|

Avrupa bu vebale ortaktır

Avrupa’nın mülteci konusundaki duyarsızlığına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sahillerimize vuran 3 yaşındaki yavrunun hesabını tüm insanlık vermeyecek mi” diye sordu. Erdoğan, “Akdeniz’de boğulan sadece mülteciler değildir, insanlığımızdır. Avrupa ölen her mültecinin vebaline ortaktır” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 4/09/2015 Cuma
Güncelleme: 20:17 - 3/09/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TOBB'un ev sahipliğinde düzenlenen “B20 Türkiye Konferansı”nın açılış oturumunda, dünyanın en büyük medeniyetlerine beşiklik eden Akdeniz'i mülteciler için bir mezara dönüştüren Avrupa ülkelerinin, hayatını kaybeden her mültecinin vebaline ortak olduğunu vurguladı. Bodrum'da 12 kişinin öldüğü mülteci dramına dikkati çekere, bu konuda Batı'nın duyarsızlığına sert tepki gösteren Erdoğan, özetle şunları söyledi:



Akdeniz'de batan bir botta, mültecileri taşıyan bir botta ölen 3 yaşındaki bir yavru bizim sahillerimize vuruyor. Bizim sahillerimizdeki bu 3 yaşındaki yavrunun hesabını tüm insanlık vermeyecek mi? Birçok savaşlarda, mazotların içerisinde çırpınan hayvanları, vesaire, farklı bir şekilde ananlar, acaba bu 3 yaşındaki yavruyu, onun abisini, annesini, babasını hatırlamayacak mı? Bunun hesabını bunlar neyle verecekler?



BATI SIRTINI DÖNDÜ


Akdeniz'in doğu kıyılarından botlara, köhne teknelere, hurda gemilere binerek Avrupa'ya yönelen insanlar aslında sadece huzuru, refahı veya yaşama imkanını arıyor. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra temel insan hakları ve özgürlüklerin kriterlerini belirleyen, bunların sembolü haline dönüşen Batı ülkeleri bugün aynı değerlere maalesef sırtlarına dönmüş durumda.



GERÇEĞİN ACI TEMSİLCİLERİ


Akdeniz'de boğulan sadece mülteciler değildir. Akdeniz'de boğulan insanlığımızdır, insanlığımız. Akdeniz'de bizi biz yapan değerler boğulmaktadır. Avrupa kapılarında kaderlerine terk edilen, hatta kasten gemileri, botları batırılarak ölüme gönderilen, sınırlarda insanlık dışı muamelelere tabi tutulan her mülteci bu gerçeğin acı birer temsilcisidir.



EN KÜÇÜK PİŞMANLIK YOK


Huzura ve refaha kavuşmak isterken, Akdeniz'de, Ege'de boğularak ölen ve cesetleri kıyılarımıza vuran kadın, erkek, çocuk, yaşlı, genç, her insan için bizim yüreğimizde derin yara açılıyor. Ama bu insanları Akdeniz'de, Ege'de ölüme terk edenlerden en küçük bir pişmanlık, vicdan azabı emaresi görmedik, duymadık.



MERHAMETİNİ YİTİRMİŞ DÜNYA DERMAN OLMAZ


Merhametini yitirmiş bir dünya sistemi insanlığın hiçbir derdine derman olamaz. Türkiye'nin sınırlarına gelenlerin niteliklerine, kökenlerine, inançlarına, imkanlarına asla bakmadık. Çünkü bizim için onlar insandır. Yani yaratılmışların en şereflisidir. Kimi Avrupa ülkelerinin mültecilerin niteliklerine göre tasnif edilerek, bir kısmını kabul etme teşebbüsü kesinlikle insani değil. Bunlar torna mahsulü değil ya, bunlar insan.



İNANDIRICI OLAMIYORSUNUZ


Kapısına dayanan mültecilere bile tahammül edemeyen Batı'nın 'Irak'a, Suriye'ye, Libya'ya özgürlük, barış ve refah götürmek için çalıştığı' iddiası inandırıcılığını kaybediyor. Buradan bir kez daha Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülkeleri, her geçen gün daha da tırmanan insani dramlar karşısında daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Özellikle dünya medyasını bu konuda taraflı değil tarafsız ve bu konulara duyarlı olmaya davet ediyorum.



