|

BM’ye götürürüz

65 yıl aradan sonra Türkiye’den Yunanistan’a Cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk ziyareti gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede Yunanistan himayesindeki Müslümanlara yönelik önemli mesajlar verdi ve Lozan’ı tartışmaya açtı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/12/2017 Pazar
Güncelleme: 04:30 - 10/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
Erdoğan, bölgede Yunanistan himayesindeki Müslümanlara yönelik önemli mesajlar verdi ve Lozan’ı tartışmaya açtı.
Erdoğan, bölgede Yunanistan himayesindeki Müslümanlara yönelik önemli mesajlar verdi ve Lozan’ı tartışmaya açtı.

Erdoğan’ın işaret ettiği Lozan Antlaşmasının “Azınlıkların Korunması” başlıklı, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ve 45. maddeleri, bu konuda önemli düzenlemeler içeriyor. Yapılan hiçbir kanuni düzenlemenin bu düzenlemelerin üzerinde olmayacağı da hüküm altına alınıyor.

Lozan Antlaşması 44. Maddesinde de olası sorun ve anlaşmazlıklarda, Milletler Cemiyeti Antlaşması 14. Maddesi gereği konunun uluslararası nitelikte bir anlaşmazlığa dönüştürülebileceği hüküm altına alınmış. Bu doğrultuda Türkiye’nin Batı Trakya Müslüman Türk azınlığına yönelik ikinci sınıf muamelenin düzeltilmemesi halinde bu konuyu uluslararası platformlara taşıma ve uluslararası arenada bir hukuk mücadelesi başlatması imkan dahilinde. Anlaşmazlıkların Adalet Divanına kadar götürülmesi de aynı madde kapsamında olası.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Lozan çıkışı, Türkiye’nin sınırları boyunca terörist planlamalara dair de ince mesajlar içeriyor. Bu doğrultuda da uluslararası arenada dikkatle incelenen bir mesaj olmuş durumda. Bölgede Türkiye’ye rağmen herhangi bir adım atılamayacağına dair önemli bir mesajın da Lozan çıkışı ile verilmiş olduğu belirtiliyor.

#BM
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Lozan
6 yıl önce