|

Amerika hiçbir teröristi vermedi

Fetullah Gülen’in iadesi ve iade edilene kadar da tutuklanmasına ilişkin henüz bir adım atılmazken, ABD’nin 2006-2016 yılları arasında ülkemizden iadesini talep ettiği 10 kişiden 9’u geçici olarak tutuklandı. Türkiye’nin ABD'den iadesini talep ettiği teröristlerin ise hiçbirinin iadesi gerçekleşmedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/08/2016 Pazartesi
Güncelleme: 23:15 - 28/08/2016 Pazar
Yeni Şafak

FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen'in iadesi ve iade edilene kadar da tutuklanmasına ilişkin henüz bir adım atılmazken, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) ülkemizden 2006-2016 yılları arasında toplam 10 iade talebi oldu. Bu taleplerden 3'ü terör suçlarına ilişkin olup geriye kalan 7'si adi suçlarlarla ilgili. ABD'nin ülkemizden istediği 10 talebin 9'unda iadesi talep edilen kişiler geçici olarak tutuklanırken, bir dosyada yakalama uygun görüldüğü halde şahıs yakalanamadı ancak aranmasına devam ediliyor.



SADECE 2 TALEBİ KABUL ETTİ


Türkiye'nin ise ABD makamlarından 2006-2016 tarihleri arasında toplam 28 iade talebi oldu. Bu taleplerden 20'si adi suçlara, 8'i ise terör suçlarına ilişkin. ABD makamları adi suçlara ilişkin Türkiye'nin 2 talebini kabul etti. ABD tarafından taleplere ilişkin ilgili şahıslar hakkında geçici tutuklama yapılmazken, iade edilen iki kişi ile ilgili iade amacıyla tutuklama yapıldı. Terör suçlarına ilişkin taleplerden ise kabul edilen olmadı. Terör suçlarına ilişkin olarak yapılan 8 talebin 4'ü Fetullah Gülen hakkında.



ANLAŞMAYA UYULMADI


Türkiye ile ABD arasındaki suçluların iadesi anlaşmasına vurgu yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “ABD ile Türkiye Cumhuriyeti arasında suçluların iadesi anlaşması var. İade süreçleri bu anlaşmanın ilgili hükümleriyle yürümektedir. Türkiye bu anlaşmaya göre 4 aynı dosyayı ABD'nin ilgili makamlarına iletti. Anlaşmanın 9. maddesine göre, iade talebinin iletilmesi halinde, ilgili kişinin yakalanması ve tutuklanması gerekir. ABD yetkili makamlar karar verene kadar onu yakalamak ve tutuklamak zorundadır. Burada tercih hakkı yoktur. Ne zaman karar verecek, daha sonra karar verecek. Tedbir için bunu yapacak. Sonra dosyaları inceleyecek. ABD iç hukukuna göre, öyle tutması gerekiyor. Bu kısma uyuldu mu, uyulmadı” dedi.



İadeye kadar tutukluluk devam etmeli


Türkiye-ABD arasında Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Yardım Anlaşma'sının 9'uncu maddesinde, “Sözleşen taraflar, geri verme istemine ilişkin bilgi ve belgelerin alınmasından sonra, istenen kişinin aranması da dahil olmak üzere gerekli tüm önlemleri alacaklardır” ifadesi yer alıyor. Aynı maddede, “Aranan kişi, bulunduğunda, istenilen taraf yetkili makamları karara varıncaya kadar, tutukluluk altında bulundurulacaktır. Geri verme istemi kabul edildiği taktirde, tutukluluk hali teslime deyin sürdürülecek” şeklinde tutukluluk halinin devam edeceği belirtiliyor.


#FETÖ
#ABD
8 yıl önce