|

Bedelli askerlik yaşı 27'ye mi çekiliyor?

Geçtiğimiz haziran ayına kadar 30 ve üzeri yaşındakilerin faydalandığı bedelli askerlik yasasından 27 ve üzeri yaştakilerin de faydalanması için kampanya başlatıldı. Siyasi kulislerde bu yönde bir çalışma olacağı konuşulurken, CHP'nin yeni bir tasarı sunacağı belirtiliyor. Numan Kurtulmuş'un son çıkışı da bedellicilerin umut ışığı oldu.

Begim Çelikkol / yenisafak.com.tr
00:00 - 17/11/2012 Cumartesi
Güncelleme: 11:21 - 17/11/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Bedelli askerlik yaşı 27'ye mi çekiliyor?
Bedelli askerlik yaşı 27'ye mi çekiliyor?

Askerlik Kanunu'nda yapılan değişiklikle 30 yaşındakilerin 30 bin TL karşılığında bedellik askerlik yapılabileceği uygulamasının üzerinden bir yıl geçmişken, 27 yaşındakiler de bedelli askerlik istemeye başladı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bedelli askerlikte yaş sınırının düşebileceği konusunda sinyal verdi. Kurtulmuş, geçtiğimiz gün katıldığı bir televizyon programında , 'Benim fikrim yaş aşağıya indirilebilir. Miktar aşağıya indirilebilir. Gençlere düşük faizli krediler verilebilir. Özel sektörde çalışanlar için bu sürede ücretsiz izin uygulanabilir' dedi.

BEDELLİ ASKERLİK '27 YAŞA ÇEKİLSİN' TALEBİ

Kurtulmuş'un açıklamaları sosyal medyada da yankı uyandırdı. Çeşitli sosyal paylaşım sitelerinde konu hakkındaki görüşlerini dile getirmeye çalışanlar, '27 yaş için bedelli askerlik bekleyen işverenleriz', '27 yaşındayız! 30 yaş için bedelli askerlikten yararlananlarla hiçbir farkımız yoktur', 'İşimizi kaybetmek istemiyoruz', 'Gerekirse bedelli askerlik için Maliye kayıtlarımızı istesin', 'Yaş sınırının 27'ye çekilmesi bu yasayı daha anlamlı hale getirecektir', 'En kısa zamanda yaş düşmeli' şeklinde yorumlar yaptı.

CHP, 'YAŞ SINIRI OLMASIN' DEMİŞTİ

Geçtiğimiz Haziran döneminde CHP'li vekillerden yaş sınırı olmadan bedelli askerlik yapılabilmesine ilişkin bir teklif TBMM'ye sunulmuştu. Teklifle yıllık 12 bin liradan az geliri olan ya da hiç olmayanlardan bedel alınmaması, yıllık 12 bin ile 25 bin lira arasında geliri olanlardan ise 7 bin 500 lira bedel alınması öngörülüyordu. Yıllık geliri 25 bin liradan fazla olanların bedel miktarı da 15 bin lira olacağı ifade edilmişti.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz o dönemde "Ne yaş sınırında ne de bedelde bir değişiklik olmayacak' demişti.

CHP'DEN YENİ SORU ÖNERGESİ

Bu arada CHP'den geçtiğimiz gün yine bir soru önergesi geldi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Bakan Yılmaz'a cevaplaması üzerine 'Bedelli askerlik için müracaat eden yükümlü sayısı ne kadardır?' ve 'Bedeli gerek defaten, gerekse yarısını başvuru tarihinde diğer yarısını başvuru tarihinden itibaren altı ay içinde ödeyenlerden ne kadar tahsilat sağlanmıştır?' diye sordu.

Öte yandan 30 yaş için bedelli askerlik uygulamasından bugüne yaklaşık 69 bin 818 kişi yararlandı.

11 yıl önce
default-profile-img