|

Bolca sevgiye ihtiyacımız var

Opera dünyasının zirvesindeki iki yorumcu mezzo-soprano Vivica Genaux ve koloratur soprano Simone Kermes, Anadolu'daki âşık atışmasını andıran projeleri Rival Queens ile 12 Ocak'ta İstanbul'a geliyor. Kermes, “Bugünlerde bolca sevgiye ihtiyacımız var” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/01/2017 Pazar
Güncelleme: 22:36 - 7/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

nadolu'da âşık atışması vardır. İzleyenler bilir. İki aşık ellerine sazlarını alıp doğaçlama bir şekilde türküler söylemeye başlarlar. Arada da birbirlerine dokundururlar. Bu güzel Anadolu geleneğimizin opera dünyasında bir karşılığı var. Opera dünyasının zirvesindeki iki yorumcu mezzo-soprano Vivica Genaux ve koloratur soprano Simone Kermes bir barok düellosu yapıyor. Tıpkı âşık atışması gibi ama bu kez seslendirilenler klasik ve barok eserler oluyor. İkili Rival Queens adını verdikleri bu projeyle 12 Ocak'ta İş Sanat Sahnesi'ne konuk oluyor. Simone Kermes, bugünlerde tüm dünyada müziğe, özellikle de bolca sevgiye ihtiyacımız olduğunu söylüyor.



Barok müziği bir düello havasında sunma fikri nasıl gelişti? Rival Queens projesinin doğuş hikayesini paylaşır mısınız?


Simone Kermes: 18. yüzyılın opera yıldızlarından Cuzzoni ile ilgili bir CD'm vardı benim, Handel'in Cuzzoni için yazdığı aryaları kaydetmiştim. Cuzzoni ve opera dünyasının bir diğer yıldız solisti Faustina arasında zamanında bir çekişme yaşanıyor bildiğiniz gibi. O nedenle bir sonraki CD'yi de bu çekişmeden esinle hazırlamak doğru olur diye düşündük ve Vivica ile çalıştık. Tabi biz, onların arasındaki müthiş çekişmeyi canlandırdık. İşte, en iyi şarkıcı kim, kimin aryası en güzel, kim gerçek yıldız gibi bir yarış varmış onların arasında… Bizim içinse son derece keyifli bir işbirliği, çok eğlenceli bir süreç oldu.



Vivica Genaux: Zamanında Simone ile şarkı söylemiştik ve aynı sahnede olmaktan inanılmaz keyif almıştık. Rival Queens projesi bana teklif edildiğinde ise çok heyecan duydum çünkü 18. yüzyılın opera yıldızlarından biri olan Faustina Bordoni'nin çok büyük bir hayranıyım. Ve Bordoni için yazılmış repertuvarın büyük bir çoğunluğunu albümlerimde kaydetmiştim. Simone ile birlikte söyleyecek olmak bu anlamda olağanüstü bir şans oldu benim için. Böylece Bordoni için yazılmış, en sevdiğim aryaları yeniden yorumlama imkanım oldu.



Rival Queens repertuvarı izleyiciye ne vaat ediyor?


Simone Kermes: Program gerçekten olağanüstü, eserlerin hepsi çok bilinen eserler olmayabilir ama yeni şeyler duymaya da ihtiyacımız var. Bugünlerde tüm dünyada müziğe, özellikle de bolca sevgiye ihtiyacımız var.



Vivica Genaux: Sürprizi çok bozmadan şunu söyleyeyim, bence dinleyiciler her şeye hazır olsun! Bir ikincisi olmayacak şeyler yaşayabiliriz.



BU YENİ DÜNYAYI ÇOK SEVDİM


Barok müziğine olan tutkunuz nereden geliyor?


Vivica Genaux: Sanırım benim becerilerim ve ses rengim bu repertuvara çok uyuyor ama bunun da ötesinde ben bu türe tam manasıyla bayılıyorum. Kendimi tamamıyla ifade edebildiğimi, şarkı söylerken her defasında biraz daha ilerlediğimi fark ediyorum ve sahnedeki o anları iliklerime kadar hissediyorum.



Barok müzikte şimdiye kadar en ilginç keşfiniz ne idi?


Simone Kermes: Punkopera isimli bir video çekmiştim, barok besteleri elektrogitar, davul, kontrbas ve piyano eşliğinde punk öğelerle söylemiştim, bir punk şarkıcısı ile birlikte.


Vivica Genaux: İlk kez bir barok orkestra ile söylediğim zaman, sanırım benim yaşamımdaki dönüm noktasıydı. Enstrümanların sesleri çok sıcaktı ve her tınıda müthiş bir çeşitlilik ve renk zenginliği vardı. Onlarla söylemek bana yepyeni bir dünyanın kapılarını açtı ve ben girdiğim bu yeni dünyayı gerçekten çok sevdim.



Repertuvarınızda ne kadar eser var?


Simone Kermes: Ezberimde kaç şarkı olduğunu hiç bilmiyorum, inanın! Çok vardır.


Vivica Genaux: Tam sayıyı ben de bilmiyorum ama kariyerim boyunca sanırım yaklaşık 50 rolüm oldu. Konser repertuvarını da düşününce, epey çok olduğunu tahmin ediyorum.



Barok müziğinde şanslı bir dönemdeyiz


Hangi bestecinin bulunmamış bir yapıtını keşfetmek istersiniz? Vivica Genaux: Kim bilir… Barok müzik konusunda çok şanslı bir dönem yaşıyoruz. Birçok müzikolog ve müzisyen sürekli araştırmalar yapıyor, 300 yıl önce aslında son derece popüler olan ama konser salonlarının ve konservatuvarların radarından kaçmış “yeni” bestecilerin “yeni” bestelerini araştırıyor. Ben repertuvar konusunda bana tavsiyeler sunabilecek insanlarla olduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Hasse, Veracini, Ariosti, Vinci, Leo, Orlandini gibi bestecilerin eserleri ile tanıştım. Üniversitede okurken bu isimlerin eserlerini çalışmamıştım ya da bugünün performansları arasında onlara rastlamazsınız. Ama benim için gerçekten çok özel olan, sevdiğim eserleri var. Daha neler keşfedebileceğimi düşünmek sanırım beni bu işle ilgili en çok heyecanlandıran şeylerden biri… Simone Kermes: Bir seçimde bulunmam çok zor. Purcell, Porpora, Händel, Vivaldi, Monteverdi gibi birçok isimden olabilir.



#Opera
#Vivica Genaux
#Simone Kermes
7 yıl önce