|

Ayrı bayram ümmete yakışmaz

Ülkeler arası Ramazan ayı ve dini bayramların başlangıç tarihlerindeki ayrılığa son vermek için düzenlenen Uluslararası Ruy''et-i Hilal Konferansı Hazırlık Toplantısı''nda konuşan Mehmet Görmez, bu durumun ümmete yakışmadığını söyledi

Aybike Eroğlu
00:00 - 19/02/2013 Salı
Güncelleme: 22:49 - 18/02/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Ayrı bayram ümmete yakışmaz
Ayrı bayram ümmete yakışmaz

Ramazan ayı ve dini bayramların başlangıç tarihleriyle ilgili İslam ülkelerindeki farklılığa son vermek amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı Dİn İşleri Yüksek Kurulu''nun girişimleriyle düzenlenen ''Uluslararası Ruy''et-i Hilal Konferansı'' Hazırlık Toplantısı İstanbul''da başladı. Türkiye olarak İslam ümmetinin sevinçte, tasada ve kıvançta birlikteliğini arzu ettiklerini belirten Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez,'' İslam ümmetinin paramparça olduğu bir zamanda bayram sevincinde dahi birleşememek ve bunu bir ayrılık konusu haline getirmek Ümmet-i Muhammed''e yakışmaz'' dedi.

UZAY ÇAĞINDA HALA BU TARTIŞMALAR YAPILMAMALI

Geçtiğimiz yıl Müslümanların kurban bayramını 25,26 ve 27 Ekim üç farklı günde kutlamalarının bütün dünya Müslümanlarını bir kez daha üzdüğünü belirten Başkan Görmez, Türkiye ''nin İslam ümmetinin sevinçte, tasada ve kıvançta birlikteliğini arzu ettiğini kaydetti. İslam ülkelerinde yaşanan anlaşmazlığın pek çok ülkede bulunan Müslümanları etkilediğini söyleyen Görmez ''Meselenin asıl sıkıntılı tarafı ise Balkanlarda, Kafkaslarda, Rusya''da ve Türki cumhuriyetlerde toplum içinde fitneye yol açmış olmasıdır'' dedi. Görmez, uzay çağında hesapla amel etmeye karşı çıkmanın, yeryüzünde ilk rasathaneyi kuran Müslüman âlimlerin nesillerine yakışmadığını da sözlerine ekledi. Görmez 1978 yılında Ruy''et-i Hilal Konferansı''nda takvim birliği kararı alındığını ama uygulanmadığını da hatırlattı.

Başkan Görmez söz vermişti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 2012 yılında Hac ibadeti için gittiği Suudi Arabistan''da yaşanan ihtilafların Müslümanlar arasında nasıl büyük bir üzüntüye sebebiyet verdiğini görmüş ve İslam dünyasında Ramazan-ı Şerif''e birlikte başlamayı ve birlikte bayram yapmayı sağlayacak kapsamlı bir toplantının en kısa zamanda yapılacağı sözünü vermişti. Toplantıya Suudi Arabistan, İran, Endonezya, Mısır, Malezya gibi pek çok İslâm ülkesinden çok sayıda İslâm âlimi ile birlikte Bakan, Bakan Yardımcısı, müsteşar, uzman ve astronom düzeyinde katılım sağlandı.


11 yıl önce