|

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'tan Suriye açıklaması

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Suriye'deki gelişmelere yönelik olarak, "Biz Suriye'de toprak bütünlüğünden yanayız. Ama Türkiye'nin güvenliği ve egemenliği önceliğimizdir. Türkiye'ye doğrudan ya da dolaylı saldırı anlamına gelecek her türlü gelişmeyi yakından takip ediyor ve tedbirlerimizi alıyoruz" dedi.

Yeni Şafak
20:27 - 8/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 21:14 - 8/02/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklamalarda bulundu.



Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'un açıklaması şöyle:


"Rusya'nın savaş müdahil olması, sivil yerleşim yerlerinin hedef alınması görülüyor. Rus jetlerinden 6 bin 200 sortinin yüzde 85'i ılımlı muhalefet ve sivillere yönelik.



Hedefimiz göç dalgalarına yönelik hizmetleri sınırın diğer yakasında sunmak. Bu hizmetlerin sürdürülmesini sağlamak öncelikli hedefimiz. Yaklaşık 600 bin mülteci gelebilir.



Oradaki insanlarımızın gerçekten gönüllerinin, zihinlerinin ihya edilmesi zorunluluğu vardır. Silopi'de terör bütünüyle bitti. Hemen Silopi'den başlayarak, diğer ilçelerimizde ve yerleşim yerlerinde insanlarımızın zihinlerinin ve gönüllerinin yeniden ihya edilmesi için gerekli adımlar atılacaktır. Aynı şekilde bir inşa süreci de zorunludur.



Öncelikli hedefimiz

İhya süreci olacak; gönüllerin ve ruhların bir an evvel ihya edilmesidir. Geçtiğimiz toplantılarda Diyarbakır'dan gelen bir hanımefendinin hatırası bizi etkiledi. Bir evde hanım şunları söylemiş; 'Çocuklar endişe duydukları için halının dışına adım atmıyorlar.' Orada bu süreci düzelteceğiz. Bu bizim öncelikli hedefimiz.



Yerel yönetimlerin vazifesi halkın belediye hizmetlerini yapmaktır. Eğer belediyeler teröre destek veriyorsa, bunlara terörle mücadele anlamında mani olunacaktır.



Tedbirimizi aldık

Suriye'deki her gelişme Türkiye'yi yakından ilgilendirir. Bazıları Suriye'nin bölünmesinin tarafı oluyorlar. Biz Türkiye olarak Suriye'de toprak bütünlüğünden yanayız. Bu parçalanmaya gönlümüz razı olmaz. Biz başkalarının aksine Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanmasından yanayız.



Türkiye, Suriye'de bütün toplumsal kesimlerle dosttur. Ama Türkiye'nin güvenliği ve egemenliği önceliğimizdir. Türkiye'nin egemenliğine herhangi bir saldırıya karşı gerekli tedbirlerimiz alınmıştır. Türkiye'ye doğrudan ya da dolaylı saldırı anlamına gelecek her türlü gelişmeyi yakından takip ediyor ve tedbirlerimizi alıyoruz.



Türkiye'nin güvenliğini zedeleyecek, Türkiye'nin egemenliğine zarar verebilecek olan herhangi bir saldırı ihtimaline karşı Türkiye her zaman tedbirlidir, teyakkuz halindedir ve bunun gerektirdiği bütün hazırlıkları da yapar."



#Numan Kurtulmuş
#Bakanlar Kurulu
#açıklama
8 yıl önce