|

Balıkçılar hamsi avına kota istedi

Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, "Zamanından önce ve aşırı yapılan avcılık, hamsi popülasyonunu maalesef bitirme noktasına getirdi. Bu şekilde devam ederse hamsi nesli birkaç yıla kadar Karadeniz'deki diğer balıklar gibi tükenecektir" dedi.

Yeni Şafak
12:19 - 17/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 12:48 - 17/11/2014 Pazartesi
AA

Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, son günlerde özellikle Doğu Karadeniz'de aşırı hamsi avlandığını ifade ederek, Doğu Karadeniz'de ekim ayı ortalarından itibaren palamut avının sona ermesiyle balıkçıların hamsiye yöneldiğini söyledi. Hamsi avının halen Sinop ile Hopa arasında yoğun olarak gerçekleştiğine dikkati çeken Arslan, "Karadeniz'de bugünlerde hamsi bereketi yaşanıyor. Karadeniz'in her noktası hamsi kaynıyor. Bu sezon, son yılların en bol hamsi avı dönemi yaşanmakta" diye konuştu. Arslan, Doğu Karadeniz'deki aşırı hamsi avlanmanın endişe verici boyutlara ulaştığının altını çizerek, şöyle devam etti: "Karadeniz'de bir ay içerisinde avlanan hamsi miktarının 10 bin tonu aştığını tahmin ediyoruz. Bu rakam her geçen gün artıyor. Çünkü bir balıkçı takımı günde 50 ila 100 ton arasında hamsi avı yapıyor. Avlanan hamsinin de ne yazık ki büyük kısmı tüketim fazlası. Fazla hamsi Türkiye'nin değişik bölgelerindeki balık unu ve balık yağı fabrikalarına gönderiliyor. Kaldıki henüz hamside av sezonu başlamadı. Kasım ayı sonu itibarıyla av sezonu başlamakta ve mart ayına kadar devam etmekte. Oysa yaklaşık bir aydır Doğu Karadeniz'de yoğun şekilde hamsi avı yapılıyor. Sezonun başlamamasına ve daha önümüzde 4 ay olmasına rağmen bu kadar yoğun hamsi avı yapılması endişe verici." 


GECE İSTENİLDİĞİ KADAR AVLANABİLİYOR

Denizde gündüz hamsi avı yapılmasının yasak olduğunu anımsatan Arslan, "Gece yapılabilen hamsi avına bir sınırlama getirilmiş değil. Gündüz avlanamayan hamsi, kota olmadığı için gece istenildiği kadar avlanabiliyor. Yani bu yasak aşırı avlanmanın önüne geçmiyor" dedi. Arslan, Doğu Karadeniz'de mutlaka hamsiye kota uygulamasının getirilmesini istediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Hamsi, Doğu Karadeniz insanı için balıktan öte bir şey. Karadeniz'de hamsi, balıkçının kazancı, vatandaşların ise en önemli gıda ürünlerinden biridir. Zamanından önce ve aşırı yapılan avcılık, hamsi popülasyonunu maalesef bitirme noktasına getirdi. Bu şekilde devam ederse hamsi nesli birkaç yıla kadar Karadeniz'deki diğer balıklar gibi tükenecektir. Hamsi popülasyonunun korunması için mutlaka kota uygulaması hayata geçirilmeli. Aşırı avcılığa karşı önlem alınmalı. Aksi takdirde gelecekte çocuklarımız, bu değerli balıktan mahrum kalacaklardır."

#balık
#hamsi
#avcılık
9 yıl önce