|

Balkanlarda parlayan yıldız

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, öğrencilerine verdiği ileri seviye eğitimle dikkat çekiyor. Türkiye'yle Bosna arasında köprü görevi gören okulda, 50 farklı ülkeden gelen öğrenciler, 20 farklı ülkeden gelen akademisyenler tarafından eğitiliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/07/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:07 - 5/07/2015 Pazar
Yeni Şafak

2003 yılında Saraybosna Eğitimi Geliştirme Vakfı (SEDEF) tarafından kurulan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, farklı din ve kültürden insanların birarada eğitim almasının yolunu açtı. Türkiye ile Bosna arasında köprü görevi gören IUS, her iki ülke halkının birbirini tanıması, yakınlaşması ve ortak değerlerin yeniden canlandırılmasını hedefliyor. 2 yıl önce göreve gelen İdare Hukuku Profesörü Rektör Yücel Oğurlu, okulda Uganda, Kenya, Brezilya, Tacikistan, İngiltere, Almanya ve Filistin gibi 50 farklı ülkeden gelen öğrencilerin birarada eğitim gördüğünü söyledi.


BOSNA DIŞINA DA GÖNDERİYOR

Oğurlu, İrlanda, Avustralya, ABD, Hollanda gibi 20 ayrı ülkeden hocanın ders verdiği IUS'un uluslararasılaşma sürecini başarmış bir üniversite olduğunu anlattı.


Saraybosna'nın bulunduğu ortam itibariyle uluslararası bir kimliğe sahip olduğunu anlatan Rektör Oğurlu, üniversitenin uluslararası düzeyde kalitesinin kabul gördüğünü söyledi. Avrupa Kredi Transfer Sistemine dâhil olan okulun Avrupa ve ABD ile öğrenci transferi gerçekleştirdiğini belirten Oğurlu, “Bosna'da hiçbir kurum Erasmus'tan faydalanamıyordu. Üniversitemizin katkılarıyla Bosna Hersek, Erasmus kapsamına girdi. İlk öğrencilerimiz Avrupa'nın çeşitli üniversitelerine gönderildi” dedi.


ÖSYM BENZERİ BURSLULUK SINAVI

IUS, “Bosna'ya 1000 burs” kampanyası kapsamında yüzde 10'dan, yüzde 100'e varan burs imkanı sunuyor. Burslu öğrencilerin son derece titizlikle seçildiğini anlatan Prof. Oğurlu, “Gençlerin lise öğrenimini değerlendirecek, genel kültürünü ortaya koyacak 100 soruluk bir sınav yapıyoruz. Bölgenin ÖSYM sınavı niteliğinde olan sınava bu yıl 3 bin öğrenci başvurdu. Başvuran öğrencilerin en iyisini üniversitemize almak için çaba harcıyoruz” dedi.


DENKLİĞİ GEÇERLİ

Prof. Oğurlu, ayrıca mezuniyet diplomalarının Türkiye ve diğer ülkelerde denkliğinin geçerli olduğunu hatırlattı. Diploma almak için dil öğrenmenin şart olduğu okulda, hazırlık sınıfından son sınıfa kadar eğitim dili İngilizce.



Juventus futbol okulu açacak

Bosna Hersek'te futbol çok popüler. Halkın ilgi alanlarına uygun şekilde faaliyet göstermeyi ihmal etmeyen IUS, Juventus Futbol Kulübü'nün sahibi şirketle görüşerek Bosna Hersek'e Juventus Akademi kuracak. Ağustos ayında Juventus'un minikleri daha sonra da as kadronun Bosna'ya geleceğini ifade eden Rektör Oğurlu, “Juventus Akademi Eylül ayında kurulacak. Bölgedeki tüm öğrencilerin katılabileceği bu organizasyonun uzun vadede transferlere de imkân sağlamasını istiyoruz” dedi. IUS içinde sportif faaliyetler için geniş bir futbol sahası, kapalı spor salonu ve kondüsyon salonu bulunuyor.

#Uluslararası Saraybosna Üniversitesi
#SEDEF
#ABD
9 yıl önce