|

Bize devletin kulağı derler

Bir zamanlar mahalleleri gece gündüz koruyan Çarşı ve Mahalle bekçileri geri dönüyor. Bugünkü gençlerin bilmediği mesleklerden biri olan bekçiliği bu işin erbaplarına sorduk. 25 yıl boyunca Eyüp mıntıkasında bekçilik yapan Nihat Erdoğan, "Bize bekçi baba derlerdi, devletin kulağıydık. Bu yüzden her mahallede bir bekçi bulunmalı" diyor.

Yeni Şafak
04:00 - 5/03/2017 Pazar
Güncelleme: 08:32 - 5/03/2017 Pazar
Yeni Şafak
Bize devletin kulağı derler
Bize devletin kulağı derler
AYŞE DENİZ


Evlerin ışıkları kapanıp herkesin uyumaya hazırlandığı sırada ıssız mahallelerin güvenliğinden sorumlu çarşı ve mahalle bekçileri düdükleriyle görev yeri mıntıkalarına gelirdi bir zamanlar. Tabiri caizse bölgede kuş uçurtmazlardı. Mahalle halkı onlara Bekçi baba dermiş. Her evin sakinlerini tanır evlerin önüne park edilen aracın plakalarını dahi bilirlerdi. Bu sahneler belki de pek çoğumuza Kemal Sunal'ın 'Bekçiler Kralı' filmini hatırlattı. Yıllardır alım yapılmayan Çarşı ve Mahalle Bekçiliği, yine gündeme geldi. Türkiye genelinde 7 bin kişinin mahalle bekçisi olarak alınacağı duyuruldu. Bizde bu hafta gençliğinde mahalle bekçiliği yapmış kişilerle görüştük. Mesleğin inceliklerini ve güzelliklerini bize anlattılar. 18 yıl Kartal ilçesinde mahalle bekçiliği yapan Selahattin Ağca, şimdilerde Tuzla'da muhtarlık yapıyor. Ağca, bu mesleğin oldukça zor olduğunu, mahalle halkıyla aile gibi olduklarını söylüyor. 25 yıl sivil olarak Eyüp Sultan Camii, Pierre Loti mezarlığı ve Kuyumcular çarşısını koruyan ve 2004 yılında emekli olan Nihat Erdoğan ise, bekçilik mesleğinin önemini emniyetin temeli olarak tanımlıyor.



DÜDÜKLE SELAMLAŞIRDIK


Çocukluğundan beri polis olmayı hayal eden Selahattin Ağca, istediğine ulaşamayınca ona en yakın meslek olan Çarşı ve Mahalle Bekçisi olmaya karar vermiş. 1984 yılında Kartal ilçesinin Cevizli mahallesine bekçi olarak atanmış ve 18 yıl boyunca kar kış demeden komşularını korumuş. Akşam saat 20.00'den sabah 06.00'ya kadar mahalleler arasında gezdiğini söyleyen Ağca, "Bekçi aslında polisin vazifesini yapıyor. Mahalleye vardığımızda bir düdük çalar mahalleye bekçinin geldiğini haber verirdik. Diğer bekçilerde çalardı, selamlaşırdık. Tek düdük çaldığımızda selamlaşmış oluyorduk. Çift düdükte bir sıkıntı var, üç düdükte ise acil bir durumun olduğunu belirtirdik. Bir sıkıntı olduğunda hemen toplaşırdık. Vatandaşın hep hayır duasını alırdık" diyor. Kendilerine 'emniyetin azı dişi' dendiğini belirten Ağca, fırtınalı, yağmurlu havalarda dışarıda olduklarını ve her türlü olayla karşı karşıya oldukları için bu mesleğin oldukça zor olduğunu da sözlerine ekliyor. Emekli olduktan sonra yine yaşadığı mahalle adına bir şeyler yapmak istemiş ve şimdi mahallesini muhtar olarak koruyor.







NECİP FAZIL'IN MEZARINI KORUDUM


Eyüp Sultan Camii, Pierre Loti Mezarlığı ve Kuyumcular Çarşısı'nı koruyan Nihat Erdoğan ise 25 yıl hiç pes etmeden bu bölgeyi sivil bekçi olarak korumuş. "Bize bekçi baba derlerdi, devletin kulağıydık. Mahalle halkı hep sahip çıktı. 1980 yılından 2004'e kadar Çarşı ve Mahalle Bekçiliği yaptım. Mezarlıkları bu duruma biz getirdik. Eyüp Sultan Camii'yi korumak benim için çok özeldi. Manevi olarak çok değişik şeyler yaşadım. Necip Fazıl Kısakürek'in mezarını ben korudum, temizledim. İnsanlara faydalı oluyoruz. Bu yüzden her mahallede bir bekçi bulunmalı" cümleleri Erdoğan'a ait. 11 yıl önce emekli olan Erdoğan, meslekten ayrılsa da yine mahallesini korumaktan vazgeçmiyor. Yaşanan bir sıkıntıya anında müdahale etmekten kendini alıkoyamıyormuş. Meslek hayatının son 3 yılını Haliç Köprüsü'nün altında yaşayan kimsesizleri korumakla geçtiğini söyleyen Erdoğan, "Devlet onları topluma kazandırmak için uğraşıyordu. Beni de yanlarına göreve verdiler. Onlara spor öğrettim. O 3 yıl bana 35 sene gibi geldi. Çok zor bir işti. Orada çalıştığım için ayrıca çok mutluyum. Herkesi de o göreve layık görmezler. İyi ki çarşı ve mahalle bekçisi olmuşum. Devlet beni birçok ödüle de layık gördü" diyor. Bekçilikten sonra oyunculuğa merak salan Erdoğan, Yaprak Dökümü, Öfke, Ömre Bedel, Kurtlar Vadisi Pusu gibi dizilerde de roller almış.







Bekçinin gecesi gündüzü olmaz


Bekçinin halkın arasından seçilen güvenilir kişi olduğunu söyleyen Nihat Erdoğan, yeni atanacak olan bekçilere önerilerde bulunuyor: "Bekçiler uykusunu almalı. En önemlisi de bu işi sevmeliler. Herkes uyurken onlar sokakta hırsızla, katiller, teröristle mücadele ediyor. Bu zor görevi sevmeyen yapamaz. Bekçinin her yerde olması gerekiyor. Anca bu şekilde faydalı olurlar."







#Nihat Erdoğan
#Bekçi
#Mahalle
#Eyüp Sultan Camii
#Pierre Loti
7 yıl önce