|

Bin 800 kilometrekare terörden temizlendi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye'de bin 800 kilometrekarelik bir bölgenin terörden temizlendiğini söyledi. Halep'teki insanlık dramına dikkat çeken Kalın, bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'in 3 kez görüştüğünü belirtti. Sözcü Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dolar hesabına ilişkin spekülasyona da son noktayı koydu.

Yeni Şafak
13:51 - 8/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 14:29 - 8/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Fırat Kalkanı Harekatı'nın planlandığı şekilde ve kararlı bir biçimde devam etmekte olduğunu belirterek, "Özellikle El Bab içerisinde DEAŞ terör örgütünün yaptığı büyük yığınaktan dolayı da burada çok dikkatli hareket edilmesi büyük önem arz ediyor. Şu an itibarıyla takriben bin 800 kilometrekarelik bir bölge, Cerablus'tan Azez'e ve Azez'in güneyine, El Bab bölgesine kadar, terörden tamamen temizlenmiş durumdadır" ifadelerini kullandı. Kalın'ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:



Türk lirasına sahip çıkan herkese teşekkür ediyoruz. Bu konuda kararlı duruşumuz devam edecektir. Türkiye ekonomi güçlü bir şekilde etkinliğini sürdürmektedir. Sayın Başbakanımızın EKK sonuçlarını açıklamasıyla bu konuda süreklilik sağlanacaktır. Hassasiyet gösteren bütün vatandaşlarımıza teşekkürlerimi iletiyorum.



Cumhurbaşkanlığı sistemi


AK Parti ile MHP arasında yürüyen bir müzakere süreci var. Şu ana kadar olumlu bir süreç izliyor. Temel konularda mutabık kalındığını ifade etmek isterim. Türkiye'de daha etkin bir yönetim modeline geçmek, kuvvetler ayrılığının daha etkin olacağı bir dönemden geçiyoruz. Bu anayasa değişikliği Meclis'e gelecek, 330'a ulaşması halinde bir referandum süreci yaşayacağız.



Erdoğan ve Putin 3 kez görüştü


Halep'te yaşanan hadiseler hepimizi çok ciddi şekilde kaygılandırmaktadır. Rejim, Halep'te açıkça bir insanlık suçu ve savaş suçu işlemeye devam etmektedir. Nitekim rejimin başındaki kişinin bugün basına yansıyan açıklamalarından da gördüğümüz kadarıyla rejim hiçbir ateşkese, hiçbir formüle açık değildir. Bu da aslında Halep'te ve diğer bölgelerde rejimin asıl niyetinin ne olduğunu açık bir şekilde ortaya koymuştur.



Sayın Cumhurbaşkanımız Putin ile bu konuda 3 kez görüştüler. Çağrımız gerekli adımların atılması gerektiği yönünde. Türkiey bu konudaki insani sorumluluğunu yerine getirmeye devam edecektir.



Fırat Kalkanı Harekatı


Planlandığı şekilde, kararlı bir biçimde devam etmektedir. Özellikle El Bab içerisinde DEAŞ terör örgütünün yaptığı büyük yığınaktan dolayı da burada çok dikkatli hareket edilmesi büyük önem arz ediyor. Şu an itibarıyla takriben bin 800 kilometrekarelik bir bölge, Cerablus'tan Azez'e ve Azez'in güneyine, El Bab bölgesine kadar, terörden tamamen temizlenmiş durumdadır.




Vizelerin kalkması ve göçmen fonu konusunda daha önceki takvimin işlememesi üzücüdür. Avrupa'da aşırı sağcı, ırkçı söylemler bizim için endişe kaynağıdır. Schengen meselesi çözülmelidir. Mülteciler konusunda Avrupalıların üzerine düşeni yapmalıdır. Yükselen aşırı sağa karşı daha sorumlu davranmalıdır. Aşırılığa pirim verilmemeli, Türkiye karşıtlığı üzerine siyaset yapılmamalıdır.



Başika kampı


Başika'daki kampın yasal statüsü konusunda müzakereler devam ediyor. El Bab operasyonu planlandığı gibi devam ediyor. Uluslararası koalisyonla işbirliği içinde yürütüyoruz. Sahadaki gelişmelere bağlı olarak birtakım güncelleme, ayarlama yapılıyor.



Genelkurmay Başkanlığı, MİT ve biz yakından takip ediyoruz. Askerlerimizin bulunması için çalışmalar devam ediyor.



Yunanistan'a kaçan darbeci askerler


Yunanistan'a kaçan darbeci askerlerle ilgili süreci Sayın Cumhurbaşkanımız bizzat takip etti. Yunanistan'da devam eden bir hukuki süreç var. Bizim beklediğimiz bu kişilerin en kısa sürede iade edilmesidir. Bu insanlar bir darbe girişiminde bulunmuşlardır iadeleri hukuk ve Türk-Yunan ilişkilerinin bir gereğidir. Yunan makamlarının gerekli adımları atacaklarını umut ediyoruz.



"Bunu düşünmek abesle iştigaldir"


Cumhurbaşkanımızın mal beyanında bulunduğu dövizin bozdurup bozdurmadığı konuya ilişkin o çağrıyı yaptığı gün hesabını TL'ye çevirmiştir. Bunun aksini düşünmek abesle iştigaldir. Milli paramıza sahip çıkmıştır.



#İbrahim Kalın
#Cumhurbaşkanlığı
7 yıl önce