|

Bir silüetin düştüğünü gördüm

Darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir’e ilk kurşunu sıkan cuntacı Fatih Şahin ifadesinde, “Karargahın girişinden 10 metre önce ateş açıldı. Ben karşılık verdim, ‘ah’ sesi duydum, bir silüetin düştüğünü gördüm” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 00:31 - 31/08/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

15 Temmuz gecesi Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı basan cuntacı general Semih Terzi'yi öldürerek hain kalkışmada rüzgarın tersine dönmesini sağlayan Astsubay Ömer Halisdemir'e tam 12 kurşun sıkan Binbaşı Fatih Şahin'in ifadesine ulaşıldı. Darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilen cuntacı Şahin, şunları kaydetti: “12. Özel Kuvvetler Komutanlığında tabur komutanı olarak görev yapıyorum. 15 Temmuz'da terörle mücadele konusunda, özel kuvvet harekat üssünde operasyon hazırlığı yapıyorduk. Yanımda 16. Tabur Komutanı Volkan Yaman, İkinci Grup Komutanı Albay Altan Bora ve 25. Tabur Komutanı Binbaşı Selçuk Akbey vardı. Gün boyunca operasyon planlama faaliyetimiz devam etti. Harekat saldırısı hazırlıyorduk. Saat 21.30'da 1. Özel Kuvvetler Tugay Komutanım Semih Terzi beni askeri hattan aradı ve 'Alarm verin. Operasyon için hazırlıklarınızı tamamlayın. Yarım saat içinde Diyarbakır havaalanına hazır etmek için hazır olun' dedi. Aynı zamanda bunu Altan Bora Albaya söylemiş. Biz de hazırlıklara başladık.”



'TSK YÖNETİME EL KOYDU' DEDİ


“Uçakta Semih Terzi, 'silahlı kuvvetler yönetime el koydu. Ankara'ya gidiyoruz' dedi. Ankara Etimesgut'a indik. Uçağa gitmeden önce hazırlık yaptığımız esnada 1. Grup Komutanı Kurmay Albay Eyüp Coşkun'u aradım. 'Sana dönerim' dedi ancak dönmedi. Etimesgut'a geldik. Biz geldiğimizde helikopter vardı. Helikopterle özel kuvvetlere gittik.”



AH SESİ DUYDUM, DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRMEDİM


“Orada bizi Ümit Pak Albay karşıladı. Tugay Komutanımızla Ümit Pak ve biz karargaha doğru ilerliyorduk. Karargahın girişinden 10 metre önce ateş açıldı. Karanlıkta ağaçlığın içinden bize ateş açıldı. Ben karşılık verdim, 'ah' sesi duydum, kimin düştüğünü görmedim, bir silüetin düştüğünü gördüm. Geriye dönüp Semih Terzi'nin yaralandığını fark ettim. Onu içeri çektik. 20-25 dakika geçti. Başka bir helikopter geldi. Sonra helikopterle onu GATA komutanlığına götürdük.”







GATA'DA 'SİLAHLARI BIRAKAMAYIZ' DEDİM


“Yanımda Hüseyin Oğuz, Hasan Aksoy, Ahmet Kara ve bilmediğim bir kişi de bizle GATA'ya geldi. GATA'dayken oranın yetkilisi 'burada silahlı gezemezsiniz' dedi. Ne olduğunu anlamadım. 'Maksadımız kimseye zarar vermek değil. Silahları bırakamayız' dedim. O sırada 11. Tabur Komutanı Yarbay Erkan Tokgöz geldi. O Cizre'de yaralanmıştı. Hastanede Yakup Yarbayın yanındaydı. Beni Oğuz Tozak Albayla görüştürdü. Oğuz Albay 'senin adamların nizamiyede ateş ediyor' dedi. 'Benim nizamiyede personelim yok, kim olduğunu bilmiyorum. Arayıp ateş etmemelerini söyleyeceğim' dedim.”



Yaralı haldeyken vur emri vermişti


Binbaşı Şahin, ifadesinde, "Mihrali Atmaca'yı aradım ama ulaşamadım. 3-4 personeli aradım, en son Mehmet Bilge Astsubay'a ulaştım. 'Kimseye ateş etmeyin. Beni Mihrali ile görüştür' dedim. En son Zekai Aksallı tümgeneralin emir astsubayı aradı. Sonra komutanla görüştüm. 'Adamların varsa ateşi kessin' dedi. 'Benim orada personelim olduğunu zannetmiyorum' dedim. Erkan Yarbay'la görüştüm. Silahımı, teçhizatımı oraya verip polislerin gelmesini bekledim. Bu olaydan dolayı pişmanım, üzgünüm” dedi. Yeni Şafak'ın ulaştığı baskın anına ilişkin görüntülerde, Halisdemir'in Terzi'ye 3 el ateş ettiği görülüyordu. Ağaçlık alana doğru koşan Halisdemir'in arkasından peş peşe ateş ediliyordu. Halisdemir'e 4 saniyede 15 el ateş edildiği belirlenirken, bunun 12'sini Şahin sıkmıştı. Ayrıca ağır yaralanan ve sürüklenerek karargah önüne getirilen Halisdemir'e, yaşadığı anlaşılınca 2 el daha ateş edildiği ortaya çıkmıştı. O iki hain kurşunu sıkan Mihrali Atmaca ise ifadesinde, talimatı verenin Fatih Şahin olduğunu söylemişti.


#Ömer Halisdemir
#Fatih Şahin
8 yıl önce