|

Bingöl'e meğer göktaşı değil altın yağmış!

Bingöl'e düşen meteor parçalarının değerli olduğunun anlaşılmasıyla bölgeye akın başladı. NASA'nın da heyet gönderdiği köye gelenler gramı 60 dolara kadar para ödeyerek taş aldı. Düşen meteorun Howardite ve Euarite türü meteor olduğu ve içinde 40 element bulunduğu belirtildi.

Yeni Şafak
09:43 - 11/11/2015 Çarşamba
Güncelleme: 07:50 - 11/11/2015 Çarşamba
Diğer

Bingöl'ün merkez Sarıçiçek köyünde 2 Eylül'de düşen meteor parçalarının değerli olmasının anlaşılmasıyla yurtiçi ve yurtdışından gelen meraklıların Sarıçiçek ve Ekinyolu köyü kırsalında taş aramayı sürdürdüğü öğrenildi. Bölgede NASA'nın da bağlantı kurduğu İstanbul Üniversitesi ile birlikte 20 üniversitenin meteorları incelemek için bir konsorsiyum oluşturulduğu öğrenildi. Milliyet'in haberine göre, araştırma yapan komisyonda yer alan Bingöl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Demirkol konuya ilişkin olarak şunları söyledi.



"NASA İstanbul Üniversitesi aracılığıyla Bingöl'e heyet gönderdi. NASA'dan Dr. Peter Jenniskens ve İstanbul Üniversitesi'nde Doç. Dr. Ozan Ünsalan ile Bingöl Üniversitesi'nden bir ekip oluşturarak beş günlük bir araştırma yaptık. Yapılan datalar NASA'ya gönderiliyor. Düşen meteorun Howardite ve Euarite türü meteor olduğu ve içinde 40 element bulunduğunu tespit ettik. “Bilim insanları bu taşları incelemek isterler. Bu ayağımıza kadar gelen bir fırsattır. Aksi takdirde, uzaya gidip bir parça alınması gerekiyor. Bu da oldukça masraflı bir şeydir."



Köylüler zengin oldu


Demirkol, taşların bilimsel araştırmalar dışında müzelerde sergilenmesi ve koleksiyonerler için ticari amaçlı satın alındığını da belirtti.



Buldukları taşları yurtdışından gelen meraklılara satan köylüler de para kazanmaya başladı. Sarıçiçek köyünde yaşayan ve taşları bulan ilk kişi olan Mehmet Nezir Ergün, göktaşı bulduğunu söylediğinde kimsenin kendisine inanmadığını belirterek, “Bu taşların değerini İstanbul Üniversitesi'nden gelen bir akademisyenin tespiti ile öğrendik ve köyümüz çok ciddi paralar kazandı” dedi. Ergün köylülerin milyonlarca lira kazandığını belirterek şöyle devam etti:



2 bin kişi taş arıyor


“Öncelikle Ruslar geldi, gramını 15-20 dolardan aldılar. Sonra ikinci grup geldi, 25 dolardan başlayıp 35-40 dolara kadar çıktılar. Amerikalılar ve Almanlar da geldi, 50 dolara aldılar. Ruslar yine gelerek 60 dolara aldı. Almanlar geçen hafta sadece 200 bin dolar döviz bıraktı. Bu şekilde kendim taş satarak borçlarımı kapattım, evimi restore ettim. Köyümüz sadece bir haftada 100 milyon lira kazanmıştır. Çevre illerden kamyonlarla günde 2000 kişi buraya taş aramaya geliyor. Gariban insanlar daha çok arıyor. Onların daha çok ihtiyacı var, umarım bulurlar.”



Köylerinin büyük ilgi gördüğünü belirten Ergün, şöyle devam etti:



“İnternet üzerinden de müşteri arıyorlar. Amerikalı yetkililer ve koleksiyoncular bile takip ediyor. Danimarka'da bile irtibatlı olduğumuz insanlar var. İnşallah burası turistlerle dolacak.”


#İskender Demirkol
#meteor
#Peter Jenniskens
#nasa
#Sarıçiçek köyü
8 yıl önce