|

Basın o odaları tek tek gezdi

Geçtiğimiz günlerde 3 boyutlu 'sanal tura' açılan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi dün görücüye çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/07/2015 Cumartesi
Güncelleme: 02:01 - 4/07/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, Külliyenin Güney ve Kuzey İdari Binaları basın mensuplarına gezdirdi. Bin 150 odası bulunan Cumhurbaşkanlığı'nın bin 24'ü bu iki idari binalarda bulunuyor. E tipi görünümlü olan binalar üç kattan oluşuyor. Güney ve Kuzey Binalarında, başdanışmanlar, danışmanlar, toplam 13 başkanlık, başyaverlik ile muhafız alayına ait çalışma odaları yer alıyor. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ilerleyen günlerde halkın ayağına gitmesi planlıyor. 10 kişilik bir saha ekibi ile alanda vatandaşın sorunları bire bir dinleyecek.



Toplam 750 bin metrekareden oluşan Külliye'nin beş ana girişi bulunuyor. Beştepe Millet Camii ve bu yıl içinde tamamlanması planlanan kongre ve gösteri merkezi, ayrıca 5 milyon kitabı bünyesinde barındıracak olan Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi, Külliye'nin halkın kullanımına açık olan bölümlerini oluşturacak.





SELÇUKLU VE OSMANLI MİMARİSİ


Külliye dahilin de yapıların Selçuklu ve Osmanlı Mimarlık tarihinin bir sentezi olmalarının yanı sıra, akıllı bina niteliği taşımaları da dikkat çekti.



ODALAR BM STANDARDINDA


Birleşmiş Milletler Ofis Standartlarına uygun biçimde 6 metre boyutlarında olan ofisler, genel itibarıyla 2 kişilik tasarlanmış. Alt zemin katların belirli bölümleri, 500'er kişilik yemekhane, mutfak, mescit ve depoların yanı sıra , yine idari ofislere ayrılmış. Külliyenin Sosyal ve Kültürel İşler Başkanlığı'nda tarihi ve yıpranmış belgeler elden geçiriliyor. Arşiv belgelerinin restorasyonunu yapan birim bugün kadar 8 bin belgeyi restorasyondan geçirdiği bilgisi paylaşıldı.


#sanal tur
#Osmanlı Mimarlık tarihi
#Beştepe Millet Camii
9 yıl önce