|

Alo 191, 7 ayda 63 bin kez çaldı

Geçtiğimiz yıl temmuz ayında devreye giren Alo 191 uyuşturucu ile mücadele destek hattına, geçen 7 aylık süreçte toplamda 63 bin kez çağrı geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/02/2016 Pazar
Güncelleme: 02:28 - 14/02/2016 Pazar
Yeni Şafak

Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı kapsamında hayata geçirilen Alo 191'e kurulduğu günden bu yana 63 bin çağrı geldi. Günlük ortalama 300 civarında çağrı alan destek hattında, çoğu sosyolog, psikolog, sosyal çalışmacı, çocuk gelişimcisi 132 personel görev yapıyor. Personelin tamamı sadece bu konuda çalışan uzmanlar ve akademisyenlerden oluşan 40 kişilik bir ekip tarafından eğitimden geçirildi.



EN ÇOK ANNELER ARADI

Kısa sürede tüm Türkiye için etkin bir mekanizma haline gelen hattı en çok annelerin aradığı belirtildi. Çocuğunun uyuşturucu kullanmadığını bilen ama son dönemlerde uyuşturucuya başlama yaşının düşmesinden dolayı çocuklarını korumak isteyen ebeveynler de bu hattan destek istiyor. Alo 191'de görev yapan danışmanlar bu kişilere çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiği, bilgilendirme yaparken özendirici olmaması, merak uyandırmaması için hangi cümlelerden kaçınmaları gerektiği noktasında yardımcı oluyor.



1 YIL TAKİP EDİLECEKLER

Ekipler hatta gelen çağrıya, “her zaman yanınızdayız, ihtiyacınız neyse bu manada çabalıyoruz” şeklinde bir mesaj veriyor. Bu mesajdan sonra kişi, 'Tedavi merkezinde takibimi yapın' dediğinde merkez randevudan bir gün önce hatırlatma yapmak için arıyor. Görüşmeden 48 saat sonra yine geri bildirim almak için hasta tekrar aranıyor. Uyuşturucuyu bırakmak isteyenlerin takibi için 15. günde, 1. ayın, 3. ayın, 6. ayın ve 1. yılın sonunda tekrar aranıyor. Çağrı merkezini 25-34 yaş grubunun daha çok aradığı belirtilirken, merkeze gelen çağrıların yüzde 75'ini erkekler oluşturuyor.


#Alo 191
#uyuşturucu
#hat
8 yıl önce