|

Anız yakan çiftçi geleceğini yakıyor

Bilinçsiz çiftçilerin tarlalarını temizlemek adına başlattığı anız yangınları bir yandan toprağı öldürürken diğer yandan da çok büyük tehlikelere davetiye çıkarıyor. Orman yakınındaki tarlalar ülkenin ciğerlerini yok ederken, yol kenarlarındaki anız yangınları da kazalara sebep oluyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 02:57 - 21/08/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Anız yakan çiftçi geleceğini yakıyor
​Anız yakan çiftçi geleceğini yakıyor

Erzurum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar üreticilere anız yakma ve anız yangınları konusunda uyarılarda bulundu. Bazı üreticilerin kolay olduğu düşüncesi ile anızlarını yaktığını belirten Osman Akar, “Anızın yakılması ile topraktaki organik madde ve canlılar yakılarak yok edilmektedir. Oysa bitkilerin gelişmesi için gerekli olan bitki besin maddelerinin bir kısmının kaynağını, organik maddenin ayrışma ürünü olan humus oluşturur. Ayrıca; toprakta yağış sularının emilmesini, tutulmasını sağlayan, topraktaki kümeleşmeyi temin ederek erozyonla taşınmasını önleyen, toprağın iyi havalanmasını sağlayan yine organik maddedir” dedi.

Aynı zaman da anızların yakılması sonucunda çok uzun yıllarda oluşmuş toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulduğunu ve takip eden yıllarda bazı hastalıkların artmakta olduğunu ifade eden Akar, “Sap ve anızın yakılması sonucunda bitkilerin büyümesini teşvik eden karbon ve azot kaybı oluşmaktadır. Günümüzde anız yakmanın görünen en büyük zararı orman yangınlarına neden olmasıdır. Ayrıca anız dumanlarının çevreye ve tabiata verdiği zarar çok ciddidir. Ülkemiz için gelecek adına kayıplara neden olan anız yangınları; kaybolan doğal kaynaklarla birlikte yanmış tarlalar ve ormanlık alanlara verilen zararların telafisinin olmadığının farkında olmalıyız” şeklinde konuştu.

#ERZURUM
#ADANA
#ANKARA
7 yıl önce