|

Alt kadro dalgası

'Casusluk' ve 'yasadışı dinleme'lere ilişkin soruşturma kapsamında 22 Temmuz'un ardından 2'nci operasyon dün gerçekleşti. 14 ilde 33 polis hakkında gözaltı kararı çıkarıldı, bunlardan 29'u yakalandı. 2'nci dalga baskınları, tutuklu Ali Fuat Yılmazer'in sorguda işaret ettiği 'alt kadrolar'a yönelik oldu

Oktay Yıldırım
00:00 - 6/08/2014 Çarşamba
Güncelleme: 00:05 - 6/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Alt kadro dalgası
Alt kadro dalgası

İstanbul Organize Suçlarla Mücadele ve Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlükleri, 22 Temmuz'da paralel yapıya yönelik 'yasadışı dinleme' ve 'casusluk' operasyonları düzenlemiş, 115 kişi gözaltına alınmıştı. İlk operasyonlarla ilgili adli süreç devam ederken dün İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde bir dönem görev yapmış paralel çeteye yönelik 2'nci dalga baskınlar geldi. Cumhuriyet Savcısı Okan Özsoy'un talebiyle 33 şüpheli hakkında gözaltı kararının alınması sonrası 14 ilde sabah saatlerinde eşzamanlı baskınlar gerçekleşti. Yakalama kararı bulunan şüphelilerden 29'u yakalanırken, 4 kişinin arandığı öğrenildi. Arananlardan 2'sinin komiser 2'sinin de memur olduğu öğrenildi. Aranan komiserlerden birisi olan Serkan Durmaz'ın, Casusluk Operasyonu'nda da gözaltına alınıp bırakıldığı öğrenildi. Durmaz'ın, borsada manipülasyon davasından da yargılandığı belirtildi.

YILMAZER İŞARET ETMİŞTİ

Yasadışı dinleme belgelerinde imzası olan ve ilk dalga operasyonda gözaltına alınarak tutuklanan eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, dinleme faaliyetini 'alt kadroların başlattığını' ifadesinde belirtmiş ve kendisinin yalnızca mahkemeye gidecek talep yazılarına imza attığını söylemişti. Yılmazer'in usûlsüz dinlemelerle ilgili 'astlarını' işaret etmesiyle gerçekleşen 2'nci dalga operasyonda gözaltına alınanlardan en yüksek rütbelinin 'komiser' olması dikkat çekti. Gözaltına alınan şüphelilerin tamamının, usûlsüz dinlemelere imza atan ve dinlemeyi yapan isimler olduğu öğrenildi. Şüpheliler arasında emniyet müdürü ya da amiri bulunmuyor.

TAMAMI İSTİHBARATÇI

Operasyon, İstanbul, Ankara, Van, Hakkari, Mardin, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Bingöl, Bitlis, Ağrı, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Iğdır'da eşzamanlı düzenlendi. Gözaltı listesinde 33 kişi yeralırken bunların 12'sinin komiser, 5'inin komiser yardımcısı, 7'sinin ödül olarak 'memurluktan geçme komiser yardımcısı', 8'inin polis memuru, 1'inin ise polis emeklisi olduğu öğrenildi. Listede bulunan polislerin tamamının, bir dönem İstanbul İstihbarat Şube 'de görev yaptıkları belirtildi. Gözaltına alınan isimlerle ilgili en ilginç detay ise, listedeki 7 polisin 'ödül' olarak komiser yardımcılığına geçirilmesi oldu. Polislerin, memur kadrosunda yeraldıkları şubelerde, yaptıkları dinleme faaliyetlerinden dolayı ödül olarak 'komiser yardımcılığı'na yükseltildikleri öğrenildi.

Gözaltı listesi

Ebubekir Gül, Murat Turan, Engin Yaşar, Halil Kocaman, Hüseyin Duş, Akif Yılmaz Kurt, Abdülkadir Haraçoğlu, Metin Güneç, Serkan Durmaz, Safa Tarıkoğuz, Furkan Donkar, Haluk Ural, Ubeydullah Çelik, Ahmet Sarı, Hacı Şerif Erikmer, Şemsettin Dündar, Seçkin Tesadür, Erhan Sazik, Hasan Aladağ, Şefer Yiğit, Emre Durak, Burhan Alioğlu, Ergün Acun, İhsan Şirin, Saadettin Karataş, Ebubekir Özer, Hüseyin Türk, Süleyman Bağlan, Ömer Hüseyin Erol, Veli Karlı, Osman Kılınç, Serdar Kurtoğlu, Fatih Yılmaz.


10 yıl önce