|

Anavarza'ya 1 milyon lira ödenek

Anavarza Antik Kenti'ne 1 milyon lira ödenek ayrıldığı söylendi. Adana Valisi Mustafa Büyük, "Anavarza Antik Kenti'ni ayağa kaldırarak dünyanın en önemli yerlerinden biri haline getirip, gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacağız'' dedi.

Yeni Şafak
10:33 - 26/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 08:50 - 26/11/2014 Çarşamba
AA

Adana Valisi Mustafa Büyük, Anavarza Antik Kenti'ni ayağa kaldırarak dünyanın en önemli yerlerinden biri haline getirip, gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacaklarını söyledi. Büyük, Valilikte düzenlenen toplantıda, antik kentte kazı çalışmalarının sürdürüldüğünü, gelecek yıl için 1 milyon lira ödenek ayrıldığını belirtti. Anavarza'yı, yerli ve yabancı turistlerin dikkati çekecek konuma getireceklerini vurgulayan Büyük, şöyle devam etti: ''Anavarza, her zaman önemli ve bilinen bir antik kent. Yerleşim yeriyle iç içe girmiş antik kentin üzerinde bir köyün iskan edilmesi, en büyük sıkıntı olarak görünüyor. Bu kapsamda Valilik olarak çalışmaları yakından takip edeceğiz. Muhtemelen çalışmaların hızlanması için Bakanlığımız tarafından bilim heyeti oluşturulacak. Bu heyet, çalışmaların daha düzenli, tartışmasız ve hızlı gerçekleşmesini sağlayacak. Anavarza Antik Kenti'ni ayağa kaldırarak dünyanın en önemli yerlerinden biri haline getirip, gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacağız. Sadece Anavarza değil, Misis Antik Kenti'nde de kazı çalışmaları devam ediyor. Antik kent için ayrılmış ödenek ve görevlendirmeler için sayın Bakanımız Ömer Çelik'e çok teşekkür ederim. İnşallah en kısa sürede neticelerini de görmüş oluruz.''


ACİL MÜDAHALE EDİLMESİ GEREK

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bozdemir de Kozan ilçesindeki Anavarza Antik Kenti'nde bir süre önce inceleme yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in talimatıyla 5 kişilik ekibin Adana'ya geldiğini belirtti. Antik kentin, Adana turizmine katkı sunacağına dikkati çeken Bozdemir, şunları kaydetti: "Antik kentte çok acil müdahale dilmesi gereken tehlike arz eden bölümler var. İlk aşamada bunların güçlendirilmesi ve askıya alınması için arkadaşlarımız çalışmalara başladı. Sayın Bakanımızın da açıkladığı gibi, Anavarza Antik Kenti çok önemli bir yer. Restorasyon çalışmaları tamamlandığında burası Efes gibi çok önemli turizm merkezi olacak. Ayrıca kalesi de çok orijinal. Kale içinde kazı çalışmaları yapılması gerekir. Bunlar uzun vadeli çalışmalar. Çok büyük maliyet gerektiriyor fakat dün aldığımız habere göre, hiç bir kazıya bu kadar para ayrılmamıştı. Anavarza'ya 1 milyon lira ödenek ayrıldı. Bu çok güzel bir gelişme. Ayrıca Anavarza Antik Kenti içinde yaşayan bazı vatandaşlarımız var. Gecekonduda yaşıyorlar, çok mağdur durumdalar. Bizden istedikleri, bir an önce antik kentin dışına taşınarak ev sahibi olabilmeleri. Önceki yıllarda TOKİ tarafından bir çalışma yapılmıştı. İnşallah bu çalışmaları biz takip edip, hızlandıracağız." Bozdemir, Anavarza Antik Kenti dışında Tatarlıhöyük, Sirkelihöyük, Magarsus Antik Kenti ve Misis Antik Kenti'nde de kazı çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

#anavarza
#antik
#kent
9 yıl önce