|

Askeri casuslukta 43 sanığa yeniden yargı yolu

Anayasa Mahkemesi, paralel yapının TSK ve TÜBİTAK’ı dizayn etmek için başlattığı İstanbul merkezli Askeri casusluk davasında sanıkların haklarının ihlal edildiğine karar verdi

Mustafa Sait Özkan ve
04:00 - 10/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 22:41 - 9/01/2015 Cuma
Yeni Şafak
Anayasa Mahkemesi (AYM), 43 kişinin mahkum edildiği İstanbul’daki “askeri casusluk” davasında sanıkların haklarının ihlal edildiğine oy birliği ile karar verdi. Sanık avukatlarından Hüseyin Ersöz ihlal kararının ardından yeniden yargılama talebiyle İstanbul Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvururken, dava kapsamında halen tutuklu bulunan 5 sanık için de tahliye yolu açıldı. Sanık ve sanık aileleri yaklaşık 1 senedir başvurularının sonuçlanmasını bekliyordu. Kapatılan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 56 sanığın yargıladığı “askeri casusluk” davasına ilişkin kararını 2 Ağustos 2012 tarihinde açıkladı. “Örgüt üyeliği”, “devlete ait gizli belge bulundurmak”, “kişisel verileri hukuka aykırı şekilde tutmak” ve “fuhuş” gibi suçlarla sanıklar ceza aldı. 

AYM’DEN İHLAL KARARI ÇIKTI

Temyiz incelemesi yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 6 Aralık 2013’te 43 sanık hakkında verilen mahkumiyet ve beraat kararlarını onadı. 29 kişinin tüm cezaları onanırken 14 kişi hakkındaki bazı cezalar bozuldu. Bozulan hükümler yönünden İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılama halen devam ediyor. Onama kararının ardından 43 sanık hakkında yakalama emri çıkarıldı, bu sanıklardan Necmi Yıldırım, Tamer Çetin, Adnan Yılmaz, Alpay Aksu ve Senay Hatice Sarıgöz tutuklandı.  Yargıtay’ın onama kararının ardından dava bireysel başvuru yoluyla mahkeme’ye taşındı. Dün toplanan Genel Kurul, oy birliğiyle sanıkların “adil yargılanma haklarının ihlal edildiğine” hükmetti. 

35 sanık yurt dışında

Yargıtay’ın onama kararının ardından 35 sanık yurtdışına çıktı. Bu isimler arasında 5 yıl 10 ay hapis cezası alan Pilot Yüzbaşı Ebru Nilhan Bozkurt ile 9 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılan Yüzbaşı Yekdane Ebru Ercüment de bulunuyordu. 

KİM NE CEZA ALDI?

- Emekli Albay İbrahim Sezer, 15 yıl 7 ay 14 gün

- Eski TÜBİTAK Daire Başkanı Yücel Çipli, 13 yıl 6 ay 15 gün

- TÜBİTAK Uzmanı Merdan Metin, 8 yıl 4 ay

- Yarbay Mehmet Seyfettin Alevcan, 15 yıl 7 ay 14 gün 

- Zeki Mesten, 11 yıl 3 ay
#AYM
#askeri casusluk
#Hüseyin Ersöz
9 yıl önce