|

Batı dünyası sönmüş bir ocak gibi

Balerinken Müslüman olan ve İstanbul’a yerleşen Rabia Brodbeck, tasavvuf üzerine kitaplar yayınlıyor. Brodbeck, “Martin Lings, Titus Burckhardt gibi isimler yüksek bir şuurla sufiliği öğrettiler. Ancak şu günlerde Batı dünyası sönmüş bir ocak gibi. Oradaki İslam ateşini yeniden yakmamız gerekiyor” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/06/2017 Pazar
Güncelleme: 07:11 - 25/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Rabia Brodbeck
Rabia Brodbeck
Kariyerinin zirvesinde bir balerinken 36 yaşında Müslüman olan Rabia Brodbeck, uzun yıllardır İstanbul’da yaşıyor. Tasavvufla yakından ilgilenen Brodbeck birçok ülkeye ziyaret edip İslam’a bakışları hakkında gözlemlerde bulunmuş. Yaşadıklarını Sufi Kitap ve Kapı Yayınları'ndan çıkan Ağla, Sonsuz Kulluk, Tozun Aşkı gibi kitaplarda anlatan Brodbeck ile İslam’a geçiş hikayesini, 15 Temmuz’u ve Batı’daki İslam’ın bugünkü durumunu konuştuk.
Müslüman oluş hikayenizden bahseder misiniz?

Hayecanlı bir hayatım vardı, hiçbir inancım yoktu. Seçim yapmamıştım ve dinler hakkında bilgili değildim. Bir etkinlik için New York’taydık ve dışını beğendiğimiz bir binadan içeri girdik. Burada bir Türk mescidi varmış.

Ne yaşandı orada?

New York’a gösteri için gitmiştim, kısa sürede geri döndük ama ben belli aralıklarla gidip sohbetlere katılıyordum. Hiçbir zaman Müslüman ol demediler. Her şey kendi isteğimle olmalıydı. Züleyha’nın davetlisi kadınlar nasıl Yusuf’u gördüğünde parmağını kesiyorsa ben de o güçteki bir vecdle karşılaştım. Bu hazine sayesinde gaflet uyksundan uyandım ve 36 yaşımda hidayet nuru bana yansıdı.

YAZARKEN DANS EDİYORUM
Balerin olarak devam ederken mesleği hemen bırakmıyorsunuz. Neler yaşandı o 1 yıllık süreçte?

İslam’a girdikten sonra dansa bir süre devam ettim. Fakat klasik müzikle değil su, rüzgar sesi gibi doğal sesler kullandım. Vücudumu bir araç gibi kullanmadım, benim amacım sadece sohbet etmekti. Şimdiyse yazarken aslında dans ediyorum diyebilirim. Hepsi aynı kaynaktan geliyor. Ben küçükken melek olmak istiyordum ve bu nedenle balerinliği seçtim. Bembeyaz kıyafetle uçan bir varlık olduğumu düşünürdüm. O günden bugüne baktığımızda aslında ben arzu ettiğim hayalime o mescide girdiğimde kavuştum.

Neden İstanbul’a geldiniz?

Amerika’daki mescit Muzaffer Özak Efendi’nin açtığı bir yerdi. Onun öğrencisi olan Safer Efendi ile tanıştım. İstanbul’dan çağrılıyor gibiydim. Burada, kaybettiğim hakiki kimliğime kavuştum. New York şube, İstanbul merkezdi. New York’ta bir bardak can suyu içtim, burada ise vahdet denizi buldum.


Abartılı isimler ve kostümlere gerek yok
Müslümanlar arasında öncü olarak görülen kişilerle ilgili ne söylemek istersiniz?

Şeyh Abdül’le başlayan uzun isimler, abartılı kostümlerle sohbet yapıyorlar. Buna gerek yok. İslam’a davet ettikleri kişiler öyle giyinmiyor. İnsanlar bunu anlamıyor. İslam’ı mütevazı bir din olarak bildim ve öyle yaşamaya devam ediyorum. İslam’ın en büyük iç hazinesi mütevazı olması. Aşırı şekilde dışsallaştırma var. Şeyh olup üstten konuşacağına Hz. Muhammed’e aşık olup konuşmak lazım.

Müslüman yalnız olmaz
Bu yolculukta size kimler eşlik etti?

