|

Birkaç günde 40 binlik kamp kurarız

Kızılay Başkanı Kınık: Bölgeye 40 bin kişi kapasiteli 5 bin çadır gönderdik. İdlib’de yarım kalan bin konutluk projemiz ise operasyon sonrası tamamlanacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 03:41 - 11/10/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Türk Kızılayı Başkanı Kerem Kınık
Türk Kızılayı Başkanı Kerem Kınık

Türk Kızılayı, İdlib operasyonu sırasında Türkiye’ye doğru başlaması muhtemel göç için hazırlıklarını tamamladı. Bölgede yürütülen projeleri Yeni Şafak’a anlatan Türk Kızılayı Başkanı Kerem Kınık, “Operasyon esnasında içerdeki el-Nusra ve buna bağlı unsurlarla çatışma yaşanması halinde bazı göç hareketleri olabilir. Halkın kaçabileceği çok yer de yok. Sadece Türkiye’ye ve batıya kaçabilirler. İki amacımız var: Birincisi yardımlarımızın sürekliliğinin devamının sağlanması ve artırılması. İkincisi de, orada halihazırda işlettiğimiz 5 kampın kapasitesinin genişletilmesi. Haleplilerin tahliyesi sırasında kullandığımız bazı alanlar var. Bu alanlara yeni çadırlar kuracağız. 5 bin çadırı bölgeye sevk ettik. Bu çadırlarda 40 bin insan kalabilecek. Bir kampı da 3-4 günde kurabilme kapasitesine sahibiz. Ancak şimdilik böyle bir hazırlık yok” dedi.

2 MİLYON KİŞİ MUHTAÇ

İdlib’de 2 milyonun üzerinde mültecinin barındığını, kentte yaşayanların yarısından fazlasının İdlibli olmadığını dile getiren Kınık, “İdlib’de Hama, Humus, Halep ve Şam’ın farklı yerlerinden gelmiş insanlar yaşıyor. Burası aslında bir sığınak gibi. Bu sığınakta insanların evleri, işyerleri, tarlaları, malları yok. Orada 400’ün üzerinde mülteci kampı var. Çadırlarda veya derme çatma barakalarda yaşamaya çalışıyorlar” diye konuştu. İdlib operasyonu sonrası planlardan da söz eden Kınık, daha önce yapımına başlanan bin kalıcı konutun tamamlanacağını belirterek şunları söyledi:

BİN KONUT YAPILACAK

“İdlib’te kalıcı yatırımlara başlamıştık. Hatta kalıcı bin konut projesi için hazırlıklara başlamıştık. Arazi alınmıştı, altyapısı hazırlanmıştı. Daha sonrasında terör örgütü el-Nusra o bölgeyi ele geçirmişti. Öyle olunca çalışmalar durmuştu. İdlib operasyonu başarılı şekilde tamamlandıktan sonra bu yarım kalmış işlerimize hemen başlayacağız. Kalıcı yerleşim birimlerinin kurulması noktasında hızlı çalışacağız. Yarım kalan bin konut projesine de devam edeceğiz. Suriyeliler artık savaştan bıktı. Her hanede en az bir can kaybı var. Yeni acılar yaşamak istemiyorlar. Türkiye’nin İdlib operasyonunu olumlu görüyorlar ve destek veriyorlar.” 

#Kızılay
#Kerem Kınık
7 yıl önce