|

Alevi açılımında mutabakat

Yapılan Alevi açılımı ile cemevlerinin statüsü, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde "İnanç ve Kültür Merkezleri" olarak belirlendi.

Yeni Şafak
09:54 - 14/11/2014 Cuma
Güncelleme: 10:01 - 14/11/2014 Cuma
Yeni Şafak

Alevi vatandaşların hak ve özgürlüklerinin korunması ve geliştirilmesi için yapılan Alevi Açılımı kapsamında cemevlerinin durumu ve statüsü masaya yatırıldı. Diyanet İşleri Başkanlığının da taraflarından biri olarak toplantılara katıldığı müzakerelerde Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde “İnanç ve Kültür Merkezleri” formülü üzerinde mutabakat sağlandığı öğrenildi. Alevilik ile ilgili çalıştaylarda ve son yapılan açılımda Aleviliğin manevi liderleri olan dedelerin durumları da masaya yatırıldı. Alevi toplumu içinde tartışılmaz bir rolü olan dedelerin sosyal ve mali yönden desteklenmesi görüşüldü. 


MAAŞ BAĞLANACAK


Bunun için dedelere maaş bağlanması konusunda adım atılacak. Bu konuda ortaya çıkabilecek sorunlar halen mevcut olan ve yeni kurulacak dernek ve vakıflar ile aşılması planlanıyor. Bu dernek ve vakıfların kamu yararına dernek ve vakıf statüsüne alınarak buralardan kaynak aktarımına sıcak bakılıyor.


MADIMAK MÜZE OLACAK


1993'te Sivas’ta “Pir Sultan Abdal Şenlikleri” sonrası meydana gelen ve 37 vatandaşın ölümüyle sonuçlanan Madımak Oteli yangını da yine taraflarca masaya yatırıldı. Alevi kesimin temsilcilerinin “Müze” olsun talebi olumlu karşılandı. 


 


 


Siyaset aciz kaldı


Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen “1. Latin Amerika Müslüman Dini Liderler Zirvesi” ile ilgili açıklamalar yapan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez  küreselleşen dünyada kültürlerin iç içe geçtiğini ve dinlerin birbirine komşu olduğunu ancak bu farklı dinleri farklı kültürleri birlikte yaşatma konusunda, dünyayı yöneten siyasetin ve idarenin aciz kalmaya başladığını söyledi.  


 


YENİ BİR DİL OLUŞTURMALIYIZ


Papa Francesco’nun Türkiye ziyaretinde bu hususları konuşacaklarını ifade eden Görmez, “Nasıl bir yeni dil kurmamız gerektiği üzerinde ciddi bütün din kurumları ile konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Ama bunu bizzat kilisenin ürünü olarak ortaya çıkan ‘dinler arası diyalog’ kavramı çerçevesinde değil birlikte yaşama ahlakı, hukuku ve kültürü çerçevesinde yeniden ele almak gerektiğini ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.

İLHAN TOPRAK / YENİ ŞAFAK

#ALEVİ AÇILIMI
#MEHMET GÖRMEZ
#CEMEVİ
9 yıl önce