|

"AYM yerel mahkemenin yetkisini gasp etti"

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, "AYM; bireysel başvuru çerçevesinde yetkisini aşmıştır, yerel mahkemenin yetkisini gasp etmiştir" dedi.

Yeni Şafak
13:45 - 2/03/2016 Çarşamba
Güncelleme: 11:48 - 2/03/2016 Çarşamba
AA

AK Parti'de, Anayasa Mahkemesinin (AYM), "bireysel başvuru" düzenlemesinin gözden geçirilmesi tartışılıyor.



TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, AYM'nin, Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül konusunda verdiği kararla ilgili tutumunu eleştirdiklerini belirtti.



AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın "daha önce kararlarımızı alkışlayanlar, övenler bugün kararı eleştiriyor" sözleriyle siyasi bir yanıt verdiğini belirten Şentop, "AYM'nin doğru kararları da var, yanlış kararları da var. Doğru bir kararını övdüğümüz için bundan sonra vereceği eleştiremeyecek miyiz? Böyle bir şey olabilir mi? Başkan'ın açıklamasını tuhaf buldum" dedi.



AYM'nin Dündar ve Gül ile ilgili bireysel başvuruda, iki hususta karar verdiğine dikkati çeken Şentop, şöyle devam etti:



"AYM, karar verdikten sonra mahkeme davaya nasıl devam edecek? Burada AYM, bireysel başvuru çerçevesinde kendi hakkını, yetkisini aşmıştır, yerel mahkemenin yetkisini gasp etmiştir. AYM, bireysel başvuru hakkından sonra süper mahkeme, bütün mahkemelerin üstü bir mahkeme, hepsinin kararına müdahale eden ve kararlarını yeniden değerlendiren bir mahkeme değil... Bireysel başvuruyla, sadece sınırlı alanda karar veriyor. Ama bu kararla ilgili olarak da bireysel başvurunun normal yargısal prosedürlerin tamamlanması gerekiyor. Mahkemenin karar vermesi, temyiz yolları bitmişse bireysel başvuruya gidilebilir. İfade ve basın hürriyetiyle ilgili olarak mahkeme daha karar vermiş değil ki AYM bir değerlendirme yapabilsin. Burada mahkeme, hukuken yetkisi olmayan bir alana girmiş oluyor. Devam eden davaya müdahale ederek yerel mahkemenin yetkisini gasp ediyor.Tartışılan, bizim itiraz ettiğimiz esas konu bu..."



"Herkese eşit muamele yapılması lazım"


AYM'nin önünde tutuklulukla ilgili kaç dosya olduğunu soran Şentop, Başkan Arslan'ın bunu açıklamasını istedi.



Şentop, "Burada da tuhaf bir durum var. Herkes birer vatandaş olarak bireysel hakkını kullanacak ve herkese eşit muamele yapılması lazım. Mahkeme burada eşitlik ilkesine riayet etmeden, bazı dosyaları kendisine göre öne çekip bazılarını bekleterek karar veriyorsa hukuki tavır olmadığını söylemek de bizim hakkımız" ifadesini kullandı.



"Mahkemenin bu aktivist tutumu..."


Bireysel başvuru konusunda yapılmış akademik çalışmalar olduğuna dikkati çeken Şentop, "AYM biraz başka mahkemelerin, temyiz ve yerel mahkemelerin yerine geçerek kararlar alma eğilimi göstermeye başlıyor bazı konularda. Mahkemenin bu aktivist tutumu, uzun süredir başka alanlarda eleştirilen bir şey. Bireysel başvuruyla ilgili de öyle. Burada mahkeme, AİHM gibi hareket etmek durumunda. Süreçler tamamlandıktan, olağan yargı yolları tüketildikten sonra bu yola başvurulabilir" karşılığını verdi.



Burhan Kuzu: AYM verdiği kararla Anayasa ve yasayı perişan etmiştir


Eski TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu da "AYM verdiği kararla anayasa ve yasayı perişan etmiştir. Sen ceza mahkemesi misin? Daha önce de tweter kararında da aynı şeyi yaptı. Anayasada bireysel başvuru düzenlemesi yapılırken "AYM usulle alakalı karar verebilir, öteki mahkemelerin yetki alanına giremez' dedik. Görüşmelerde Danıştay ve Yargıtay üyeleri geldi, 'AYM bizi ezer, tepemize biner' dedi. Adamlar haklı çıktı. 'Bu mahkeme bizi ezer' dedi, ezdi" ifadesini kullandı.



Bireysel başvuruyla ilgili mevcut düzenlemenin yeterli olduğunu ancak Mahkemenin bunu anlamaması halinde yeni düzenleme yapmak gerektiğini savunan Kuzu, AYM'nin davanın özüyle ilgili karar verdiğini söyledi.



Kuzu, AYM'nin kararı bireysel başvuru sonucu verildiğini hatırlatarak, "Cumhurbaşkanı'nın bununla ilgili sözü, tepki göstermedir. Bu karara isyandır. Böyle bir karar olamaz diyor. Kararın bir bölümü yok hükmündedir. Mahkeme uymazsa ne yapacaksın? Mahkeme 'şu kadar sene' derse, ne yapacaksın? Kararın bir bölümüne zaten kimsenin bir şey dediği yok, bir bölümü yok hükmündedir. Bu alana giremez. Adam girmiş. Girdi diye ben o kararı tanıyacak mıyım?" diye sordu.



Kuzu, düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusuna, "Bireysel başvuru konusunda bu kadar açık hükme rağmen, anayasaya uymaması durumunda bir zorunluluk ortaya çıkıyor. Teknik olarak ne yazılabileceğini görüşüp daha belirleyici bir şey yapmak lazım. Zaten tweeter kararından sonra demiştik. Anlaşılan o ki ona çeki düzen vermek lazım" yanıtını verdi.



#AK Parti
#Anayasa Mahkemesi
#TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop
#Mustafa Şentop
8 yıl önce