|

Avrupa’da İslamofobi düşmanlığa dönüştü

SETA’nın '2016 Avrupa İslamofobi Raporu', Avrupa’da İslam düşmanlığının ulaştığı noktayı gözler önüne serdi. Buna göre, Hollanda'da İslam karşıtlığı yüzde 45 oranında artarken, Almanya'da geçtiğimiz yıl 49 cami saldırısı yaşandı, camilere haftada en az 2 kere saldırı düzenlendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/03/2017 Cuma
Güncelleme: 19:16 - 24/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
Avrupa’da İslamofobi düşmanlığa dönüştü
Avrupa’da İslamofobi düşmanlığa dönüştü

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından geçen yıl ilki hazırlanan ve 25 ülkenin değerlendirildiği, "Avrupa İslamofobi Raporu"nun ikinci sayısı yayımlandı. Irkçılık ve İslamofobi çalışmaları gibi farklı alanlardaki 31 uzman tarafından hazırlanan rapor, 27 ülkeyi kapsıyor. Raporda, söz konusu ülkelerde geçen yıl yaşanan gelişmeler analiz ediliyor. Raporda, İslamofobinin, Avrupa Birliği'nin (AB) demokratik düzeni, sosyal barışı ve değerleri için olduğu kadar farklı kültürler, dinler ve milletlerin bir arada yaşamasına yönelik büyük bir tehdit haline geldiği belirtildi. Rusya'dan Portekiz'e, Yunanistan'dan Letonya'ya kadar hemen hemen tüm Avrupa kıtasını kapsayan bulgulara göre eğitim, istihdam, medya, siyaset, yargı ve internet gibi farklı alanların tamamında İslamofobinin "ciddi ve gözle görülür" artış gösterdiğinin altının çizildiği raporda, 2015'te açıklanan ilk rapordan bugüne kadar İslamofobi ile mücadelede çok az ilerleme kaydedildiği vurgulandı.



YÜZDE 50'NİN ÜZERİNDE ARTTI


İslamofobi 2016 raporuna göre internet, TV ve politikacıların söylemleri Müslümanlara ve mültecilere yönelik şiddet içerikli eylemlerini yüzde 50'nin üzerinde artırdı. Öte yandan Almanya'nın kabarık İslamofobi sicili raporda yer aldı. Söylem ve uygulama açısından benzeri görülmemiş bir İslam düşmanlığının yaşandığı Almanya'da, 49 camiye saldırı yapılırken, camilere haftada en az iki kez saldırı düzenlendiği bilgisi raporda yer aldı. Ayrıca başta siyasiler olmak üzere PEGIDA gibi İslam karşıtı kuruluşlar, Müslümanların nefret aracı olmasına ön ayak oldu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın ziyareti sırasında diplomatik krize imza atarak, Türk asıllı vatandaşlarına atlı köpekli müdahale eden Hollanda'da İslam karşıtlığının 2015'e oranla yüzde 45 arttığı ifade edildi.



Paris'teki camiye kilit vurdular!


Fransa'nın başkenti Paris'in Clichy-la- Garenne banliyösündeki caminin polis tarafından dün sabah tahliye edildiği bildirildi. BFM TV kanalı, icra memuru ile gelen polisin, cami derneği ile ihtilafta olan sağ eğilimli belediyenin tahliye kararını gerekçe göstererek ibadet yerinin kapısına kilit vurduğunu duyurdu. Cami cemaatinden yaklaşık 50 kişinin tahliyeden sonra yeniden içeri girerek oturma eylemi yaptığını duyuran televizyon kanalı, bu kişilerin daha sonra polis tarafından zorla ibadet yerinden çıkarıldığını bildirdi. Camideki direniş eylemini filme çekerek sosyal medyada paylaşan cemaat, çok sayıda destek mesajı aldı. Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneği, polisin camiyi zorla tahliye etmesini kınadı.






#Avrupa
#İslamofobi
#SETA
#Fransa
7 yıl önce