|

Anlamakta zorlanıyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Putin’in ilişkilerin düzelmesi için Türkiye’nin ilk adımı atmasını istemesine, “Bir pilotun hatasıyla Türkiye’nin feda edilmesi düşündürücü. Nasıl bir ilk adım bekleniyor, anlamakta zorlanıyorum” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/06/2016 Çarşamba
Güncelleme: 01:33 - 1/06/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda, 3 gün sürecek Afrika ziyareti öncesi düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.



Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Atina ziyareti sırasında “İlişkileri düzeltmek istiyoruz ancak ilk adım Türkiye'den gelmeli” sözleri hatırlatılan Erdoğan, “Şimdi beni meraklandıran konu, acaba bizden nasıl bir ilk adım bekleniyor, onu ben anlamakta zorlanıyorum. Yoksa biz Türkiye olarak suçlu sandalyesinde oturan bir ülke değiliz ve biz kesinlikle Rusya ile münasebetleri bozmak isteyen de değiliz. Tam aksine Rusya ile münasebetlerimizi geliştirmeyi arzu eden bir ülkeyiz” dedi.



BİR PİLOTUN HATASI


Erdoğan, “Kaldı ki Sayın Putin ile bizim ilişkilerimiz gerçekten çok farklı noktadayken böyle bir konuma gelmiş olması veyahut bir pilotun yapmış olduğu hata veya yanlış sebebiyle koskoca Türkiye'yi feda etmesi gerçekten düşündürücüdür. Rusya ile münasebetlerimizi kesinlikle yeniden geliştirmenin gayreti içerisinde olmamız gerekir diye düşünüyorum. Temenni ederim ki bir an önce bu sıkıntı aşılır ve Türkiye ile Rusya şu son 10 yıl içerisinde attıkları adımları yeniden atarlar, atmaya devam ederler” diye konuştu.



İLİŞKİLER ZEDELENİR


Almanya Meclisi'nde 1915 olaylarına ilişkin tasarıya yönelik değerlendirmesi sorulan Cumhurbaşkanı, şunları kaydetti:


“Dün (önceki gün) Sayın Başbakan Yıldırım, Merkel ile görüşme yaptı. Ben de görüştüm. Kendileri 'elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz' diye ifade kullandı. Bizim sözde Ermeni soykırımı gibi bir problemimiz var mı? Bizim böyle bir problemimiz yok, bu konuda rahatız. Aramızdaki ilişkiler çok üst düzeyde. Böyle bir oyuna gelecek olursa iki ülke arasındaki ilişkileri zedeler. Öyle sanıyorum ki bunların hepsi düşünülecektir. Çıkmamış bir kararı değerlendirmeyi doğru bulmam. Bİr karar çıkar ondan sonra bunun değerlendirmesini yaparız. Bunun uluslararası hukukta bizi bağlayıcı bir yanı yok.”







GELİŞMELER OLUMLU


Erdoğan, İsrail'le ilişkiler konusundaki bir soruya da “Temennimiz o dur ki bizim söylediğimiz özürdü, tamam. Tazminattı o da tamam gibi görünüyor. Üçüncüsü ambargoydu. Filistin'de ciddi bir elektrik sıkıntısı var. Bunun giderilmesi için bazı teklifler yaptık. Su sıkıntısı var. Bu konuda tekliflerimiz oldu. Gelişmeler olumlu gibi görünüyor” karşılığını verdi.



Alışacaklar




Erdoğan, yüksek yargı organı başkanlarının kendisine eşlik etmesine ilişkin eleştirilere de “Ben bir siyasi partinin genel başkanı değilim. Halkının yüzde 52'sinin oyunu alarak seçilmiş bir cumhurbaşkanıyım. Yargı organının da Cumhurbaşkanıyım, yürütmenin de Cumhurbaşkanıyım, yasama organın da Cumhurbaşkanıyım. Böyle bir yaklaşımın içine giren muhalefet siyaseti öğrenememiş. Önce siyaseti öğrenmeli. Bunlar Tayyip Erdoğan birine selam verse niye selam verdi diye hesabını soracaklar. Bunlar boşuna yoruluyorlar. Biz yargının başkanlarıyla, temsil noktasında olanlarıyla bu tür seyahatleri yaparız. Bunun yasal, ahlaki teamül olarak hiçbir yanlış yanı yoktur. Bunlara alışmadılar bunlar bu güne kadar, alışacaklar” şeklinde karşılık verdi.







