAL SEGBİS'TEN KATILDI


Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve davasının bu davayla birleştirilmesine karar verilen Ordu Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özkılınç'ın aralarında bulunduğu 11 tutuksuz sanığın hazır bulunduğu duruşmaya, ana dava dosyasından sanıklar gelmedi. Hükümlü Yasin Hayal ile başka suçtan tutuklu 2 kişi de Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla kaldıkları cezaevinden duruşmaya katıldı.



HİCAP DUYUYORUM


Savunma yapan dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, “Dink davasında sanık olarak yargılanmaktan dolayı hicap duyuyorum. Benden önce görev yapan Ramazan Akyürek İstihbarat Daire Başkanlığı görevine başlamıştı. Ramazan Akyürek tarafından Trabzon'daki genel asayiş ve güvenlik durumuna ve devam eden operasyonlar hakkında bana yazılı ve sözlü bilgi verilmedi. Aldığım tüm brifinglerde Dink'e yönelik suikast girişiminde bulunulacağına ilişkin istihbarat alındığına dair tarafıma hiçbir bilgi verilmemiştir” dedi. Altay şöyle devam etti:



YUNUS YAZAR'A YAKALAMA


“Engin Dinç bana yardımcı istihbarat elemanının Yasin Hayal grubun Dink'e yönelik bir eylem tasarladıkları hakkında bilgi getirdiği konusunda bana hiçbir bilgi vermedi. Faruk Sarı tarafından bana hiçbir bilgi verilmemiştir. Cerrah'ın söylediği ana kadar Erhan Tuncel'in Mehmet Kurt kod adlı yardımcı istihbarat elemanı olduğunu Dink'e yönelik bilgi getirdiği hususunu bilmiyordum.”


Davada tahliye taleplerini reddeden mahkeme heyeti, Emniyet İstihbarat Dairesi eski Teknik Şube Müdürü sanık Yunus Yazar hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçu gereğince yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi.



Hayal özür diledi


Duruşmaya SEGBİS sistemiyle katılan Yasin Hayal ise “Mahkeme heyeti önünde Dink ailesinden özür diliyorum. Daha önce Orhan Pamuk hakkında da sözlerim olmuştu. Ondan da özür diliyorum. Benim bu olayla ilgili tek ilgim Ogün Samast'ın kullandığı silahtır. Silahı ben temin ettim. O'nun böyle bir eylemi gerçekleştireceğini bilseydim silahı vermezdim. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.


#Dink cinayeti
#Reşat Altay
#Agos Gazetesi
#Engin Dinç
٪d سنوات قبل