|

Bodrum 6,6’yla sarsıldı

Ege Denizi’nde meydana gelen ve Bodrum'la Yunanistan’ın İstanköy adasını etkileyen 6,6'lık deprem korkuttu. Can kaybının olmadığı deprem sonrasında ortaya çıkan tsunami ise birçok tekne ve araca zarar verdi. Depremin ardından 160’dan fazla artçı oldu. Uzmanlar, 5,5 büyüklüğünde bir artçı deprem beklediklerini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 22/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:16 - 22/07/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Bodrum 6,6’yla sarsıldı
​Bodrum 6,6’yla sarsıldı

Ege dün gece saat 01.31 sıralarında meydana gelen depremle sarsıldı. Ege Denizinin Muğla açıklarında meydana gelen ve Bodrum ile Yunanistan’ın İstanköy Adasının etkilendiği depremin büyüklüğünü Kandilli Rasathanesi 6.6 olarak açıkladı. Bodrum ve diğer tatil merkezinde yüzlerce kişi sabaha kadar uyuyamadı ve geceyi sokakta geçirdi. Deprem sonrası müdahale çalışmaları kapsamında barınma ünitesi ve kumanya hazırlıklarını tamamlayan Kızılay, Bodrum ve Datça merkezde, geceyi sokakta geçirmek zorunda kalan vatandaşlara ikramda bulundu.

TSUNAMİ UYARISI YAPILDI

Depremin ardından tsunami uyarısı yapıldı. AFAD dalgaların bazı yerlerde 1,5 metreye kadar yükseldiğini duyurdu. Deprem ilgili açıklama yapan Kandilli Rasathanesi’nden Prof. Dr. Haluk Özener, Prof. Dr. Ali Pınar, Dr. Ceren Özer Sözdinler de tsunaminin Bodrum limanındaki bir istasyonda maksimum 13 cm olarak kaydedildiğini belirterek, Gümbet gibi yerlerde dalga boyunun daha yüksek olduğunu belirtti. Dr. Ceren Sözdinler, maksimum 30 santimetreyi bulan tsunami dalgasının kıyıdan içeriye 100 metre kadar ilerlediğini aktardı. Prof. Dr. Ali Pınar ise, depremin bir fayın kırılması sonucu meydana geldiğini vurguladı.

TEYAKKUZDA OLUN

Prof. Özener de bölgenin, sismik olarak aktif bir bölge olduğunu belirterek, “Gökova Körfezi’nin batısında özellikle çok aktif bir sismik hareket var. Daha önce Gökova Körfezi’nin ortası ve doğusu hareketliydi, bu sefer batısında bazı hareketler görüyoruz. 160 civarı şu ana kadar artçı sarsıntı kaydettik. Bu artçı sarsıntıların en büyüğü 4,8 olarak tespit edildi. Bilimsel olarak 5,5 büyüklüğüne kadar artçı bekleyebiliriz bu bölgede. Dolayısıyla bölgedeki vatandaşlarımıza ‘geçmiş olsun’ diliyoruz, önümüzdeki süreçte de her an teyakkuzda olmalarını öneriyoruz” şeklinde konuştu.

CAN KAYBI YOK

Muğla Valisi Esengül Civelek, depremin ardından yaptığı ilk açıklamada herhangi bir can kaybı olmadığını bildirdi. Civelek’in verdiği bilgiye göre, bazı eski binalarda çatlaklar var. Civelek, “Bodrum’da önemli bir hasarın olmadığını, sadece eski binalarda ufak çatlaklar oluştuğunu gözlemledik” dedi. Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, artçı depremlerin devam ettiğini ve halkı evlerine girmemeleri konusunda uyardıklarını söyledi.

MİNARE ZARAR GÖRDÜ

Bodrum Belediye Meydanı’ndaki Adliye Camisi’nin minaresi sarsıntı nedeniyle zarar gördü. Minarenin bazı bölümleri düştü. Polis ve zabıta ekipleri, minareden düşen parçalardan vatandaşların zarar görmemesi için bölgeyi güvenlik şeridiyle kapatarak cami çevresine girilmesini önledi. Ortakent’teki Yalı Cami’sinin minaresinin üst kısmı bir süre yana yatmış halde kaldı, ardından yere düştü. Hasarlı camilerde dün Cuma namazı kılınmadı. Bölgede bazı elektrik hatları da koptu.

DATÇA DA SALLANDI

Depremin hissedildiği Datça ve köylerinde de 15 ev hasar gördü. Datça’da sarsıntının en fazla hissedildiği yer, Reşadiye Mahallesi oldu. İlçenin en eski yerleşim yerlerinden biri olan mahallede, iki katlı bir binada duvarlar yıkıldı.


358 kişi hastaneye
başvurdu

Depremin ardından Bodrum’a giden Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, gazetecilere bilgi verdi. Depremden zarar gördüğünü söyleyen 358 vatandaşın hastanelere müracaat ettiğini söyleyen Demircan, “Müracaat eden kişiler arasında 25 vatandaşımız, kazazedemiz var. Bunlardan 3 tanesinin bel ve omurgada kırığı var. Aynı şekilde ayak kemiğinde kırık olan var. Ciddi bir yaralanması olan vatandaşımız yok" diye konuştu. Bakan Demircan ayrıca, depremle ilgili kim zarara uğradıysa zararının telafi edileceğini belirterek, “Bilsinler ki bütün kurumlarımız bütün ekipmanlarıyla burada hizmettedir” dedi.

İstanköy’den tahliye
Depreme tatil yaptıkları İstanköy Adasında yakalanan Türk vatandaşlarını Türkiye’ye getirmek üzere bir feribot hazırlandı. Bodrum'dan yola çıkan “Asım Kaptan” adlı feribot, İstanköy Limanında bekleyen 205 Türk yolcuyu aldıktan sonra Bodrum’a döndü. Feribottan önce yaralılar indirildi. Yaralılara, iskelede hazır bekletilen UMKE ve 112 Acil Sağlık ekipleri müdahale etti. Sedyelerle feribottan indirilen yaralılar, ambulanslarla Bodrum’daki hastanelere kaldırıldı. Feribotlarla getirilen depremzede vatandaşlar depremden çok korktuklarını ve ülkelerine döndükleri için çok mutlu olduklarını söyledi.

#İstanköy
#Datça
#Bodrum
#Deprem
7 yıl önce