Küresel barış sağlanmadan gelişemeyiz


Erdoğan, terörle mücadele konusunda, Batı başta olmak üzere tüm dünyayı hassas olmaya, işbirliği yapmaya davet etti. Sadece bir ekonomik işbirliği zemini olarak işlemesi halinde G20'nin arzu edilen etkiye sahip olamayacağının altını çizen Erdoğan, “G20'nin aynı zamanda küresel barış ve istikrara da katkı yapmasını sağlamak zorundayız. Çünkü küresel düzeyde barış, huzur, güven ortamı sağlanmadan ekonomik hedeflere ulaşılabilmesi mümkün değildir. G20 liderleri olarak bu bilinçle hareket ediyoruz, etmek mecburiyetindeyiz” diye konuştu.



Batı terörizme duyarsız


Erdoğan, “Küresel terör sadece Ortadoğu bölgesinin değil dünyanın tamamının huzur ve refahını tehdit eden ve giderek büyüyen bir sorun olarak varlığını sürdürüyor. Ülkemizin güney sınırlarından başlayarak Suriye ve Irak ile birlikte pek çok ülkeyi adeta ateşten bir gömlek gibi yakan bu sorun karşısında Batılı ülkelerin gerekli duyarlılığı göstermediğini, gösteremediğini üzüntüyle ifade etmek durumundayım” dedi.



Zalimi kollayan sistem değişmeli


İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra tesis edilen küresel güvenlik sisteminin işlemediğini dile getiren Erdoğan, “Bu sistemin en önemli unsuru olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daima üyesi olan 5 ülkenin çıkarları dışında hiçbir konuya, hiçbir soruna eğilmeyen bir yapı haline dönüşmüştür. Erdoğan söylediği için dünya medyası tarafından her zaman 'kötü' olarak lanse ediliyor. Varın kötü lanse edin. Bu itirazımız bizimle birlikte dünyadaki tüm az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ortak sesidir” dedi. Bu sese daha fazla kulak tıkanmasının mümkün olmadığına dikkati çeken Erdoğan, mazlumu değil zalimi kollayan küresel güvenlik sisteminin insanlığa güven vermeyen mevcut yapısının sürdürülebilirliğinin kalmadığını ifade etti. Erdoğan, artık çok merkezli bir dünyanın kabul edilmesi gerektiğini dile getirdi.



Hollande'a yükümüzü paylaşın mesajı


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile telefonda görüştü. İki liderin görüşmede, 3 yaşındaki Suriyeli çocuğun cansız bedeninin sahile vurmasının, yaşanan dramı tüm çıplaklığıyla ortaya koyduğunu Avrupa Birliği başta olmak üzere tüm dünyanın gereken sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini vurguladıkları öğrenildi. Hollande'ın, Fransa olarak göçmenlerle ilgili Türkiye'ye daha fazla yardım edeceklerine, AB'nin daha fazla işbirliği yapması için çaba göstereceklerine değindiği de kaydedildi. Fransa Cumhurbaşkanı, görüşmede, Suriye konusunda siyasi çözüm bulunmaması halinde mülteci sorununun daha da artabileceğine dikkati çekti. Erdoğan da Türkiye'nin 2 milyon Suriyeli ve Iraklı'ya ev sahipliği yaptığına işaret ederek, yük paylaşımı konusunda uluslararası toplumun gerekeni yapmasını beklediklerini aktardı.



Milli maça gitmediler


Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Türkiye-Letonya karşılaşmasını izlemek üzere Konya'ya gerçekleştirmeyi planladığı ziyaret iptal edildi. İki liderin programını iptal etme nedeninin, Mardin'de 4 polisin şehit edildiği terör saldırısı olduğu belirtildi.


#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#mülteciler
#sığınmacılar
9 yıl önce