|

CHP'de 5 firelik Baykal krizi

TBMM Başkanlığı seçimi için bugün yapılan ilk iki tur oylamada Yılmaz, Baykal, İhsanoğlu ve Fırat yarıştı. İlk turda İsmet Yılmaz 256, Baykal 125, İhsanoğlu 81, Fırat 81 oy aldı. Oylamada CHP'den MHP 1 ve HDP'ye de 2 oy gittiği anlaşıldı. CHP'li 2 vekil de boş oy kullandı. Bu 5 fire Deniz Baykal'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin rahatsızlığı olarak değerlendirildi. CHP ikinci tur oylamada ise biri geçersiz olmak üzere 3 fire verdi.

Yeni Şafak ve
17:10 - 30/06/2015 Salı
Güncelleme: 19:34 - 30/06/2015 Salı
Yeni Şafak

TBMM Genel Kurulu'nda meclis başkanı adayları ikinci turda da seçilmek için gerekli olan 367 oyu alamazken, seçimde 3. ve 4. turlar yarın yapılacak.



TBMM başkanlığı seçiminin ilk tur oylamasında AK Parti'nin adayı İsmet Yılmaz 256, CHP'nin adayı Deniz Baykal 125, MHP'nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu 81 ve HDP'nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat 81 oy aldı. İki oy ise boş olarak atıldı.



Sonuçlar CHP'de 5 firenin olduğunu gösterdi. AK Parti'den mazeret bildiren İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem ile Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, parti grubunun bilgisi dahilinde oylamaya katılmadı. HDP'de de Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ yurt dışında olması nedeniyle Genel Kurul Salonu'nda yer almadı. Geç kalan CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel de ilk turda oy kullanamadı. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ise geçici Meclis Başkanı olduğu için oy kullanamadı. TBMM'de AK Parti'nin 258, CHP'nin 132, HDP ve MHP'nin 80'er milletvekili bulunuyor.



5 CHP'li Baykal'a oy vermedi


Oy kullanamayan Deniz Baykal, Genel Kurul'a geciken Cemal Okan Yüksel ve 2 boş oya rağmen CHP'nin adayı Baykal'ın en az 129 oy alması bekleniyordu. Fakat Baykal 125 ay aldı. 3 CHP milletvekillinden ikisinin HDP'nin adayı Mehmet Dengir Fırat'a, birinin de MHP'nin adayı Ekmelettin İhsanoğlu'na oy verdiği anlaşıldı. Boş atılan 2 oy da dahil edilince CHP Milletvekillerinden beşinin Deniz Baykal'a oy vermediği ortaya çıktı.



Baykal 2 oyu geri aldı 2 oy HDP'de kaldı bir oy da geçersiz


İkinci tur oylamada AK Parti'nin adayı İsmet Yılmaz 256, CHP'nin adayı Deniz Baykal 128, MHP'nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu 80 ve HDP'nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat 80 oy aldı. Bir oy ise geçersiz sayıldı. Oylamanın ikinci turunda Baykal'a verilmeyen oyların 4'ü geri döndü. Fakat bu sefer de bir oy geçersiz sayıldı. Birinci tur oylamaya katılmayan CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel de ikinci turda oy kullandı. Birinci turda 5 fire veren CHP ikinci turda geçersiz oy ile birlikte 3 fire verdi. İki tura da katılmayan Figen Yüksekdağ ve ikinci tura mazeretli olarak katılmayan HDP Bursa Milletvekili Asiye Kolçak ile Genel Kurul'da 78 vekili olan HDP'nin oyunu 80'e tamamlayan 2 oy, CHP'den gelmiş oldu.



Yarın yapılacak 3. turda adaylardan birinin seçilebilmesi için 276 oy alması gerekiyor, adaylardan hiçbirinin bu oyu alamaması halinde ise en çok oyu alan iki aday 4. turda kendi aralarında yarışacak ve en çok oyu alan aday TBMM başkanı olacak.



#TBMM Başkanlığı seçimi
#seçim 2015
#tbmm
9 yıl önce