|

Berberlik ve kuaförlük bitiyor

Geçmişi Antik Mısır, Yunan ve Roma medeniyetlerine kadar uzanan berberlik mesleğine çalıştırılacak çırak bulunamıyor. Zorunlu eğitimden dolayı yetiştirecek çırak bulamayan berberler ve kuaförler, mesleğin geleceğinden endişe duyuyor.

Yeni Şafak
16:09 - 20/01/2016 Çarşamba
Güncelleme: 14:35 - 20/01/2016 Çarşamba
IHA

Berberlik mesleğine talep azaldı. Usta-çırak ilişkisi şeklinde yıllar boyunca devam eden, geçmişte saç-sakal kesimi ile birlikte sünnet, hacamat, dişçilik, sülükçülük, uyuz ve bit tedavisi de yapan berberler, günümüzde eleman bulmakta büyük sıkıntı yaşıyor. Berberlik ve kuaförlük meslek dallarında personel sıkıntısı yaşayan ustalar, bu sıkıntılarının giderilmemesi durumunda ileride daha büyük sıkıntılar ile karşılaşacaklarını düşünüyor. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkmasıyla da çırak yetiştiremeyen kuaförler, meslek liselerinde ve çıraklık eğitiminde yetişen kişilerin yetersiz kaldığını da düşünüyor.



Zorunlu eğitim 12 yıla çıktığı için eleman yok


Konuyla ilgili açıklama yapan Eskişehir Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Fethi Özkara, yaptıkları meslekte büyük oranda personel sıkıntısı yaşadıklarını ifade ederek, “Acilen personel sıkıntımız giderilmezse, ileride daha büyük sorunlar yaşanacaktır. Bilindiği üzere berberlik ve kuaförlük mesleği fıtratı gereği el yatkınlığı gerektirmektedir. Bu el yatkınlığının oluşabilmesi için mesleğe erken yaşta başlanılması gerekmektedir. Zorunlu eğitim 12 yıla çıkmasıyla birlikte çırak yetişmemektedir. Ayrıca meslek liselerinde ve çırak eğitiminde yetişen berber ve kuaförler de sektörün personel ihtiyacını karşılayamamaktadır. Personel sıkıntımızın giderilmesi için çıraklık eğitim merkezine giden öğrencilerin 12 yıllık zorunlu eğitimin son 4 yılından muaf tutulması berberlik ve kuaförlük mesleğinde nitelikli personel sıkıntısı sorununu çözecektir" şeklinde konuştu.



Eskişehir kent merkezinde bayan kuaförü olan Hasan Güder ise, çırak yetiştirememelerinin sebepleri arasında ailelerin çocuklarını okutmaya çalıştığını söyledi. Güder, “Zannedersem artık insanlar çocuklarını okutmaya çalışıyor. Yani bizim dönemimizdeki ekonomik şartlar nedeniyle, ailelerin fazla çocuklarının olmasından dolayı okumayanları meslek sahibi yapmak için bir mesleğe gönderiyorlardı. Hepimiz böyle geldik. Kimimiz terzi, kimimiz kuaför gibi mesleklere yöneldik. Şimdi aileler çocukları için okusun, tahsilli olsun yani meslek sahibi olacaksa da okullardan meslek sahibi olsunlar diye yönlendiriyorlar. Şimdi çocuklar okullardan yetiştikleri için çok fazla istikrarlı olmuyor bizim çekirdekten yetiştiğimiz gibi bir şey olmuyor. Okullardan gelen öğrencilerimiz daha teknik bilgi olarak belki bilgili oluyorlar ama pratik olarak da çok zayıf oluyorlar. Öğrenciler kuaförümüze gelip staj yapıyorlar ancak yeterince verimli olmuyorlar. Bundan dolayı mesleğimizde şuanda eskisi gibi değil bundan sonra yetişecek eleman gelmiyor, çırak yetişmiyor. Mesleğimiz o kadar zor durumda oldu ki artık, alttan yetişen eleman olmadığı için bu meslek 4-5 sene sonra aranılan bir meslek olacak, iyi meslekler arasına girecek" ifadelerini kullandı.



"Usta-Çırak ilişkisi kalmadı"


Ayrıca Güder, şuan okuldan gelen öğrencilerin meslekle ilgili olmadığını belirterek, “Usta-çırak ilişkisi maalesef kalmadı. Şimdi okulunu bitirip gelen öğrenciler ilk gün, 'Kaç saat çalışacağız?', 'Ne zaman tatil yapacağız?', 'Ne kadar ücret alacağız?' şeklinde sorular soruyorlar. Bizim dönemimizde böyle bir şey yoktu. Ustamız geldiğinde ayağa kalkardık. Kesinlikle önünde oturma gibi, yanında konuşma gibi söz hakkımız olmazdı. Daha disiplinli, daha saygılı olurduk. Şimdiki gençler daha rahat ellerinde telefonla meslek öğrenmeye çalışıyor. İnanın gidişat iyi değil" dedi.

#usta
#çırak
#berber
#kuaför
#Eskişehir
#Eskişehir Berberler ve Kuaförler Odası
8 yıl önce