|

Başbakan Yıldırım Rusya ile kaldırılan yasakları açıkladı

Başbakan Binali Yıldırım, Gürcistan ziyareti öncesi açıklamalarda bulundu. Bakü-Tifls-Kars demiryolu projesinde bu yıl bitmeden trenlerin raylara ineceğini söyleyen Yıldırım, Medvedev ile görüşmesi sonrası normalleşme süreci için bir adım daha atıldığını belirtti.

Yeni Şafak
17:22 - 22/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 17:41 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Diğer
Diğer

Başbakan Binali Yıldırım, Gürcistan'a gidiyor. Ziyaret öncesi basın toplantısı düzenleyen Yıldırım, ikili işbirliği ve yatırımlar yapılacağını açıkladı.

Yıldırım yaptığı açıklamada, "Batum havalimanının ortak kullanımı gibi uygulamaları hayata geçirerek komşuluk ilişkilerimizi güçlendirdik. Yarın gerçekleştireceğimiz toplantı ile de bazı anlaşmaları imzalayacağız. Temaslarımızda terörle mücadele önemli gündem başlığımız olacak. FETÖ ile mücadelede de Gürcistan'ın büyük desteğini gördük. Bu yakın işbirliğinin önümüzdeki dönemde devam edeceğine inancımız tamdır. Gürcistan ile bölgesel konular, Türkiye ile Gürcistan arasında görüş farklılığı yok. Hazar enerji kaynaklarının ülkemize taşınması konusunda da işbirliğimizi sürdürüyoruz. Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye olarak gerçekleştirdiğimiz işler yatırımlar mevcut." dedi.

Trenler raylara inecek

Yıldırım, Bakü-Tifls-Kars demiryolu projesinde bu yıl bitmeden trenlerin raylara ineceğini belirtti.

Normalleşme sürecinde bir adım daha atıldı

Başbakan Yıldırım, "Malum bugün Karadeniz Ekonomi Birliği'nin bir zirvesi oldu. Burada bölgesel işbirliği kapsamlı şekilde değerlendirildi. Akabinde Rusya Başbakanı Medvedev ile bir araya geldi ve uçak krizinden sonra normalleşme sürecinde bir adım attık. Müteahhitlik hizmetleri, otelcilik gibi 6 alanda Türk firmalarına uygulanan yasaklar için kaldırılma kararı alındı.Rusya'da faaliyet gösteren firmalara ilişkin kısıtlama ve yasaklamalar kaldırıldı. İthalatı yasaklanan elma, armut, beyaz ete uygulanan yasaklar bir hafta içerisinde kaldırılacak." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ile vize Mayıs ayında kaldırılıyor

Yıldırım, "Vize konusunda öncelikle uçuş personeli ve hizmet pasaportuna yönelik vizeler Mayıs ayında kaldırılacak." dedi.

Domates için zamana ihtiyaç var

Domatesin ilişkilerin sembolüne dönüştüğünü söyleyen Yıldırım "Aslında domates dışında hemen hemen her konuda ciddi ilerleme sağlandı. Domates konusunda hassasiyetimizi de onlara ilettik. Domatesle ilgili biraz daha zamana ihtiyaç var. Mevsimsel ithalata izin verilmesi yoluyla ilk adım atılmış oldu. Mevsimsel talepler, ihtiyaçlar dikkate atılarak bir adım atılabilecek. Daha sonra da tamamen bu konunun çözülmesi için gerekli girişimler devam edecek. Rusya da kendi tarım sektörünü, üretim imkanlarını da kollamak ihtiyacı duyuyor. Kısıtlamaların miktarı çok azalmıştır." ifadelerini kullandı.




#Binali Yıldırım
#Gürcistan
7 yıl önce
default-profile-img