|

Bakanlık AYM’yi uyarmış

Can Dündar ile Erdem Gül’ün tahliyelerini sağlayan Anayasa Mahkemesi’ni, Adalet Bakanlığı’nın görüş yazısıyla uyardığı belirlendi. Bakanlık, skandal karar öncesi AYM’ye yazdığı yazıda, ‘iç hukuk yolları tüketilmeden hüküm verme’ diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/03/2016 Cumartesi
Güncelleme: 23:46 - 11/03/2016 Cuma
Yeni Şafak

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Dündar ile Erdem Gül kararında Adalet Bakanlığı'nın uyarılarını dikkate almadığı ortaya çıktı. Bakanlık tarafından AYM'ye gönderilen görüşte, 'iç hukuk yolları tüketilmeden karar verilmemesi gerektiği' vurgulanmasına rağmen Yüksek Mahkeme bu görüşleri dikkate almadı. Bakanlık görüşünde, tutukluluğun ve tutukluluğa itirazlara ilişkin kararların yasalara uygun olarak verildiğine dikkat çekilerek, “Tüm süreçlerde başvurucuların hazır olan müdafilerinin huzurunda ifade verdikleri, kendilerine yöneltilen sorular karşısında etkin bir şekilde savunma ve beyanda bulunma imkânına sahip oldukları, usul ve esasa ilişkin şikâyetlerini ayrıntılı bir şekilde yaptıkları anlaşılmaktadır” denildi. AYM'nin skandal kararı öncesi Adalet Bakanlığı'nın gönderdiği görüşte şu ifadelere yer verildi:



HER İMKAN SAĞLANDI


“Belirtilen tüm hususlar göz önüne alındığında, başvurucuların sorgulama aşamasında suçlamalar hakkında bilgilendirildiği, haklarındaki iddiaları çürütmesini sağlayacak imkânların kendilerine sağlandığı, dosyadaki temel olay ve olgulardan haberdar oldukları ve yöneltilen suçlamalara dayanak oluşturan delillerden tutukluluklarının hukukiliğinin denetlenmesi bakımından özel bir öneme sahip olanları öğrendikleri ve bunlara karşı etkili bir şekilde itiraz imkânı buldukları anlaşılmaktadır.”



AYM KARARIYLA CEVAP


“Başvurucular, hukuka aykırı olarak ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğinden şikâyet etmektedirler. Dosya içeriğinden, hukuka aykırı olarak ihlal iddiasında bulunan başvurucular hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme', 'devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme ve açıklama' iddiasıyla soruşturma yürütüldüğü anlaşılmaktadır. 6216 sayılı Kanun'un 45'inci maddesinin (2) numaralı fıkrası uyarınca bireysel başvuru yoluyla AYM'ye başvurabilmek için olağan kanun yollarının tüketilmiş olması gerekir. Nitekim AYM ifade özgürlüğünün ihlali iddiasıyla yapılan bir başvuruda, bireysel başvuruda bulunmak için ihlale neden olduğu iddia edilen işlem veya eylem için idari ve yargısal başvuru yollarının tamamının tüketilmiş olması gerektiğini belirterek başvuruyu kabul edilemez bulmuştur.”


#Can Dündar
#Erdem Gül
#Anayasa Mahkemesi
8 yıl önce