|

Başbakan’ın konvoyuna ateş açtılar

Darbe kalkışmasının yaşandığı gece İstanbul’da bulunan Başbakan Binali Yıldırım, televizyonlara ilk açıklamayı yapan siyasetçi oldu. Bir taraftan halkı sokağa çıkmaya çağırırken bir taraftan da Kastamonu üzerinden Ankara’ya ulaşmaya çalışan Yıldırım’ın konvoyuna jandarma tarafından ateş açıldı.

Yeni Şafak
16:04 - 30/07/2016 Cumartesi
Güncelleme: 13:13 - 30/07/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

15Temmuz akşamı yaşanan FETÖ'cü darbe kalkışmasına ilk tepki Başbakan Binali Yıldırımdan geldi. 23:00'da yaşanan ihanet girişimine ilişkin canlı yayına bağlanarak açıklamalar yapan Başbakan Yıldırım, “Kanunsuz bir eylem söz konusu. Bu kalkışmaya fırsat vermeyeceğiz. Pabuç bırakmayacağız. Buna benzer çılgınlıklara da müsaade etmeyeceğiz. Darbe demek doğru olmaz. Kalkışma olduğu doğrudur. Devletin emanet ettiği silahları alıp vatandaşları müdahale ediyorlar. Bir kalkışma üzerinde duruyoruz. Emir komuta zincir olmadan kanunsuz bir eylem söz konusu. Kim olduğu, hangi amaçla hareket ettiklerini kısa sürede anlayacağız ve gereğini yapacağız. Milletimiz rahat olsun, asla ve asla yasa dışı, demokrasiyi kesintiye uğratacak faaliyetlere müsamaha göstermeyeceğiz. Bazı önemli binalara abluka gözlendi. Emniyet güçlerimiz harekete geçti. Misliyle karşılık verilecek. Bu girişime izin verilemeyecek. Bunu yapanlar en ağır bedeli ödeyecekler. Demokrasiden asla taviz verilmeyecek.


Hükümet iş başındadır. Milletimiz rahat olsun, müsamaha gösterilmeyecek” dedi.



BOLU DEĞİL KASTAMONU


Bir taraftan halkı sokağa çıkmaya çağırırken bir taraftan da Bolu tüneli yerine Kastamonu üzerinden Ankara'ya ulaşmaya çalışan Yıldırım'ın konvoyuna jandarma tarafından ateş açıldı.


Gece 01:40'da yeni bir açıklama daha yapan Başbakan Yıldırım, hain darbe girişiminin doğrudan bir terör olayı olduğunu belirtti. Başbakan Yıldırım, “TSK içinde bir çete kalkışma içerisinde bulunmuştur, bu doğrudan bir terör olayıdır. Bugün demokrasiye, ülkeye, millete sahip çıkma zamanıdır. Milletime teşekkür ediyorum. Türkiye ayaktadır, bu çapulculara meydan bırakılmayacaktır” dedi. Siyasi parti liderlerine teşekkür eden Yıdırım, “Bizi götürevek tek şey milletin kendisidir” dedi. Başbakan Yıldırım açıklamasında, “Bu kalleş terör yapılanmasına gerekli cevabı verme zamanıdır, komutanlarımız bu işi tasvip etmemektedir. Bu ihanet çetesini milletimizin gücü etkisiz hale getirecektir. Çok aptalca, çılgınca bir girişimdir. Milli irade bunun gereğini yapacak, gerekirse tankın üzerine çıkacağız, milletin bize verdiği emaneti teslim etmeyeceğiz” dedi.



HAVA SAHASI KAPATILDI


Gece 02: 51'de ise Yıldırım, Ankara semalarından kamu binalarına ve vatandaşlara ateş açıldığı için hava sahasının uçuşlara kapatıldığını açıkladı.


Sabah 04:40'da ise “Vatandaşlarımızdan asla meydanları terk etmemelerini, olay tamamen kontrol altına alınıncaya kadar bulundukları yerde kalmalarını özellikle istiyorum. Bu bir ikinci İstiklal Savaşı'dır” açıklamasını yapan Yıldırım havadaki unsurların vurulduğunu ve kalanının da vurulacağını belirtti.


Başbakan Yıldırım saat 17'de TBMM'de yaptığı konuşmada ise hem siyasi liderlere ve meclise hem de darbeye karşı meydanlara çıkan halka teşekkür etti. Yıldırım, FETÖ'cü darbe kalkışması sonrası birçok darbeci generalin ve askerin tutuklandığını ve operasyonların sürdüğünü belirtti.







Dakika dakika İstanbul'dan Ankara'ya


Başbakan Binali Yıldırım darbe kalkışmasının yaşandığı gün saat 21:00'a kadar Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisinde çalıştı. Darbe kalkışmasının başladığı saatlerde İstanbul'da Anadolu Yakasında hareket halindeydi.Saat 23:10'da Türkiye kalkışma haberini ilk ondan öğrendi. Başbakan Yıldırım, NTV'ye yaptığı açıklamada TSK içerisinde bir grubun darbe kalkışmasında bulunduğunu söyledi. Başbakan, kalkışmanın emir komuta zinciri olmadan yapıldığını belirtti. Sosyal medya hesabı üzerinden halkı meydanlara çıkmaya davet etti. Ankaraya dönme kararı alan Yıldırım, başkentteki çatışmaların artması nedeniyle Kastamonu'ya geçti. Gece 01:40'da yeni bir açıklama daha yapan Başbakan Yıldırım, hain darbe girişiminin doğrudan bir terör olayı olduğunu belirtti. Kastamonu'da Başbakan'ın konvoyuna jandarma tarafından ateş açıldı. Başbakan geceyi bir Kaymakamın evinde geçirdi ve bütün operasyonu oradan yönetti. 02:51'de yaptığı açıklamada Ankara'da Gölbaşını, MİT'i ve Meclis'i bombalayan uçak ve helikopterlerin vurulduğunu geriye kalan birkaç aracın da vurulacağını söyledi. Sabah 04:40'da yaptığı açıklamada halktan meydanları terk etmemelerini istedi.




#15 Temmuz
#Darbe direnişi
8 yıl önce