|

Arınç: Bu işin özü ile ilgili değildir

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Meclis Soruşturma Komisyonu’nun 4 eski bakanla ilgili tapeleri imha kararıyla ilgili, “Delil mahiyetinde sayılmayan ve delil olarak da kabul edilmeyen bir dinlemenin artık mevcudiyetine gerek yoktur diye düşünmüş olabilirler, bu işin özü ile ilgili değildir. Delil sayılmayan bir şeyin muhafaza edilmesi de mümkün değil, büyütülecek bir tarafı olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Yeni Şafak
15:26 - 7/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 13:54 - 7/01/2015 Çarşamba
IHA

HASVAK Sosyal Yaşam Evi’nin açılışı Başbakan Yardımcısı Arınç, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar ve HASVAK Başkanı Engin Öztürk'ün katılımıyla gerçekleşti. Açılışın ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Arınç, bir gazetecinin Anayasa Mahkemesi'nin seçim barajı konusunda aldığı kararı sorması üzerine, “Bu çok tabiye. Hukuka uygun bir karar. BBP, SP, DSP bireysel başvuru hakkıyla Türkiye’de seçimlerde uygulanan yüzde 10’luk barajın hak ihlali olduğu şeklinde bir talepleri AYM’ye ulaşmış. Biz doğrusu bunu gündeme alındığı zaman duymuştuk. Onun üzerine Türkiye’de bir tartışma başladı. Bildiğiniz gibi bireysel başvurular Türkiye’de yargı sürecinin tüketildiği kişilere yönelik hak ihlalleriyle ilgili konularda karar verilmek üzere konulmuştur. Ancak yapılan müracaat Türkiye’de uzun yıllardan beri uygulanan seçimlerde yüzde 10’luk baraj konusu. Buna karşı olarak Türkiye’de AYM’ye, Avrupa’da İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidilmiştir. Arkasından bu sözleşmeye aykırı değildir diye karar çıkmıştır. Her seçimde de uygulanmıştır. Her parti için ve her bağımsız aday için söz konusu olduğuna göre bir partiye yönelik bir hak ihlalinden söz edilemez. Kaldı ki AYM bireysel başvurularda yasayla temkin edilmiş konularda karar vermez. 14’e 2 gibi çok yüksek bir ittifakla, oy birliği de denebilir. Kendisini bu konuda yetkili görmemiştir. Yetkisizlik sebebiyle de bireysel başvurunun reddine karar vermiştir. Gerekçeli karar açıklanacaktır. AYM’nin bu kararını çok isabetli görüyorum” yanıtını verdi.


“DELİL SAYILMAYAN BİR ŞEYİN MUHAFAZA EDİLMESİ DE MÜMKÜN DEĞİL, BÜYÜTÜLECEK BİR TARAFI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”

Meclis Soruşturma Komisyonu’nun 4 eski bakanla ilgili tapeleri imha kararıyla ilgili soru üzerine Arınç, “17-25 Aralık’ta bir takım dinleme kayıtları yayınlandı gazetelerde, televizyonlarda. Bu dinleme kayıtları üzerinden de Türkiye’de bir süreç başladı. Hem 4 bakanla ilgili olarak hem Sayın Cumhurbaşkanına yönelik olarak. Cumhurbaşkanımızın evlatlarıyla ilgili olarak bir kampanya yürütüldü” diye konuştu.


Kişilere yönelik yapılan soruşturma sonucu cumhuriyet savcılığının takipsizlik kararı verdiğini ve takipsizlik kararına itiraz edildiğini, mahkemenin bunu reddettiğini anlatan Arınç, şöyle konuştu:


“Anayasamız gereğince ilgili bakanlarla alakalı olarak ancak Soruşturma Komisyonu kurulabilirdi. AK Parti’nin de önergesiyle Soruşturma Komisyonu kuruldu. 4 aylık çalışmasını yaptı. Onlarda yaptıkları oylamada Yüce Divan’a sevkine gerek görülmediği şeklinde bir karar verdiler. Karar ara karardır. Esas Genel Kurul’a geldiğinde milletvekillerinin vereceği karar bu konuda son hüküm niteliğinde olacak. Burada tape dediğimiz konuşmaların yayınlanmasının suç olduğu bir tarafa, bunların delil olarak kabul edilip edilmeyeceği konusu var. Yargıtay’ın kararlarında da izinsiz dinlenmiş olan şahıslara yönelik dinleme ses kayıtlarının delil olmayacağı karara bağlanmıştır. Delil mahiyetinde sayılmayan ve delil olarak da kabul edilmeyen bir dinlemenin artık mevcudiyetine gerek yoktur diye düşünmüş olabilirler, bu işin özü ile ilgili değildir. Herhangi bir adi olayda dahi siyasi boyutu olmayan, eğer bir dinleme yapılmışsa tanıklıktan çekinme hakkı olan kişilere yönelik bir dinleme varsa, hiçbir mahkeme bunu esasen bugüne kadar delil kabul etmedi. Delil sayılmayan bir şeyin muhafaza edilmesi de mümkün değil, büyütülecek bir tarafı olduğunu düşünmüyorum.”


HASVAK SOSYAL YAŞAM EVİ’NE ÜYELİK ÜCRETSİZ

Açılışı yapılan HASVAK Yaşlılar İçin Sosyal Yaşam Evi Projesi, Ankara Kalkınma Ajansı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde destekleniyor. HASVAK Sosyal Yaşam Evi’nde sunulan hizmet ve imkanlar sayesinde yeni dostluklara vesile olmak ve stresten uzak sosyal ve kültürel etkinliklerle hoşça vakit geçirmeleri amaçlanıyor. Türkiye’de ilk ve tek örnek olarak hayata geçirilen HASVAK Sosyal Yaşam Evi’ne üyelik ise ücretsiz olacak.

#hasvak
#bülent arınç
#aym
#engin öztürk
#meclis soruşturma komisyonu
#delil
#17 aralık
#25 aralık
#başbakan yardımcısı
9 yıl önce