|

Bomba düzeneği İstanbul’dan gelmiş

Bursa’da 13 kişinin yaralandığı saldırıyı gerçekleştiren PKK’lı canlı bombanın üzerinden kimlikleri çıkan Sultan Y. ile Emine K. gözaltına alındı. Saldırının kilit ismi olan Emine K.’nın, bomba düzeneğini İstanbul’dan çantasıyla kadın teröriste getirdiği tespit edildi.

Yeni Şafak ve
03:00 - 30/04/2016 Cumartesi
Güncelleme: 23:06 - 29/04/2016 Cuma
Yeni Şafak

Bursa, geçen çarşamba günü Ulucami'nin batı kapısında düzenlenen ve 23 kişinin yaralandığı canlı bomba eylemi ile ilgili soruşturma çok yönlü sürdürülüyor. Şanlıurfa'dan geldiği belirlenen 'canlı bomba'nın üzerinden kimlikleri çıkan Sultan Y. Afyonkarahisar'da, Emine K. ise İstanbul'da gözaltına alındı. Polis, olayın kilit ismi Emine K.'nın, Sultan Y.'nin kimliğini kopyalamanın yanı sıra İstanbul'da hazırlanan bomba düzeneğini çanta içerisinde Bursa'ya getirdiğini belirledi.



SALDIRININ BEYNİ EMİNE K.


Emniyet yetkilileri, olayla ilgili soruşturmayı çok yönlü olarak sürdürüyor. Bursa, İstanbul, Şanlıurfa, Mardin ve Afyonkarahisar'da 15 kişinin gözaltına alınmasının ardından Zekiye Z. de İzmir'de yakalanarak Bursa'ya getirildi. Mardin ve Afyonkarahisar'da gözaltına alınan 2 kadının kardeş oldukları öğrenildi. Canlı bombanın üzerinden kimlikleri çıkan Sultan Y. ile Emine K. da gözaltına alınanlar arasında bulunuyor. Polis, Afyonkarahisar'da yaşayan Sultan Y.'nin kimliğinin bir şekilde işe girme vaadi ile kopyalandığını, daha sonra bu kimliğin henüz ismi belirlenemeyen canlı bombaya verildiğini açıkladı.



PATLAYICIYI ÇANTA İLE TAŞIDI


Polis, bombalama olayının kilit ismi olan Emine K.'nın ise Sultan Y.'nin kimliğini kopyalamanın yanı sıra İstanbul'da hazırlanan bombayı çanta içersinde Bursa'ya getirerek, merkez Nilüfer İlçesi Görükle Mahallesi'ndeki öğrenci evine teslim ettiğini ortaya çıkarttı. Soruşturmanın çok yönlü sürdürüldüğünü belirten bir polis yetkilisi, şunları anlattı:



BİR BİRİNE ÇOK BENZİYORLAR


“İşin ilginç tarafı canlı bomba, Emine K. ve Sultan Y. birbirlerine çok benziyorlar. Canlı bombayı taşıyan taksi şoförüne Emine K.'nin fotoğrafını gösterdik. Sürücü 'Evet abi ben bunu taşıdım' dedi. O kadar benziyorlar. Sadece yüz olarak değil, fiziksel olarak da benzerlikleri var. Bunların yanı sıra henüz ismi belirlenemeyen canlı bomba, Viranşehir üzerinden Şanlıurfa'ya, oradan da 23 Nisan günü Bursa'ya geliyor. Doğu aksanlı Türkçe konuşan bu kişinin daha önce Bursa'ya hiç gelmediğini öğrendik."



Şifre: Kitapları aldın mı?






Suriye'den Şanlıurfa'ya oradan da otobüsle Bursa'ya gelen 25 yaşındaki kadın bombacının 4 gün boyunca Bursa'da kaldığı, olaydan 2 gün önce de metroya binerek yanında iki kişiyle Kapalıçarşı bölgesinde keşif yaptığı belirlendi. Çanta içindeki bombanın Emine K. vasıtasıyla İstanbul'dan otobüsle Görükle'deki öğrenci evine getirildiği, Urfa'dan gelen kadın bombacının ise burada Emine K. İle buluşarak olayın organize edildiği öğrenildi. Saldırı emrini veren teröristlerin, kurye Emine K. ve canlı bomba ile yaptığı görüşmelerde, “kitapları aldın mı” şifresini kullandığı belirtildi.



En net görüntü


Bursa'da geçen çarşamba günü Ulucami'nin batı kapısında düzenlenen canlı bomba eylemi ile ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı. Görüntülerde anlı bombanın, Kapalı Çarşı'ya açılan yola girdikten sonra sağ tarafa yanaşıp bombayı patlatma anı yer alıyor.



DOLDU TAŞTI






Bursa'da canlı bomba eyleminin gerçekleştirildiği Ulucami, cuma namazında doldu, taştı. Binlerce kişinin geldiği camide cuma vakti ezan okunmasının ardından cemaat saf tuttu. İçeride yer kalmayınca, vatandaşlar hasırları cami dışındaki yaya yoluna sererek namaz kıldı.







#PKK
#Canlı bomba
#Suriye
8 yıl önce