|

Batı Türkiye’yi yalnız bıraktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, birçok Avrupa ülkesinin ‘terör tehdidinin’ önemini kavrayamadığını ve yeterince mücadele etmediğini söyledi. Erdoğan, “Batılı ülkeler bizi yalnız bıraktı. İstihbarat paylaşımı konusunda beklentilerimiz karşılanmadı” dedi. Erdoğan, Avrupa'dan IŞİD'le mücadelede kararlılık beklediklerini belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/04/2016 vendredi
Güncelleme: 01:15 - 1/04/2016 vendredi
Yeni Şafak

Nükleer Güvenlik Zirvesi için ABD'ye giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CNN televizyonunun sunucusu Christiane Amanpour'a verdiği röportajda, terör olayları karşısında Batılı ülkelerin Türkiye'yi yalnız bıraktığını söyledi.


Erdoğan, birçok Avrupa ülkesinin “terör tehdidinin” önemini kavrayamadığını ve “terörle yeterince mücadele etmediğini” söyledi. “Belçika'nın ve Hollanda'nın cihadi bir eylem olup olmadığı noktasında öncelikle cihad nedir bunu bilmesi lazım” diyen Erdoğan, “Batı daha cihadın ne anlama geldiğini anlayabilmiş değil” ifadesini kullandı.



KANITI BRÜKSEL


Avrupalı ülkeleri yükümlülüklerini yerine getirmemekle suçlayan Erdoğan, çok sayıda cihatçının Avrupa ülkelerinden Suriye'ye gittiğini hatırlattı. Erdoğan, Brüksel saldırılarılarını düzenleyen eylemcilerden Brahim el-Bakraoui ile ilgili olarak da benzer bir ihmalin söz konusu olduğunu söyledi.



KARARLILIK BEKLİYORUZ


Erdoğan, “Terörizme karşı diğer ülkeleri ortak bir duruş sergilemeye davet ettik fakat durumun önemi yeterince kavranmadı. Batılı ülkeler bizi yalnız bıraktı. İstihbarat paylaşımı konusunda beklentilerimiz karşılanmadı” dedi. Türkiye'nin IŞİD'le mücadele konusunda kararlı olduğunu vurgulayan Erdoğan, aynı kararlılığı Batılı ülkelerden de beklediklerini kaydetti.



Hassasiyetimiz dikkate alındı


Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Biden ile görüşmesinde PYD-YPG'nin Suriye'de fiili bir durum oluşturmasına izin verilmeyeceğini vurguladı.





Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ı kabul etti. Heyetlerarası ve başbaşa görüşmede Türkiye'nin hassasiyetleri iletildi. Suriye'de fiili bir duruma izin verilmeyeceği vurgulandı.


Erdoğan, konakladığı St. Regis otelinde ABD Başkan Yardımcısı Biden ile bir araya geldi. Heyetlerarası görüşmenin ardından Erdoğan ile Biden baş başa görüştü. Heyetlerarası görüşme bir saat, baş başa görüşme 30 dakika sürdü.



5'ER KİŞİLİK HEYET


Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın'ın yanı sıra ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa İşleri Kıdemli Direktörü Charles Kupchan, Dışişleri Bakan Yardımcısı Tony Blinken, Ulusal Güvenlik Danışmanı Colin Kahl, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Viktoria Nuland ile ABD Başkanı Barack Obama'nın DAEŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk da yer aldı.



Görüşmeye ilişkin bilgi veren Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, “ABD Başkan Yardımcısı Biden, PKK ile mücadele konusunda Türkiye ile işbirliklerini artıracaklarının altını çizdi. Aynı zamanda Türkiye'nin DAİŞ ile de mücadele eden bir ülke olduğunun farkında olduklarını söyledi” dedi. Kalın, şöyle devam etti:


“Biden, Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda Amerikan yönetiminin tavrının net olduğunu, herhangi bir bölünmenin asla desteklenmediğini, kuzeyde bir Kürt devleti kurulması gibi bir düşüncelerinin de hiçbir şekilde olmadığını ifade etti.”



İZİN VERMEYİZ


Terör örgütleri arasında bir fark olmadığının altının çizildiğini belirten Kalın, “Bizim için PKK, PYD, YPG arasında bir fark yok. DAİŞ arasında bir fark yok. Bizim, onların bir fiili durum yaratmasına müsaade etmemiz ya da müsamaha göstermemiz söz konusu değil. Onlar da bunu anladıklarını, o yüzden özellikle Mümbiç bölgesinde yapılacak operasyonla ilgili bizim hassasiyetlerimizi ve ortak hedeflerimizi esas alan bir plan üzerinde çalışılacağını söylediler ki zaten önümüzdeki hafta da bununla ilgili birimler toplantılarını yapıp detayları konuşacaklar” diye konuştu.



Avrupa'dan PKK'ya silah gönderiliyor


Batı'nın terör konusundaki iki yüzlülüğüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "PKK veya PYD için Avrupa'da para toplanıyor, silah gönderiliyor. Böyle bir ortamda terör konusundaki dayanışma mesajlarının anlamı kalmıyor'' dedi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan Brookings Enstitüsü'nde de bir konuşma yaparak katılımcıların sorularını cevapladı. Ağırlıklı olarak terör ve Suriye konusuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 askerin şehit düştüğü terör saldırısını hatırlattı. “Terör örgütü köşeye sıkıştıkça bu tür eylemlerle alçak ve kirli yüzünü de ifşa etmektedir” ifadelerini kullanan Erdoğan, Batı'ya da gönderme yaptı. Erdoğan, “Çeşitli kılıflar altında himaye gören terör maalesef aldığı bu cesaretle ülkemizi, vatandaşlarımızı hedef almayı sürdürüyor. Bizim buna tahammülümüz kalmamıştır. Bu saldırıların Avrupalı ülkeler başta olmak üzere tüm dünyanın PKK terör örgütünün ve uzantılarının gerçek yüzlerini görmelerine vesile olmasını diliyorum” dedi. Erdoğan konuşmasında satır başları ile şunları kaydetti:



AVRUPA SİLAH YOLLUYOR


'PYD, DAİŞ'e karşı savaşıyor, dolayısıyla iyi teröristtir' böyle bir anlayışı kabul etmemiz mümkün değil. Bu örgütlerin her ikisi de Türkiye için PKK terör örgütünün yandaşlarıdır. PKK veya PYD için Avrupa'da para toplama kampanyaları ve propaganda toplantılarının düzenlendiğini, bu örgütlere silah ve mühimmat gönderildiğini gayet iyi biliyoruz. Böyle bir ortamda terörle mücadele konusundaki dayanışma mesajlarının herhangi bir anlamı kalmıyor.



FEHRİYE ERDAL HATIRLATMASI


Güçlü bir işadamımızı öldüren bir terörist şu anda Brüksel'de. 10 yıl oldu. İstedik ve bu isim hala bize teslim edilmedi, 'Biz özgürlüklerden yanayız' diyorlar , bu nasıl özgürlük? Teröriste özgürlük olur mu?


Demokratik standartlar bakımından Türkiye'ye yönelik asılsız iddiaları üzülerek takip ediyorum. Kendi ülkelerine yönelik terör tehditleri karşısında tüm hak ve özgürlükleri askıya alacak düzeyde sert önlemlere başvuranların, ülkemizdeki demokratik standartlarla ilgili söyleyecekleri bir şey olamaz.






#Nükleer Güvenlik Zirvesi
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
il y a 8 ans
default-profile-img