|

Bir gecede koca adam oldular

Sarıkamış Harekatı'nın küçük kahramanlarının hayatının anlatıldığı "Sarıkamış'ın Çocukları" adlı film gerçek bir hikaye üzerine odaklanıyor. Yapımcı Mustafa Uslu, kalan tek görgü tanığı 104 yaşındaki Iraz Nine'yle görüştüklerini ve "Benim arkadaşlarım daha çocuktu. Bir gecede koca adam oldular. Onları bir daha görmemek üzere uğurladım" dediğini söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/03/2017 Sunday
Güncelleme: 23:30 - 25/03/2017 Saturday
Yeni Şafak
Bir gecede koca adam oldular
Bir gecede koca adam oldular
Ayşe Deniz


Yıl 1914... Binlerce çocuk ve Osmanlı askerinin hayatını kaybettiği Sarıkamış Harekatı hepimizin hafızalarında kötü bir yenilgi olarak kaldı. Hastalık ve soğukla mücadele eden Osmanlı askerlerinin 18 gün sürdürebildiği bu harekat sonunda 60 bin Osmanlı askeri donarak hayatını kaybetti. Bayrağı bir ülkenin onuru milletin şerefi olarak gören 11-14 yaş aralığındaki çocuklar sabah evlerinin önünde oynarken gece bambaşka bir yolculuğa çıktılar. Çocukların bu kahramanlıklarının anlatıldığı "Sarıkamış'ın Çocukları" adlı film 31 Mart'ta vizyona girmeye hazırlanıyor. Yapımcılığını Mustafa Uslu'nun üstlendiği film gerçek bir hikayeye dayanıyor. Sarıkamış'ta şehit olan Mehmet ve Yusuf'un arkadaşı 104 yaşındaki Iraz nineyi bularak o günleri anlattıran Uslu, şu an tek tanık olarak onun kaldığını söylüyor. Iraz ninenin bu zamana kadar hiç konuşmadığını belirten Uslu, "Kendisine sorular sorduğumda hüzünlenerek anlatmaya başladı. Iraz nine arkadaşlarının vatan mevzu bahis olduğunda hiçbir şeyi düşünmediklerini söyledi. Üstelik üstlerinde elbiseleri, ayaklarında ayakkabıları da yokmuş. 'O güne kadar biz çocuktuk. Bir gecede koca adam oldular. Bende o gün onları bir daha görmemek üzere uğurladım' diyor Iraz Nine" şeklinde konuşuyor.







GERİ DÖNMEYECEKLERİNİ BİLİYORDUM


2013 yılında Spor Bakanlığı'nın kendilerinden Sarıkamış Harekatı'nı anlatan bir reklam film çekmesini istediklerini söyleyen Mustafa Uslu, bu hikayeyi aslında baştan yazmış. Film için Sarıkamış'a gittiklerinde ise senaryosunu yazdığı kısa filmin hikayesinin aslında gerçek olduğunu öğrenen Uslu, 104 yaşındaki Iraz Nine'yi bulmak için yola koyulmuş. Iraz Nine'nin o gece harekata çıkan çocukların yakın arkadaşı olduğunu söyleyen Uslu, Iraz Nine'nin anlattıklarını bize şöyle aktarıyor: "Benim arkadaşlarımın hepsi çocuktu. Haberi alır almaz evden çıkamadım ama onlar silahlarını alarak sanki koca adam gibi kendilerini dışarı attılar. Onları tanıyamadım. Koca yüreklerini hiç görmemiştim. Onların gözlerinde inanç gördüm ve o gün onları bir daha görmemek üzere uğurladım. Geri dönmeyeceklerini biliyordum. Yüreğim sızladı. Vatan için uğurladım onları. Üstlerinde elbiseleri, ayaklarında ayakkabıları yoktu. Çok kararlıydılar. O günden sonra onlar hakkında konuşmak istemedim."







SANKİ O GÜNLERİ YAŞADIM


Iraz Nine'den dinlediği hikayelerle Sarıkamış'a farklı bir pencereden bakmak istediklerini söyleyen Uslu, Rus kaynakları da araştırarak Rus ordusunda da yaşananları seyirciye aktardıklarını dile getiriyor. Film için Sarıkamış'a gittiğinde o yollardan yürüdüğünü belirten Uslu, acıları kalbinde hissettiğini ifade ediyor ve ekliyor: "İstediğimiz kadar modernize etmeye çalışsak da her yerde hala aynı acı. Sarıkamış'a gittiğimda sanki o günleri yaşadım." Çocukların geriye bakmadan ileri diyerek birbirlerini motive etmelerinin kendisini oldukça etkilediğini söyleyen Uslu, hainlerin Türk askerlerinin içine kadar girdiği şu günlerde filmin etkili olacağını dile getiriyor.







  • Dünya Türk askerini tanımalı
  • Dünyada milyonlarca savaş mağduru çocuk olduğunu söyleyen yapımcı Mustafa Uslu, dünyanın bu tür meselelere kayıtsız kaldığını dile getiriyor. Uslu, "Aylan bebek, Ümran bebek savaş mağduru. Koreli Ayla'da savaş mağduru bir çocuktu. Eğer temiz süt emmiş Süleyman amca Ayla bebeği 15 dakika daha bulamasaydı donarak ölecekmiş. Bunları bizim anlatmamız gerekiyor. Dünya bu tür projelerle Türk askerini tanımalı" diyor.
#Sarıkamış
#Kahraman
7 years ago