Safer Efendi’nin yanında açıklayamadığım bir iç huzuru duydum. Benim gibi yabancı olanlar vardı. Bizle tek tek ilgilendi, İslam’ı anlattı, sohbet verdi, sorularımızı cevapladı...

1987’de Müslüman oldunuz. Günümüzle bir karşılaştırma istesek,
neler değişti?

Bu çağın insanı olarak bazı hassasiyetleri kaybettik. İlk vahiye dönmeliyiz. Ruh gıdası almalıyız. Okumanın yanı sıra ayetleri yaşamadan anlayamayız. Mümin müminin aynasıdır, kitap olup göğsümüzü açmalı, bütün duyguları, düşünceleri anlamaya çalışmak gerekiyor. Birbirimizi okumamız lazım. Müslüman yalnız olmaz.

Ramazan nasıl geçti, neler yaptınız?

İftarımı her akşam Darülaceze’de açıyorum. 2-3 binada yatalak ve sakat insanlar var. Oradan mukabeleye geçiyorum. Sonra da en büyük aşkım teravihi kılıyoruz. Günüm ibadetle geçiyor. Kalan zamanda da makale ve kitap yazıyorum. İbadet ayı Ramazan’da itikaf, teheccüd, dua, zekat, kandil, birçok ibadet fırsatı vardı.


15 Temmuz bitti
diye bir şey yok
15 Temmuz direnişiyle ilgili bir kitap hazırlığındasınız. Nedir o günün önemi?

15 Temmuz her şeyi değiştirdi. Kurtulduk deyip geçemeyiz. Yeni başlıyoruz. Binlerce insan çıplak ellerle askerin karşısına geçti. Birbirimize ayna olma vakti geldi. Türkiye her gün şehit vermeye devam ediyor. Türkiye bedel ödüyor, cennet kazanıyor. O gece sala sesleri dehşeti bastırdı. New York’taki mescidde nasıl hidayet nuru aldıysam 15 Temmuz gecesi de aynı nuru aldım. İmanın nuruyla şer güçleri yendik, 15 Temmuz’da Habil kazandı. Bütün ülke 2 ay boyunca uyumadı. Bu duygu çoğalacak, bitmeyecek inşallah.


Melek olmak isterken balerin oldum

"Ben küçükken melek olmak istiyordum ve bu nedenle balerinliği seçtim. Bembeyaz kıyafetle uçan bir varlık olduğumu düşünürdüm. Aslında ben hayalime o mescidte kavuştum."

Mekke işgal altında değil mi?

Batı’nın Türkiye’ye bakışı hakkında ne söylemek istersiniz?

Almanya öyle yaptı Amerika böyle yaptı diyip şaşırmaya gerek yok. Çünkü Batı’nın zulmü devam ediyor ve edecek. Hepsi arasında iç savaş yaptı, Türkiye’de de onu istiyorlar. Allah’ın izniyle Türkiye’ye bir şey yapamazlar ama asıl bakmamız gereken yer Suudi Arabistan. En büyük derdimiz orası. Trump’la olan samimiyetini gördük. Mescidi Aksa işgal altında diyoruz ama Mekke işgal altında değil mi? Ben sık sık gidiyorum. Çarşılar, oteller, yollar her şey değişiyor. Geçtiğimiz yıl Filistin’e gittim. Kudüs’te her bir taş konuşuyor. Her şey iki bin senelik haliyle duruyor. İsrail orayı işgal etti belki ama hiçbir yere dokunamadı. Mekke ise özgür ama ne halde.

Avrupa ülkelerini gezdiniz. İslam’a bakış nasıl?

Evvelden de varolan İslamofobia 11 Eylül’den sonra görünür hâle geldi. Batı’da güzel bir uyanış vardı. Martin Lings, Titus Burckhardt gibi isimler sağlam bir şekilde, yüksek bir şuurla sufiliği öğrettiler. Birçok insan onların kitaplarını okuyup Müslüman oldu. Ancak şu günlerde Batı dünyası sönmüş bir ocak gibi. Oradaki İslam ateşini yeniden yakmamız gerekiyor. Bu çağda kitapla değil konuşma ile insanlara ulaşmak daha kolay. Hamza Yusuf ve Yusuf İslam iki örnek. Bunların sayısı arttırılmalı. Farklı gruplar da başka enstitüler aracılığıyla İslam’ı yaymaya devam ediyorlar.


#Balerin
#Müslüman
#15 Temmuz
7 yıl önce