|

Bombanın şifresi kuvvet macunu

Darbe girişimi sırasında 4. Kolordu Komutanlığı’nda yaşananlara ilişkin iddianamede cuntacıların ‘Türkiyem’ isimli gruptan yaptığı yazışmalara yer verildi. Yazışmalarda, Ejder Yıldırım’ın “Emniyet hava, kuvvet macunu” diyerek Ankara Emniyeti’ne havadan müdahale edilmesini istediği ortaya çıktı. Firari general Ali Kalyoncu da, bu mesajın ardından bombalama talimatını verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/04/2017 Perşembe
Güncelleme: 06:28 - 20/04/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Bombanın şifresi kuvvet macunu

​
Bombanın şifresi kuvvet macunu ​

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde aktif rol alan 4. Kolordu Komutanlığı ve bağlı birliklere ilişkin yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. 268 şüpheli hakkında düzenlenen iddianamede 1 numarada Yurtta Sulh Konseyi (YSK) üyesi olan ve darbecilerin atama listesinde 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanı olarak geçen firari general Ali Kalyoncu yer aldı.

HALKI EZİN GEÇİN!

İddianamede, Kara Kuvvetleri Komutanlığında Personel İşlem Daire Başkanı iken 28. Mekanize Piyade Tugayı’nın emir komutasını devralan Kalyoncu’nun tugaydaki zırhlı araçların çıkarılması için bizzat talimat verdiği ifade edildi. Kalyoncu’nun ayrıca halkın araçların önüne çıktığı yönünde bilgi veren darbecilere, “Ne gerekiyorsa yapın, halkı ve araçları ezin geçin, size verilen görev yerlerine gidin” şeklinde emir verdiği de belirtildi.

WHATSAPP KONUŞMALARI ÇIKTI

Ankara Emniyeti’ne saldırıyı organize eden şüphelinin Genelkurmay’a ataması çıkmasına rağmen kalkışma gecesi 28. Mekanize Piyade Tugayı’nda görev alan Ejder Yıldırım olduğu belirtildi. YSK üyesi Kurmay Yarbay Ertuğrul Terzi’nin 15 Temmuz günü saat 18.54’te “Türkiyem” isimli Whatsapp grubunu kurduğu ve şüphelilerin bu grup üzerinden iletişim ve irtibata geçildiği kaydedildi. Ejder Yıldırım’ın telefonunda yapılan inceleme sonucu ortaya çıkarılan söz konusu gruptaki şüphelilerin konuşmaları da iddianameye girdi. Yıldırım’ın saat 23.53’te gruptan “Emniyete gidiyorum”, saat 00.05’te “Emniyet hava, kuvvet macunu, hava, ds” şeklindeki mesajlarla hava saldırısı talebinde bulunduğu görüldü. Bunun üzerine YSK üyesi Savaş Kabaklı ise “Ejder hava desteği başka yerde, elindekini kullan” ifadesini kullandı.


VATANDAŞA DİREKT MÜDAHALE EDİN

Saat 00.41 sıralarında ise Ali Kalyoncu’nun gruptan “Ejder geri çekil. Hava kuvvetleri emniyete doğrudan müdahale edecek” mesajını gönderdi. Bu mesajdan kısa bir süre sonra helikopterlerin taradığı Ankara Emniyeti F-16 savaş uçakları tarafından vuruldu. Ayrıca Kalyoncu’nun saat 00.54’te de “Hiçbir vatandaşın ZPT veya araçların üzerine çıkmasına müsaade edilmeyecek. Direkt müdahale edin, indirin” talimatı verdiği görüldü. Yıldırım ise buna karşılık saat 00.59’da “Ok, Ettik” yanıtını verdi.

HSYK’yı basacaklardı

İddianamede, 4. Kolordu Komutanlığı’na bağlı komutanlıklara, Ankara’da çeşitli noktaları kontrol altına alma, kritik öneme sahip çeşitli kurumları ele geçirme, Sıhhiye, Ulus, Kızılay gibi önemli kavşaklarda kontrolü ele alma, gerektiğinde yol tıkama ve darbeye karşı gelişebilecek olası bir direnişi bastırma görevinin verildiği belirtildi. Ejder Yıldırım’ın içerisinde bulunduğu Land marka araçta, çeşitli kavşak ve noktalara ilişkin hava haritaları, intikal planı, hangi kavşak ve noktalara kaç araç sevkinin gerektiği, aralarında HSYK, emniyet, belediye, Anadolu Ajansı gibi kurumların da yer aldığı kurumlara kaç araç ve personel sevkinin yapılacağına ilişkin intikal notların bulunduğu da kaydedildi.


Canlı polis istemiyormuş

İddianamede tanık olarak ifadesi yer alan polis memuru Cem Gümüş, 15 Temmuz gecesi WhatsApp grubundan yapılan çağrı üzerine Ankara İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’ye gittiğini daha sonra binanın zarar görmesi üzerine karşı tarafa geçerek mevzi aldıklarını anlattı. Bu sırada askeri zırhlı araçların emniyet müdürlüğü yerleşkesine girmeye başladığını, 3-4 ZPT’nin TEM Şube Müdürlüğü’nün önüne gelerek hedef gözetip ateş açtığını belirten Cem Gümüş, “Zırhlı araçtan inen darbeci askerler

TEM binasına girmeye başladı. Darbeciler ‘içeride canlı polis istemiyorum’ şeklinde talimat verdiklerini duydum” dedi.

Sandık sandık mermi taşıdılar

İddianamede, cuntacıların talimatıyla 28. Mekanize Piyade Tugay’dan diğer birliklere sandık sandık mühimmat taşındığı da belirtildi. Buna göre, Tank Tabur Komutanlığı’na A4, M85, G-3 ve HK-33 mühimmatı, 2. Mekanize Piyade Tabur Komutanlığı’na, 5 sandık HK33 mermisi, 3. Mekanize Piyade Tabur Komutanlığına, 50 bin adet p tf, 50 bin adet hf mk tf, 20 bin adet uçs, bin 500 adet kanas, 200 adet t-40 ve bin adet 9 mm tabanca mühimmatı verildi. İddianamede, 28. Mekanize’den çıkarılıp kullanılan mühimmat ile kışladan çıkan araçların kullandıkları yakıt ile birlikte değerlendirildiğinde toplam zararın 76 bin 286,7 TL olduğu bildirildi. Ankara İl Emniyet Müdürlüğü binası ile zırhlı nöbet kulübelerindeki toplam zararın ise 7 milyon 349 bin 500 TL olduğu kaydedildi.

#15 Temmuz
#FETÖ
#Ankara Emniyet Müdürlüğü
7 yıl önce