|

Bakır'a nakış sanatı

Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan Gaziantep'teki bakır işlemeciliğinde söz sahibi olmak isteyen kadınlar, nakıştaki marifetlerini bakıra aktarmada büyük ustalık sergiliyor. Sedefçiler Odası Başkanı Açık, "Bakır işlemeciliği sanatı 6-7 ayrı ustalıktan oluşur. Bu ustalıkların en önemlilerinden birisi de nakış sanatı. Çünkü kadınların eli nakışa daha yatkındır" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/10/2016 Pazartesi
Güncelleme: 22:06 - 2/10/2016 Pazar
Yeni Şafak

Milattan önce 5 bin 500 ile 3 bin yılları arasında yaşanan Bakır Devri'nde yerleşim görmüş birçok höyüğün bulunduğu Gaziantep'te, kadınlar da erkek egemen bakırcılıkta söz sahibi olmak istiyor.


Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası tarafından düzenlenen projeyle bakır işletmeciliği kursuna katılan kadınlar, nakıştaki marifetlerini şimdi bakırda sergiliyor.


İŞKUR İl Müdürlüğü ile Sosyal Destek Projesi (SODES) destekli projeyle günde 20 lira kazanarak mutfak giderlerine katkı sağlayan kadınlar, bakır sanatında ne kadar başarılı olabileceklerini de kanıtlamak istiyor.



'KADINDAN BAKIRCI MI OLUR'


Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, yaptığı açıklamada, kadınların her geçen gün bakır sanatına daha çok ilgi gösterdiğini ifade etti. Türkiye'de 7-8 yıl öncesine kadar bakırcı kadın nakışçı olmadığını belirten Açık, "Biliyorsunuz ara eleman konusunda sıkıntılar yaşıyorduk. İŞKUR'un desteğiyle bayanlara yönelik meslek edindirme kursları açmaya başladık." dedi.


Açık, "Bakır işlemeciliği sanatı 6-7 ayrı ustalıktan oluşur. Bu ustalıkların en önemlilerinden birisi de nakış sanatı. Bu alanda kadınları değerlendirmeye başladık ve başarı oranının çok yüksek olduğunu gördük. Bugün 4-5 yıldır çalışan kadınlarımız var. İlk başladığımız zamanlar bize gülüyorlardı 'Kadından bakırcı mı olur' diye. Bugün birçok kadın ev ekonomisine katkı sağlıyor." 



Kimi çeyizini kimi mutfak parasını çıkarıyor


Kursiyerlerden 3 çocuk annesi Nurgün Çetin, işi öğrenmek ve ailesine maddi manevi desten olmak için kursa yazıldığını söyledi. Maddi sıkıntılar yaşayınca iş arayışına girdiğini anlatan Çetin, "İŞKUR'un kadınlara yapmış olduğu kursu duyunca buraya geldim. Allah razı olsun devletimizden kadınlara verdiği imkanlardan dolayı çok teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı. 22 yaşındaki Rabia Gökdeniz, kursu tesadüf eseri duyduğunu, eğitim gördükten sonra bakır işini çok sevdiğini vurgulayarak, "Burada hem sanat öğreniyorum hem de sanattan kazandığım parayla çeyizimi hazırlıyorum." diye konuştu.



#Gaziantep
#Bakır işlemeciliği
8 yıl önce