|

Anlaştığımız partiyle anayasayı yaparız

Yeni dönemde muhalefet ile diyalog halinde olacağını vurgulayan Davutoğlu, Meclis’te CHP ve MHP liderleriyle buluşmasını iyi bir başlangıç olarak niteledi. Davutoğlu, anayasa konusunda 4 parti ve STK’larla ortak zemin aranacağını, ancak felsefede anlaşılan hangi parti olursa onunla yola çıkılacağını belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:20 - 2/12/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Belçika dönüşünde 64. hükümetin 4 yıllık yol haritasını anlattı. Yeni dönemde muhalefet partisi liderleriyle diyalog halinde olacağını söyleyen Davutoğlu, cumartesi günü TBMM Başkanı'nın odasında CHP ve MHP liderleri ile yaptığı görüşmeyi “iyi bir başlangıç" olarak değerlendirdi.



10 GÜN İÇİNDE AÇIKLARIM


Yasal düzenlemelerle reformları arka arkaya getireceklerini anlatan Davutoğlu, parlamentonun daha hızlı çalışabilmesi, denetimin daha etkin yapılabilmesi için muhalefetin de taleplerini göz önüne alan bir içtüzük reformunun faydalı olacağını söyledi. Davutoğlu, “Bunu da kendileri ile paylaşacağım. Hemen yapılabilecek bütçe bir, reformlar ve vaatler iki, içtüzük değişikliği üç. Biraz daha orta vadede gündeme getireceğimiz reformlar var. Yine ekonomik anlamda da yatırım ortamını iyileştirmek için yapılacak reformlar var. Bunları bir hafta, 10 gün sonra açıklayacağım" dedi.



DÖRT AŞAMALI YOL HARİTASI


Davutoğlu, zihnindeki 4 aşamalı yol haritasını şöyle özetledi: “Kalıcı bütçe, hazır reformlar ve vaatler, iç tüzük ve daha fazla müzakere gerektiren yasalar, mini bir anayasa paketi veya genişletilmiş bir kapsamlı anayasa yazımı konusunda zeminin hazırlanması ve bunların konuşulması. Benim zihnimdeki yol haritası bu şekilde."



Anayasa reformu kapsamında iki seçeneğin masada olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Birincisi, bütün anayasanın tekrar yazımı. Bu hep gündemimizde olacak. Çünkü bizim anayasa yamalı bohça gibi. Ama bu yapılana kadar da üzerinde mutabık kalınan geçmiş anayasa reformu çalışmalarında mutabık kalınan hususlar ile bizim istikşafı görüşmelerde CHP ile mutabık kaldığımız bazı hususlar var. Bunları barındıran iyi bir anayasa reformu paketi ile anayasayı birlikte değiştirebileceğimiz iradesini de güçlendirecek bir çalışmayı öne alabiliriz. Sonra da kalıcı bir anayasanın birlikte yazımı konusunda geniş kapsamlı bir mutabakat ile neler yapabileceğimizi kendileri ile konuşacağım."



YENİ ANAYASA FORMÜLÜ


Davutoğlu, anayasa konusunda 4 parti ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak zemin aranacağını ancak felsefede anlaşılan hangi parti olursa onunla yola çıkılacağını belirtti. Davutoğlu, “Hepsi ile konuşacağım. Önce hepsini denemek lazım. Çünkü anayasa toplumun malıdır. Hatta bütün bunu takvim içinde, sivil toplum temsilcileri ile de bir görüşme programı oluşturacağım. Hepsi ile olursa ne ala. Olmazsa asgari müştereklerle temel felsefede anlaştığımız hangi parti ise onunla da bu yola beraber çıkmayı düşünebiliriz. Aksi taktirde anayasa yapamıyoruz. Veya en asgari müşterekte buluştuğumuz parti ile yola çıkar, sonra diğer partilerin kanaatlerini de içine alacak bir yöntem düşünülebilir. Ama arzu ettiğim şey, bütün bir toplumun ortak zemini olacağı için herkesin katıldığı bir süreçte anayasanın yazılması" dedi.



Elçi ailesine taziye


Başbakan Davutoğlu, hayatını kaybeden Tahir Elçi'nin ailesine taziye ziyaretinde bulunup bulunmayacağı sorusuna, “Taziye için telefonla aradım. Diyarbakır'a gidersem de taziye için ziyarette bulunacağım. Sare Hanım da eşini aradı. Ben gittiğimde ziyaret edeceğim tabiki" yanıtını verdi.


#Ahmet Davutoğlu
#Belçika
#anayasa
#içtüzük reformu
8 yıl önce