|

BM suça ortak

19 Eylül’de bitirilen ateşkesten sonra rejim ve Rusya’nın yoğun bombardımanlarına maruz kalan Halep’te yaralılarla dolan hastaneler neredeyse çalışamaz hale geldi. Durumun giderek daha vahim bir hal aldığı şehirde doktorlar BM’nin yapılan katliama ortak olduğunu söylüyor.

Yeni Şafak
04:00 - 28/09/2016 Çarşamba
Güncelleme: 07:57 - 28/09/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Halep'teki doktorlar, Birleşmiş Milletler'i (BM) beş yıldır savaşı izlemek, kuşatmaya ve Beşşar Esed rejiminin katliam yöntemlerine destek vermekle suçluyor. Halep'te beş yıldır süren savaşın en yoğun bombardımanı dokuzuncu gününe girerken, durumun her geçen gün daha da ağırlaştığı Halep'te sağlık hizmetleri neredeyse işleyemez hale geldi. Bir haftadan uzun süredir saldırıların hedefi olan ve 400'ün üzerinde sivilin yaşamını yitirdiği, bin 585 sivilin yaralandığı Halep'te hastanelerde ciddi boyutlarda ilaç ve tıbbi cihaz sıkıntısı yaşanıyor.



Halep'te ne yaptılar?


Kanlı bir BM bayrağı önünde poz vererek açıklama yapan Halepli doktorlar “Halep'te akıtılan masum kanın bir sorumlusu da BM. Halep'i kurtarın" diyor. BM'ye olan güvenlerini kaybettiklerini belirten doktorlar kuruluşun artık uluslararası güçsüzlüğün bir sembolü olarak görüldüğünü savunuyor. BM'nin önce ateşkesin bitimine ardından da saldırılara yeşil ışık yaktığını söyleyen Doktor Abu Rajab “Şimdi Esed ve Rusya'ya Halep'te ne isterlerse yapabilmeleri için yeşil ışık yakılmış oldu. Açlığa katlanabiliriz ama bu bombardıman dayanılacak gibi değil. BM bizim için hiçbir şey yapmadı. Suriye'nin üyeliğini bile iptal edemediler. Halep'te olanlar için sadece BM sorumlu değil tabi ki. Bütün dünya sorumlu. BM insanların haklarını korumak için kuruldu. Güvenlik Konseyi, insanlara “güvenlik" götürebilmek için öyle adlandırıldı. Halep'te ne yaptılar? Hiçbir şey" ifadelerini kullanıyor.



Esed'le işbirliği


Bir başka doktor Abu Taim, Pazar günü yapılan hava saldırılarında 86 kişinin öldüğünü, 381 kişinin yaralandığını belirterek, “BM, Halep'te işlenen suça ortak" dedi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir yardım kuruluşu çalışanı da, “Biz burada BM'ye güvenimizi kaybettik. İnsanlar BM'yi düşman olarak görmeye başladı" açıklamasını yapıyor. BM'nin Suriye'deki rolüne ilişkin endişeler yıllardır mevcut. Suriyeliler tarafından bir açıdan uluslararası camianın Suriye'deki iç savaşı durdurmaya yönelik başarısızlığının bir simgesi olarak görülüyor. BM yakın zamanda, bölgeye yardımların ulaştırılması için Esed rejimiyle suç ortaklığı yapmakla suçlanmıştı. 8 Eylül'de 73 Suriyeli yardım kuruluşu, BM'in yardımlarını Esed ile koordine etmesini protesto ederek örgüt ile işbirliğini durdurduğunu duyurmuştu. İngiliz gazetesi The Guardian bir süre önce Suriye'de çatışmaların başlamasından bu yana BM'den milyon dolarların Esed rejiminin çevresindeki kuruluşlara aktarıldığını haber yapmıştı. Bu iddialara yanıt veren BM ise Suriye'deki halkın acil ihtiyaçlarının karşılanması için Suriye hükümeti ile işbirliğine ihtiyaçları bulunduğunu açıklamıştı.



YİNE SİVİL KATLİAMI


Rus savaş uçakları dün de Halep'in Şear ve Meşhed yerleşim yerlerine hava saldırısı düzenledi. Ağır bombardımanda 22 kişi hayatını kaybetti, 39 kişi de yaralandı. Sivil savunma müdürü Mohammed Novlo ''Her gün enkaz altından çocuk cesetleri çıkarıyoruz. Bu psikolojimizi bozuyor. Bu çocukların ne günahı var ama maalesef bu savaşın diyetini çocuklar, kadınlar ve yaşlılar ödüyor'' dedi.


#Rusya
#Halep
#Ortadoğu
8 yıl önce