|

Başbakan'dan Barzani'ye çağrı: Zaman varken bu sevdadan vazgeç

Başbakan Binali Yıldırım gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kuzey Irak'taki referandum kararına tepki gösteren Başbakan, "Barzani bu inattan vazgeçmeli" diye konuştu. Tezkerenin yarın TBMM'de görüşüleceğini de hatırlatan Başbakan, Türkiye'nin tehdit oluşturan gelişmelere karşı müdahale hakkı olduğunu vurguladı.

Yeni Şafak
12:30 - 22/09/2017 Cuma
Güncelleme: 13:01 - 22/09/2017 Cuma
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım.
Başbakan Binali Yıldırım.

Başbakan Binali Yıldırım gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi 25 Eylül'de referanduma gitme kararı aldı. Bunun çok yanlış. Bu karara ulaslararası alanda hiçbir destek yok. Ülkelerin hemen hemen tamamı bunun yanlış bir karar olduğunu ve bu referandumun yapılmaması gerektiğini ifade ettiler. Henüz zaman bitmiş değil, Barzani bu sevdadan, bu inattan vazgeçmeli. Bütün dünyanın karşı çıktığı ve açık olarak ikili ve uluslararası hukuka aykırı olarak inatla yapmaya çalıştığı bu referandum bölgedeki Kürt kardeşlerimiz için de hayırlar getirmez.

Meclis 'tezkere' gündemiyle toplanacak

Gelen tezkere, Türkiye'nin güney kara hudutları ötesinde olabilecek her türlü, ülkemiz aleyhine, milli güvenliğimizi tehdit edecek gelişmelere karşı müdahale hakkını veriyor. Bu da uluslararası sözleşmeler ve Birleşmiş Milletler kararı çerçevesinde yenileniyor. Bu kez de 30 Ekim'den geçerli olmak üzere bir yıl süreyle tekrar yenilenmiş olacak. Yarın Meclis'imiz konuyu enine boyuna değerlendirecek ve kararını verecektir.

TEOG'un kaldırılması

TEOG bir sistem değildir. Dolayısıyla ortaokuldan liseye geçiş usulünde sistem değişikliğine gidilmiyor. Bunun yerine yine okullarda sınav yapılmaya devam edilecek ve ortaokuldan liseye geçiş veri, okul, öğrenci ve öğrencinin ilkokuldan orta sona kadar ilk 8 yıllık başarı durumları dikkate alınarak, lisede hangi tarafa yönlendirileceğine karar verilecek. Dolayısıyla TEOG yerine geçecek uygulamayla ilgili Milli Eğitim Bakanlığımız çalışmaları alternatifli olarak değerlendiriyor. Bir sonraki Bakanlar Kurulu'nda görüşmüş olacağız. Hiçbir şekilde yavrularımızın, velilerin mağduriyetine yola açacak bir uygulamaya fırsat vermeyeceğiz.

'Kadir Topbaş istifa etti' iddiaları

Kadir Bey güç içinde bu konuyla ilgili açıklama yapacak."

#Başbakan
#Binali Yıldırım
7 yıl önce
default-profile-img