|

Avrupa tamam gibi

AB Komisyonu vize serbestisinde beklenen kararı verdi. Komisyon, Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldı. Sözkonusu hükmü Parlamento ve Konsey de onaylarsa Türkiye’den Avrupa’ya vizesiz geçişler haziran sonu itibariyle başlayacak

Yeni Şafak ve
03:00 - 5/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 06:53 - 5/05/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine vizesiz geçiş için çok önemli bir adım atıldı. Türkiye ile AB arasındaki Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında üçüncü raporunu açıklayan AB Komisyonu, Türk vatandaşları için vizelerin en geç haziran ayı sonunda kaldırılmasını isteyen bir tavsiye kararı aldı. Raporda, Türkiye'nin vize serbestisi için 72 kriterden 67'sini yerine getirdiği belirtildi. 72 kriterden kalan 5'i için ise ek süre talep edilmedi. Rapora dair açıklama, AB Komisyonu'nun birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos tarafından yapıldı. Bu adımla Komisyon'un tavsiye kararının arkasında güçlü bir şekilde durduğu mesajını verdiği belirtiliyor.



KONSEY ONAY VERECEK


AB Komisyonu'nun tavsiye niteliğindeki kararı, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi'nin onayının ardından uygulamaya girecek. Bunun için tavsiye kararı, önce AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde ele alınacak. Değişiklik önergelerinin ardından karar, AP Genel Kurulu'nun onayına sunulacak. Oylamada, kabul için salt çoğunluk yeterli olacak. Olası değişikliklerle kabulün ardından karar, AB Konseyi'ne gönderilecek. AB Adalet ve İçişleri Konseyi'ndeki oylamada ise çifte nitelikli çoğunluk esas alınacak. Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin yüzde 55'inin kabul oyu vermesi gerekiyor. Mevcut durumda en az 16'sının onayı aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin toplam nüfusunun oylamaya katılan ülkelerin nüfusunun yüzde 65'ini oluşturması şart. Eğer burada da beklendiği gibi vize serbestisi onaylanırsa, karar AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girmiş olacak.





Biyometrik şartı


Rapora göre AB'nin vizesiz seyahat için Türkiye'den talep ettiği 3 ana husus kaldı. Bunlar, 'biyometrik pasaport', Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanmaya başlanması ve terörle mücadele kanunlarının AB'ye uygun hale getirilmesi. Bunların, vizesiz seyahat için şart olduğu ve aciliyet arz ettiği belirtildi. Türkiye'ye, biyometrik pasaportlar için sene sonuna kadar süre verilirken, parmak izi bilgisinin yeralmadığı pasaportlarla vizesiz seyahatin mümkün olmayacağı ifade edildi. Bunun yanında ara formül olarak, Türkiye'nin pasaport sahibinin fotoğrafı ile parmak izi bilgisinin yeralacağı kısa süreli pasaportlar düzenleyebileceği, Ekim 2016 itibariyle de tüm güvenlik özellikleriyle AB standartlarında pasaport çıkarılabileceği kaydedildi.



İşte o 29 ülke


Eğer vizeler kalkarsa Türk vatandaşları, haziran ayı sonu gibi Avrupa'da Schengen ülkelerine sadece biyometrik pasaportlarıyla gidebilecek. Shengen bölgesi şu 29 ülkeden oluşuyor: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, Monako, San Marino ve Vatikan. Türk vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde bu ülkelerde 180 gün içinde en fazla 90 güne kadar kalabilecek. Schengen üyesi olmadıkları için İngiltere ve İrlanda'nın vize uygulaması ise sürecek.





3 parti de memnun


AK Parti, CHP ve MHP grup başkanvekilleri, vizesiz Avrupa yolunda açıklanan tavsiye kararını olumlu buldu. TBMM Genel Kurulu'da söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, AB Komisyonu'nun tavsiye kararının, Türkiye'nin beklediği bir karar olduğunu dile getirdi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da kararı memnuniyetle karşıladıklarını dile getirerek, vize muafiyeti için gelen tasarılara azami katkı gösterdiklerini belirtti. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise son karar için yetkili merciin Avrupa Parlamentosu olduğuna işaret ederek burada da aynı yönde karar çıkmasını temenni etti.




#Vize serbestisi
#Avrupa Birliği
8 yıl önce