|

Balıkesir'de "6.9 büyüklüğünde deprem"

AKDF'nin "2014 Yılı Ulusal Tatbikatı", bazı illerde kurulu 8 dernekten 220 arama kurtarma personelinin katılımıyla Balıkesir'de başladı. İki gün sürecek tatbikatta, enkazın yanı sıra derede ve trafik kazasında arama kurtarma çalışması da yapılacak

Yeni Şafak
13:20 - 29/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 11:22 - 29/11/2014 Cumartesi
AA
 Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonunun (AKDF), "6,9 büyüklüğünde deprem" senaryosuna göre planlanan "2014 Yılı Ulusal Tatbikatı", bazı illerde faaliyet gösteren 8 dernekten 220 arama kurtarma personelinin katılımıyla Balıkesir'in Gönen ilçesinde başladı.


Tatbikatın koordinasyonunu yürüten Gönen Doğal Afetler Arama Kurtarma ve İlkyardım Derneği (GÖNDAK) Başkanı Ünsal Acar, federasyona bağlı arama kurtarma ekiplerinin, beraber çalışma kapasitelerini artırma, olaylara hızla müdahale edilebilme ve kayıpların azaltılmasının amaçlandığı tatbikatın sabah saatlerinde, senaryo gereği 6,9 büyüklüğünde depremle başladığını söyledi.


Edirne, Adana, İstanbul, Aydın, Ayvalık, Yalova'da kurulu derneklerin yapılan çağrıyla harekete geçtiğini ve Gönen'e geldiğini ifade eden Acar, tatbikata 8 dernekten 220 arama kurtarma personeliyle Aydın ve Gönen belediyelerinin katıldığını anlattı.


Senaryoya göre birçok ev ve iş yerinde hasar oluştuğunu ve gelen ekipleri, oluşturdukları kriz merkezinden hemen enkazlara yönlendirdiklerini dile getiren Acar, "Türk Kızılayı, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve itfaiye ekipleri de çalışmalara destek veriyor. Selde kurtarma, köpekle arama, trafik kazalarına müdahale gibi çalışmalar da yapacağız" dedi.


Tatbikat gerçeği aratmadı


Tatbikatta, Aydın'dan gelen bir ekip, kriz merkezinden, eski hayvan pazarında yıkılan bir binanın enkazına yönlendirildi.


Hızla olay yerine ulaşan ekip, enkaz çevresinde güvenlik şeridi oluşturduktan sonra yaralı sesi duymaya çalıştı.


Ses gelmemesi üzerine Aydın Büyükşehir Belediyesi Arama Kurtarma Biriminin "Falco" adlı köpeğiyle arama yapıldı. Ekipler, köpeğin işaret ettiği noktada çalışmalarını hızlandırarak, enkazdan bir yaralı çıkardı.


Gerçeğini aratmayan tatbikatta bir vatandaşın ekiplere tepki göstermesi ve işlerini zorlaştırması da yer aldı.


Yarın sabaha kadar sürecek tatbikatta, bütün ekiplerin bir anda büyük bir binanın enkazında ortak çalışması da yapılacak.
#Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu
#Balıkesir
#arama kurtarma
#deprem
9 yıl önce