|

Bakan bile ararsa açma

1 Ocak 2014’te Hatay Kırıkhan’da MİT’e ait yardım TIR’larını aratmak istemeyen dönemin Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Kubilay Ayvaz, dönemin özel yetkili savcısı Özcan Şişman’ın verdiği usulsüz talimatı anlattı. Ayvaz, Özcan’ın kendisine, “Bakan dahil kim ararsa arasın cevap verme, telefonu kapat. Ben geliyorum” dediğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 00:12 - 25/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Suriye'deki Türkmenlere giden MİT'e ait yardım TIR'larının 1 Ocak 2014'te Hatay Kırıkhan'da durdurulmasıyla ilgili soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Adana Eski Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun TIR'larının durdurulması üzerine aradığı ve “Jandarma Özel Harekat (JÖH) göndereyim mi?” dediği Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Kubilay Ayvaz yeniden ifade verdi.



ÜSTEĞMENİ ARIYORDU


TIR'ları aratmak istemeyen ve Celepoğlu'nun JÖH gönderme teklifini reddeden Ayvaz ifadesinde o gün yaşananları anlattı. Hamza Celepoğlu'nun JÖH gönderme teklifinin ardından dönemin özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman'ı aradığını belirten Kubilay Ayvaz, Şişman'ın telefonunu açmadığını ve geri dönmediğini ifade etti. Ayvaz, “Ben olay günü Savcı Özcan Şişman'ı aradım. Kendisine olayı ve buradaki aracın devletin resmi kurumuna ait araç olduğunu anlatmak istiyordum. Ancak kendisi benim telefonumu açmadı. Benim bildiğim kadarıyla Savcı Özcan Şişman adli kolluk amiri ben olmama rağmen benden ziyade Hatay İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde Terör Kısım Amiri olan Jandarma Üsteğmen Gökhan Bakışkan'la irtibat kuruyordu” dedi.







BEN GELİYORUM


Gökhan Bakışkan'ın bir keresinde cep telefonunu uzatarak, “Savcım seninle görüşecek” dediğini anlatan Ayvaz, “Savcı Şişman bana, 'Bakan dahil kim ararsa arasın cevap verme, telefonu kapat. Ben geliyorum' dedi. Ayrıca bir kere daha Gökhan Bakışkan'ın telefonundan görüştüğümüzde TIR'ın yolu kapattığını, daha güvenli bir yere çekmemiz gerektiğini söylediğimde kendisini bana öyle bir şey yapmamam gerektiğini söyledi” ifadelerini kullandı.



YOLDAN ÇEKTİRMEDİ


Ayvaz'ın Şişman'la yaptığı ikinci görüşme ise savcının TIR'ların henüz durdurulmadan içerisinde ne olduğuna dair bilgiye sahip olduğunu gösteren delil olarak dava dosyasına girdi. Ayvaz, “Ayrıca bir kere daha Gökhan Bakışkan'ın telefonundan görüştüğümüzde TIR'ın yolu kapattığını, daha güvenli bir yere çekmemiz gerektiğini söylediğimde kendisi bana öyle bir şey yapmamam gerektiğini yoksa TIR'ı yolda doldurduğumu iddia edeceklerini söyledi” diye ifade verdi. Ayvaz ifadesinde, “Benim bölgemde MİT'e ait TIR'lar ne açılabilmiş ne de herhangi bir görüntü alınabilmiştir. Devletim aleyhine hiçbir faaliyetin içerisinde bulunmadım” dedi.



5 sanığa adli kontrol


Yargıtay'da görülen dosyaları birleştirilmiş MİT tırları davasında tutuklu sanıklardan 5'inin adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi. Duruşmada, Mehmet Fırat, Hayati Özcan, Gökhan Bakışkan, Sezai Akyüz ve İsmail Önder Ata'nın, suçun vasfı, delil durumu ve tutuklu kaldıkları süre itibarıyla tutukluluk halleri kaldırıldı. Bu sanıklarla ilgili yurt dışına çıkış yasağı konuldu ve duruşmaları takip konusunda adli kontrol uygulanması kararlaştırıldı. Diğer tahliye talepleri reddedilerek duruşma 18 Temmuz'a bırakıldı. Davada, eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, eski Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay, eski savcılar Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Ahmet Karaca yargılanıyor.


#Yüzbaşı Kubilay Ayvaz
#Özcan Şişman
8 yıl önce