|

Bakan Işık: ABD 'Rakka' planını bize sunacak

Rakka operasyonuna işaret eden Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "ABD'nin kendine göre planları var ama biz bu planların doğru olmadığını söylüyoruz. Ayın sonuna kadar yeni plan yapılacak ve ABD yönetimi bize sunacak. Askerlerimiz her gün görüşüyorlar" dedi.

Yeni Şafak
11:09 - 22/02/2017 Çarşamba
Güncelleme: 12:10 - 22/02/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık.
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, katıldığı NTV yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



Bakan Işık'ın açıklamalarından satır başları şöyle:


"El Bab'da operasyon bitti, ama temizlik sürüyor.



Rakka da kritik bir kent. Dabık ve Musul da aynı şekilde önemli kentler DEAŞ için. ABD, Rakka'daki DEAŞ hareketliliğini biliyor. Biz Türkiye olarak ısrarımızı sürdürüyoruz. Münbiç'ten PKK ve PYD unsurlarının çekilmesi konusunda çalışmalar oluyor. ABD'nin Türkiye'ye taahüdü var, bunun üzerinde çalışıyoruz.



Rakka'da yanlış aktörlerle doğru sonuç alma şansınız yok

Rakka operasyonunun doğru aktörlerle ve doğru zamanlarda yapılması önemli. Yanlış aktörlerle doğru sonuç alma şansınız yok. ABD'ye ısrarla 'Rakka operasyonu doğru aktörle yapın' diyoruz.



ABD ay sonuna kadar planını sunacak

YPG olursa DEAŞ'ın temizlenmesi istikrar getirmez. PYD, Kürtleri temsil eden bir grup değil. PKK neyse, PYD'nin öyle bir yapısı var. ABD'nin kendine göre planlar var ama biz bu planların doğru olmadığını söylüyoruz. Ayın sonuna kadar plan yapılacak ve ABD yönetimi sunacak. Askerlerimiz her gün görüşüyorlar.



Bu bölgedeki her gelişme Türkiye'yi doğrudan etkiliyor. Tehdit nereden gelirse gelsin cevap vermek zorundayız.



Rakka'yı daha çok koalisyon güçlerinin kurtarılması noktasında çalışıyor. El Bab'ın güneyinde Rusya rejimle DEAŞ'a karşı operasyonlar yapıyor. Rakka'nın temizlenmesi bizim için önemli. Burada yeni terör oluşumlarına müsaade etmeyecek bir yöntemin belirlenmesi önemli. Burada kastım PYD. Rusya'nın PYD'ye yönelik tavrında bizim onaylayamayacağımız durumlar var. PYD bir terör örgütüdür.



Hava savunmada iki yöntem var

Türkiye'nin hava savunma ihtiyacı var. Bu ihtiyacı NATO ile karşılıyoruz. Türkiye'nin kalıcı olarak kendini koruyacak sistemlere ihtiyacı var. Birinci yöntemimiz acil ihtiyacımızı satın alma yoluyla temin etmek. İkinci yöntemimiz ise kendi hava savunma sistemini geliştirmek. En yakın olarak Rusya'nın S-400 füzeleri görülüyor. Belirli bir ilerleme sağlandı. Teknik çalışmalar sürdürülüyor.



30 bin kişilik alıma 534 bin müracaat oldu

TSK'dan 6 bin 500'ün üzerinde kişi FETÖ bağlantısı nedeniyle ihraç edildi. Toplamda 22 bin civarında asker kişinin veya öğrencinin TSK'yla ilişiği kesilmiş oldu. Buna karşı biz 30 bin kişilik alım yapıyoruz. 534 bin müracaat oldu. Pilotlar için de aynı süreç geçerli, pilotların geriye dönüşleri başladı. Güzel dönüşleri var."



#Fikri Işık
#Milli Savunma Bakanı
#Rakka operasyonu
7 yıl önce