|

Artık muhatap Irak merkezi hükümeti

Başbakan Yıldırım, referandum kararıyla dönülmez bir noktaya gelindiğini ve bölgede sıcak çatışmaya zemin hazırlandığını söyledi. Yıldırım, Türkiye'nin bundan sonra Irak Merkezi Hükümeti'ni daha fazla ve doğrudan muhatap alarak karar vereceğini vurguladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/09/2017 Salı
Güncelleme: 02:28 - 26/09/2017 Salı
Yeni Şafak
Başbakan Yıldırım: IKBY şansını yitirdi
Başbakan Yıldırım: IKBY şansını yitirdi

Başbakan Binali Yıldırım, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) referandum kararına ilişkin, “Kriz artık zirve yaptı, dönülmez bir noktaya geldiği için bundan sonrası hiç hoş olmayan, rahatsız edici gelişmelerin de olacağı bir sürecin başlangıcı bölgede. Ümit ederiz ki böyle bir durumla karşı karşıya kalmayız. Ama inatla Kerkük gibi, Musul gibi, yani anayasayla tanınmış sınırlar dışında da bu referandumu yapma inadı bir anlamda sıcak bir çatışmaya da zemin hazırlamıştır. Bizim bundan sonraki adımlarda Irak Merkezi Yönetimi’ni daha fazla, doğrudan muhatap alarak ona göre kararlarımızı vereceğiz” dedi.

SAVAŞA GİRMİYORUZ

IKBY’nin bir inatlaşmaya gittiğini ve referandumu gerçekleştirdiğini ifade eden Yıldırım, başından beri referandumun gayrimeşru olduğunu, sonuçlarının hiçbir şekilde tanınmayacağını, yok hükmünde olduğunu açıkça ifade ettiklerini söyledi. “Durup dururken hiçbir şekilde bir maceraya girmeyiz ama ülkemizin menfaatlerine halel getirecek bir tutum olursa onun da karşılığını hiç gecikmeden veririz” ifadesini kullanan Yıldırım, “Biz savaşa girmiyoruz. Biz, ülkemizin güvenliğini ilgilendiren konularda sınır ötesi tedbir alıyoruz.

MÜDAHALE HAKKIMIZ SAKLI

Vatandaşlarımız rahat olsun savaşa falan girdiğimiz yok, böyle bir şey yok. Bir endişe havası oluşturmayalım. Bunlar noktasal operasyonlardır” dedi.

Kerkük konusunda Irak Hükümeti ile koordinasyon halinde bir çalışma içine gireceklerini söyleyen Yıldırım, Türkiye’nin müdahale hakkını saklı tuttuğunu vurguladı. Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın, Iraklı muhatabını kabul ederek, sahada neler yapılabileceğini konuştuğunu hatırlattı.

PKK terör örgütünün Irak ve Suriye'deki kaosu fırsat bilerek Türkiye'deki faaliyetlerini artırma ihtimaline değinen Yıldırım, buna karşı gerekli tedbirlerin alındığını vurguladı.

#Binali Yıldırım
#Referandum
#Barzani
7 yıl önce