|

Beştepe’de 3’lü zirve

Kritik Yüksek Askeri Şura(YAŞ) toplantısı öncesinde dün Beştepe'de önemli bir zirve gerçekleşti.

Yeni Şafak
04:00 - 28/07/2016 Perşembe
Güncelleme: 04:24 - 28/07/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile Beştepe'de görüştü. Görüşmede darbe girişiminin ardından askeri personelle ilgili değerlendirme yapıldı. Cumhurbaşkanlığı'nda yapılan üçlü zirve 5.5 saat sürdü. İçişleri Bakanı Efkan Ala da ilerleyen saatlerde Külliye'deki toplantıya katıldı. Toplantının ana gündemini bugün yapılacak olan Yüksek Askeri Şura toplantısı oluşturdu. Cuntaya destek veren Org. Akın Öztürk ve Org. Adem Huduti ile sağlık sorunları nedeniyle GATA'ya sevk edilen Galip Mendi'nin yerine yapılacak olan terfiler görüşüldü. Bunu yanı sıra tutuklu bulunan 157 general ve amiralin durumu ele alındı. YAŞ, 09.30'da başlayacak. 12.30'da Yıldırım tarafından YAŞ üyelerine öğle yemeği verilecek. Akşam da Cumhurbaşkanı tarafından Beştepe'de YAŞ üyeleri onuruna yemek verilecek.







Gülen telefonu


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ABD'li mevkidaşını Joseph F. Dunford'u arayarak Fetullah Gülen'in iade edilmesi konusunu konuştu. Orgeneral Akar, ABD Genelkurmay Başkanı Dunford ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD'de bulunan terör örgütü lideri Fetullah Gülen'in iade edilmesi konusunu gündeme getirdi. Orgeneral Akar'ın bu konuda ABD'li mevkidaşının da devreye girmesini istedi.



Savcıya ek yetkiler


Kararname ile savcıların yetkileri de genişletildi. Kararnameye göre


* Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından da yakalama emri düzenlenebilecek.


* Tahliye talepleri en geç 30'ar günlük sürelerle tutukluluğun incelenmesiyle ile birlikte dosya üzerinden karara bağlanacak. Yani şüpheli veya müdafiiyi dinleme şartı aranmayacak.


* Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde konutta, işyerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda savcının yazılı emriyle arama yapılabilecek.


* Askeri mahallerde hakim kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcının yazılı emriyle, savcısının katılımı olmaksızın, adli kolluk görevlileri tarafından arama ve elkoyma yapılabilecek.


* İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi ve teknik araçlarla izleme tedbirlerine hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcı tarafından karar verilebilecek. Cumhuriyet savcısı, kararını 5 gün içinde görevli hakimin onayına sunabilecek.


* Müdafiin dosya içeriğini inceleme veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise savcı kararıyla kısıtlanabilecek.


* Gözaltındaki şüphelinin müdafii ile görüşme hakkı savcısının kararıyla 5 gün süreyle kısıtlanabilecek. Bu zaman zarfında ifade alınmayacak.



Jandarma İçişleri'ne bağlandı


Kararname ile emniyet ve asayiş ile kamu düzeninin korunmasını sağlayan ve diğer kanuların verdiği yetkilerini yerine getiren silahlı genel kolluk kuvveti olan Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlandı. Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik komutanlığı kuruluş ve kadrolarıyla konuş yerleri, İçişleri Bakanlığınca düzenlenecek.



Askeri mahkemeler kapanıyor


Daha önce askeri mahkemelerin kurulması veya kaldırılması kuvvet komutanlıklarının yapacakları teklif veya Genelkurmay Başkanlığı'nın doğrudan doğruya göstereceği lüzum üzerine Milli Savunma Bakanlığınca gerçekleştiriliyordu. Ancak KHK ile kuvvet komutanlıklarına ve Genelkurmay Başkanlığına verilen bu yetkisine tırpan vuruldu. Yapılan değişiklikle Milli Savunma Bakanlığı lüzum gördüğü askeri mahkemeleri kuvvet komutanlıklarının görüşlerini alarak kapatabilecek.



Terörün sesi kesildi


Kanun Hükmünde Kararnameyle FETÖ ile bağlantılı 3 haber ajansı, 16 televizyon, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi, 29 yayınevi ve dağıtım kanalı kapatıldı. Daha önceden Kayyum atanan birçok gazete, televizyon, dergi, radyo ve yayınevi de kapatıldı Cihan Haber Ajansı, Bugün TV, Irmak TV, Mehtap TV, Samanyolu Haber, Samanyolu TV, Yumurcak TV, Burç FM,Millet, Bugün, Meydan, Özgür Düşüncew, Taraf, Zaman, Today's Zaman, Aksiyon, Nokta, Sızıntı, Yağmur, Yeni Ümit ve Zirve Dergisi kapatılan kurummlar arasında.



Öldürülen Terzi'ye ihraç


Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Aksakallı koruma astsubayı Ömer Halisdemir'in hiç düşünmeden silahıyla vurarak öldürdüğü cuntacı Semih Terzi de ihraç edildi.





#Yüksek Askeri Şura
#Beştepe'
#Akın Öztürk
8 yıl önce