Verilen sözler birer ahittir


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Efes-2016 tatbikatının Seçkin Gözlemci Günü faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından yaptığı konuşmada üstü kapalı olarak ABD'ye ittifak uyarısında bulundu.



Terörle mücadele konusunda mesajlar veren Akar, “Türk Silahlı Kuvvetleri, en öncelikli görev olarak terörle mücadele harekatını siyasi direktif doğrultusunda büyük bir azim ve kararlılıkla sürdürmektedir. Mücadelemiz etnik ve mezhep ayrımı yapmadan tüm vatandaşlarımızın güvenliği sağlanana ve terör bitene kadar devam edecektir” diye konuştu. Orgeneral Hulusi Akar, konuşmasında Batı'ya yönelik eleştirilerde bulundu. Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, sorunların öncelikle diyalog yoluyla çözümünden yana olduğuna işaret ederek, “Ancak Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülkemiz ve bölgenin huzur ve güvenliğini bozan ihlallere duyarsız kalması, bunlara müsaade etmesi de asla beklenemez. Türk Silahlı Kuvvetleri bölgemizde ve dünyada, barış ve istikrarın sağlanması için kurulan ittifaklara da destek sağlamaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki ittifaklar kurulurken verilen sözler ve varılan mutabakatlar, karşılıklı birer ahittir” dedi.




Her yıl 4 Mayıs-4 Haziran arasında İzmir'in Seferihisar ilçesinde gerçekleştirilen Efes Tatbikatı, bu yıl Türkiye'nin yanı sıra Almanya, ABD, Azerbaycan, İngiltere, Katar, Pakistan, Polonya ve Suudi Arabistan silahlı kuvvetlerinin de katılımıyla uluslararası boyut kazanıp, Efes 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikat'ına dönüştürüldü.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tatbikatı Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'la birlikte izledi. 4 Mayıs tarihinden beri hazırlıkları süren Efes 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikat'ının seçkin gözlemci gününün gece bölümünün başarıyla tamamlanmasından sonra gündüz bölümü gerçekleştirildi. Tatbikatın, gündüz bölümü, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın tatbikatla ilgili bilgi vermesiyle başladı.



JENERİK SENARYO


Savaş uçaklarının, önceden belirlenen noktaları büyük bir başarıyla vurduğu tatbikatta, yakın noktalara top atışları yapıldı. Taarruz helikopterleri, gönderildi. Tatbikatın gündüz bölümünün ilk safhası, jenerik senaryoya göre, kıyı bölgelerinin kurtarılmasıyla sona erdi.



Bayraktar tanıttı






Cumhurbaşkanı Erdoğan, tatbikatın ardından milli savunma sanayi firmaları tarafından tatbikat alanına açılan sergiyi gezip firma yetkililerinden bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, milli insansız hava aracı Bayraktar TB2'yi üreten Baykar Makinadan Selçuk ve Haluk Bayraktar ile bir süre sohbet etti. Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar proje hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Org. Akar'a bilgi verdi.



Hibrit savaş


Dost birlikleri temsili ülke Torrike'nin işgal ettiği adayı kurtardı. Efes 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı, bu yıl konvansiyonel (klasik) savaşın yanı sıra terörizmle mücadele, siber savaş ve psikolojik harbi içerisine alan hibrit savaşı düzeni de kapsadı. Gerçek silahların kullanıldığı ve ilk kez hibrit savaşın yapıldığı jenerik senaryo, birlikler tarafından başarıyla uygulandı.






255 seçkin gözlemci


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Akar, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile seçkin gözlemciler, üzerinde “Efes 2016” yazılı şapkalar taktı. Tatbikatı, 79 ülkeden 255 seçkin gözlemci takip etti. Tatbikatta, 900 yabancı askeri personelin de yer aldığı 7 bin 500 personel görev yaptı. Bu yıldan itibaren bir yıl ulusal, bir yıl uluslararası katılımla düzenlenmesi planlanan tatbikatta, ilk kez milli taarruz helikopteri ATAK tatbikatta atış yaptı.





#Milli Savunma
#Hulusi Akar
#Recep Tayyip Erdoğan
#Binali Yıldırım
#Efes-2016
8 yıl önce