|

Avrupa’ya katliama gidiyordu

İstihbarat birimlerinin dikkati, Avrupa'yı bir DEAŞ saldırısından daha korudu. Örgütün katliam yapma emri verdiği Suriyeli terörist Safwan Qahwatı, kaçak yollarla girdiği Hatay'dan Adana'ya geldiği sırada yakalandı. Üzerindeki diskten çıkan fotoğraflar, Qahwatı'nın DEAŞ yöneticisi olduğunu ortaya koydu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 07:55 - 30/03/2017 Perşembe
Yeni Şafak
DEAŞ’lı teröristin parmağında görülen bu yüzüğü örgütte sadece yöneticilerin kullandığı belirtiliyor.
DEAŞ’lı teröristin parmağında görülen bu yüzüğü örgütte sadece yöneticilerin kullandığı belirtiliyor.

Güvenlik güçlerinin DEAŞ'a yönelik amansız takibi, Avrupa'yı bir katliamdan daha kurtardı. Bir Avrupa kentinde canlı bomba eylemi yapmak üzere örgüt tarafından görevlendirilen terörist, Adana'da yakalandı. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Adana Emniyeti'nin Terörle Mücadele ile İstihbarat Şube Müdürlüklerininin ortak operasyonu ile yakalanan DEAŞ'lı Safwan Qahwatı, sorgusunun ardından tutuklandı. Türk Silahlı Kuvvetleri ile Özgür Suriye Ordusu'nun Fırat Kalkanı Harekâtı sonrası hareket alanı iyice daralan örgüt, Safwan Qahwatı'ya Avrupa'da eylem talimatı verdi. Suriye'den eşi ile birlikte yola çıkan terörist, kaçak yollardan Türkiye'ye girerek Hatay'a ulaştı. Adana üzerinden İstanbul'a oradan da Avrupa'ya geçmeyi planlayan Qahwatı, güvenlik birimlerinin sıkı takibinden kaçamadı.







GÜNLERCE SORGULANDI


Suriye vatandaşı Safwan Qahwatı ile eşinin bindiği otobüs, Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu'nun Sarıçam Park Alanı'nda durduruldu. DEAŞ üyesi Qahwatı ile eşi gözaltına alınarak Adana Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Yaklaşık 14 gün boyunca sorgulanan Qahwatı'nın eşi serbest bırakıldı. Qahwatı'nın üzerinden çıkan dijital bellek taşıyıcılar ve harddiskler incelemeye alındı. Zanlının üzerinden çıkan dijital veriler doğrultusunda Qahwatı'nın, DEAŞ üst düzey yöneticilerinden olduğu belirlendi. Örgütün üst düzey yöneticilerinin mühür olarak kullandığı yüzüğü taşıyan Qahwatı günlerce süren sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi. Qahwatı çıkartıldığı mahkemece tutuklandı.



Bellekten bunlar çıktı


DEAŞ yöneticilerinden Safwan Qahwatı'nın eşyaları arasında ele geçirilen dijital verileri inceleyen siber uzmanlar, terör örgütünün kanlı yüzünü bir kez daha ortaya çıkardı. Qahwatı'nın maske takıp bir kişinin boğazına bıçak dayamış halde çektirdiği fotoğraflar ele geçirildi. Dünyanın en zengin örgütü olarak bilinen DEAŞ'ın propaganda amacıyla üst düzey yöneticilerine dağıttığı paralarla fotoğraf çektirip paylaşmalarını sağladığı gözler önüne serildi. Qahwatı'nın yine Adana polisinin DEAŞ'a yönelik 1 Şubat'ta yapılan operasyonda yakalanıp tutuklanan Lübnan uyruklu Danimarka vatandaşı Muhammed Laban ve Irak uyruklu İsveç vatandaşı Muhammed Tevfik Salih'in de Suriye'ye geçmesini sağladığı tespit edildi. Safwan Qahwatı'nın, Avrupalılara silah eğitimi verdiğini gösteren görüntüler de ele geçirildi. Görüntülerde Qahwatı, uzun namlulu silahla boş arazide sağa sola ateş ediyor. Daha sonra bir kişiye silahı verip kendisi gibi ateş etmesini istiyor. O şahıs da teröristin gösterdiği gibi ateş ediyor.




#Avrupa
#DEAŞ
#İstihbarat
7 yıl önce